«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024» και στην Ήπειρο

Το αποκατεστημένο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θεσμού  «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συνολικά 70 παραγωγές θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2024 σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την 5η διοργάνωσή του, που έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης.

Για δύο μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις 70 νέες παραγωγές –αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία σε όλη τη χώρα.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης:

Θέατρο: Ο Καραγκιόζης το 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια.

Σύλληψη, επιμέλεια: Φωτεινή Παπαχατζή. Καραγκιοζοπαίχτες: Άθως Δανέλλης, Σπύρος Αγγελόπουλος.

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα:

Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους. Το ταξίδι μιας νότας.

Πιανίστας, συνθέτης: Σταύρος Λάντσιας. Μουσικοπαιδαγωγός: Κωνσταντίνα Χρίστου.

Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία:

Για το πρόγραμμα του 2024, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που εστίασαν στο θέμα Εσωτερική σύγκρουση δίνουν φωνή στο ιλιγγιώδες βάθος όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχικοί αγώνες, προάγοντας με τις προτάσεις τους την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης. Στο θέμα Σύγκρουση πολιτισμών, οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, τον συγκερασμό των παραδόσεων και τις διαμάχες και λύσεις που προκύπτουν όταν οι πολιτισμοί διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται. Στη Σύγκρουση συμφερόντων οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εξερευνούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και του πολιτικού. Τέλος, το θέμα Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου παρείχε στους καλλιτέχνες έναν σπαρακτικό καμβά για να διερευνήσουν τα κατεξοχήν ανθρώπινα βιώματα του θάρρους, της θυσίας, της απώλειας και της ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν με διαθεματικά μέσα και τεχνικές την πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φόβου, του ηρωισμού, αλλά και της ελπίδας που αναδύεται στο χωνευτήρι του πολέμου. Στα έργα τους, οι καλλιτέχνες διερευνούν τον βαθύ και διαρκή αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων, προάγοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα και τις κοινότητες που πλήττονται από τις πολεμικές αναταραχές.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης:

Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ο θεσμός αποκτά τον δικό του σύγχρονο ιστότοπο (www.allofgreeceoneculture.gr), ο οποίος είναι συμβατός με όλες τις κινητές συσκευές.

Οι χρήστες µπορούν εύκολα να πλοηγηθούν στον ιστότοπο, να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για την κάθε παραγωγή ξεχωριστά, καθώς και να προκρατήσουν θέσεις για τις παραστάσεις.

Ο ιστότοπος παρέχει και τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν ηλεκτρονικά σε όλες τις εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται το σύνολο των παραγωγών ανά περιφέρεια. Στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.