Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης βρίσκεται ο πλήρης φάκελο που κατατέθηκε το 2021 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, για την ένταξη των χρηστήριων ελασμάτων από τον Ιερό Ναό της Αρχαίας Δωδώνης, στην Unesco και στον κατάλογο με τίτλο «Μνήμη του Κόσμου».
Τα χρηστήρια ελάσματα από τη Δωδώνη, είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και τη θεά Διώνη.
Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος-μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους.
Η αρχαιολογική έρευνα που εξελίσσεται και διευρύνει τα πεδία του αντικειμένου της έχει ήδη καταδείξει, ότι τα ελάσματα αυτά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη στην αίθουσα της Αρχαίας Δωδώνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, πέραν της μοναδικότητάς τους, αποτελούν την αμεσότερη πηγή πληροφόρησης για τα θέματα που απασχολούσαν τους πολίτες που προσέτρεχαν για χρησμό στο μαντείο της Δωδώνης και γενικότερα για την καθημερινότητα, τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και για αυστηρά προσωπικά ζητήματα.
Το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των περιοδικών εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργάνωσε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλήτριες την ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριάδνη Γκάρτζιου – Τάττη και την δρ Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγο, που παρουσίασαν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας που σχετίζεται με τα ελάσματα.
Στην αρχή της εκδήλωσης η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ένταξη των ελασμάτων στον κατάλογο της Unesco.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου στο χαιρετισμό του έκανε γνωστό πως στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα, ο ίδιος θα θέσει το ζήτημα και θα καταθέσει την πρόταση ώστε το υπ. Πολιτισμού να αναλάβει τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο εξωτερικό και σε πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με τον δήμο Ιωαννιτών, για τα ελάσματα της Δωδώνης.
Η κα Γκάρτζιου ανέπτυξε την ομιλία της με επίκεντρο το πώς οι πολίτες που προσέτρεχαν στο μαντείο της Δωδώνης, προσπαθούσαν μέσα από τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεταν, να αποσπάσουν μία ευνοϊκή χρησμοδοσία, αφαιρώντας στην πράξη την πιθανότητα να πάρουν μία απάντηση που δε θα τους ικανοποιούσε. Τόνισε ωστόσο όμως, ότι η έρευνα σε αυτό το ζήτημα έχει ακόμη μακρύ δρόμο και θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι ανεξάντλητη.
Η δρ Ελένη Βασιλείου από την άλλη στη δική της ομιλία αναφέρθηκε στο χρονικό του εντοπισμού των ελασμάτων από τις ανασκαφικές εργασίες του Καραπάνου στα τέλη του 19ου αιώνα και στη συνέχεια στις ανασκαφικές έρευνες του Ευαγγελίδη και μετέπειτα του Δάκαρη.
Επίσης, παρουσίασε μία σειρά εκδόσεων που αναφέρονται ήδη στα ελάσματα της Δωδώνης, όπως όμως και σε εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται για την ενημέρωση και απόκτηση της σχετικής γνώσης από τους μαθητές όλων των ηλικιών.