Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μιχ. Παντούλα για τον τόπο καταγωγής του
Πολυγραφότατος για μία σειρά θεμάτων και προσωπικοτήτων, με τις οποίες ασχολήθηκε επί μακρόν, ωστόσο το πρόσφατο βιβλίο του είναι αυτό που κάθε ένας θα ήθελε να αφήσει για τον τόπο καταγωγής του, τη γενέτειρά του.
«Πολυδώρου (Μαζίου) Εγκώμιον, τόπος, μνήμες, νόστος» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μιχ. Παντούλα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζης», ένα βιβλίο που αναφέρεται στο χωριό του, το Πολύδωρο της ΔΕ Μολοσσών του Δ. Ζίτσας, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με τον συγγραφέα να εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο τέλος της εκδήλωσης για όλους όσοι μίλησαν και προσδιόρισαν, όπως είπε, την ουσία των πραγμάτων.
Στις εμπειρίες που αποκόμισε από τη γνωριμία τους, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μία γνωριμία που ξεκίνησε στα χρόνια που και οι δύο υπηρετούσαν τον τόπο που γεννήθηκαν, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδώρου ο ένας και ως Δήμαρχος Μετσόβου ο άλλος. «Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και πετυχαίνουν κάποια πράγματα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγάπη τους για τον τόπο τους» υπογράμμισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης.
«Νοιώθω δέος και σεβασμό για το έργο που προσφέρει στον τόπο μας με αυτό το βιβλίο του ο Μιχάλης Παντούλας», ανέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, παίρνοντας το λόγο και εξήγησε τους λόγους που η Δημοτική Αρχή στη διάρκεια της θητείας της στέκεται αρωγός σε τέτοιες συγγραφικές προσπάθειες.
«Εκδόσεις σαν το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα, αποτελούν ορόσημο για ένα χωριό. Η Δημοτική Ενότητα Μολοσσών διαθέτει πληθώρα πνευματικών ανθρώπων που παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στον σκληροτράχηλο τούτο τόπο κατάφεραν διαχρονικά να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τον τόπο μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους διαβεβαιώνουμε πως είμαστε εδώ για να προβάλουμε και να αναδεικνύουμε τον ευλογημένο μας τόπο. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια έμπρακτα καθώς έχουμε αγκαλιάσει συγγραφικές προσπάθειες δημοτών μας προκειμένου να πάρουν «σάρκα και οστά», αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες για την εκτύπωσής τους».
Οι ομιλίες για το βιβλίο
Την προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση του Μιχάλη Παντούλα παρουσίασαν με ομιλίες τους ο ιδρυτής του Μουσείου Επαναστατικής Περιόδου & Αλή πασά Φώτης Ραπακούσης, ο συγγραφέας-ποιητής Γεώργιος Σιμιτζής και ο φιλόλογος –συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης.
Όλοι τους στάθηκαν στην αγάπη του για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της και την έννοια του να παραμείνει το Πολύδωρο και τα χωριά των Κουρέντων στην αιωνιότητα.
«Το νέο του βιβλίο αποτελεί λύτρωση για τον ίδιο» τόνισε ο κ. Ραπακούσης και πρόσθεσε « με αυτό το βιβλίο ο Μιχάλης εκπληρώνει το χρέος προς την πατρώα γη. Δούλεψε πολλά χρόνια για να συνθέσει όλη την ιστορία του Πολυδώρου και των ανθρώπων του».
«Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια γιατί εγκαλλώπισες τον τόπο μας» είπε ο κ. Σιμιτζής απευθυνόμενος στον κ. Παντούλα υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι «ένα εγκώμιο, ένας αρνητής της λησμονιάς και του χρόνου».
Στους στόχους της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου στάθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Λεοντάρης, λέγοντας: «Ο Μιχάλης θέλησε αφενός να καλύψει την αγωνία του, πως ζυγώνει ο χρόνος όπου μπορεί να μείνουμε με μνημεία αλλά χωρίς μνήμη και με ένα όνομα χωρίς το σύγχρονο αντίκρισμά του και αφετέρου να αναδείξει το πνεύμα του Ηπειρωτισμού». Την εκδήλωση συντόνιζε η φιλόλογος Ευτυχία Παντούλα και τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, και Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου οι πρώην Βουλευτές Γιάννης Στέφος και Ευάγγελος Μαλέσιος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και δεκάδες κόσμου.