H Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ως επικεφαλής εταίρος του έργου Polyphonia: «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», χαιρετίζει την εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Το έργο, έχει ως στόχο την καταγραφή, διαφύλαξη και προώθηση μέσω του πολιτιστικού τουρισμού της πολυφωνικής μουσικής της Ηπείρου και Νότιας Αλβανίας. Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι αποτελεί σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στον χρόνο και τον χώρο. Αποτελεί ζωντανό στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας.
Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκε το 2016. Όπως δήλωσε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ό,τι αποτελεί τη συλλογική ταυτότητα του λαού μας, είναι οι παραδόσεις μας, οι τεχνικές, οι πρακτικές, οι γιορτές που περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά».
Το Δεκέμβρη του 2020, έλαβε χώρα ένα σημαντικό γεγονός το οποίο αναβαθμίζει τη σπουδαιότητα του έργου, ήτοι η εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής τη 17η Δεκεμβρίου 2020, το «Πολυφωνικό Καραβάνι» εγγράφεται στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα. Πλέον, με την εγγραφή αυτή, εκπροσωπείται στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο το Αλβανικό πολυφωνικό τραγούδι, αλλά και το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.
Το πρόγραμμα «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις, όπως εργαστήρια και φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού, σε πόλεις και χωριά όλης της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παράδοσης του πολυφωνικού τραγουδιού. Μάλιστα οι δράσεις του έργου έχουν αρκετές ομοιότητες με το Πρόγραμμα «Πολυφωνικό Καραβάνι», κεφαλαιοποιώντας και συνδράμοντας, σε διασυνοριακό πλέον επίπεδο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Αλβανία», στη διαφύλαξη, ανάδειξη και προώθηση της πολυφωνικής μουσικής.