Τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, για ενίσχυση του αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης της χώρας εξέφρασε από τα Γιάννενα, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, βάζοντας τέλος στις όποιες προτάσεις για κατάργησή τους
Ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τον ρόλο των Αποκεντρωμένων Διοίκησεων, έδωσε από τα Γιάννενα, ο υπουργός Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης, με το που έφτασε στα Ιωάννινα την Παρασκευή, επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας τη μία από τις επτά στις οποίες από τις αρχές του έτους διορίστηκαν οι νέοι γενικοί γραμματείς, επαναφέροντας στην πράξη ένα θεσμό μετά από αρκετά χρόνια.
Από εκεί, έκανε γνωστή την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αφήνοντας στην άκρη είτε τις προτάσεις και τα αιτήματα περί καταργήσεώς τους είτε περί μεταφοράς βασικών αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες.
Ειδικότερα, τόσο στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα όσο και απευθυνόμενος στο προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Βορίδης τόνισε πως η ενίσχυση του αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές – εκφράζοντας τη βεβαιότητα της επανεκλογής – να ενισχύει στην πράξη τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Θεωρήσαμε και αυτό πιστεύω ότι αποτυπώνεται στην πράξη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανασυνταχθούν και να επικαιροποιηθούν οι Οργανισμοί και δώσαμε ήδη την εντολή έκδοσης των νέων Π.Δ. για αυτούς, όπως θα προχωρήσουμε και για την ενίσχυση με προσωπικό. Την προσεχή Τρίτη ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που αναδιατάσσει τις αρμοδιότητες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αποτελεί στην πράξη το δεύτερο τμήμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην οποία προχωράμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κοπή της βασιλόπιτας
Παράλληλα, την Παρασκευή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Μαξίμου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Α.Δ. Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Λιάπη, των βουλευτών Μαρία Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα, δημάρχων από την Ήπειρο και δεκάδων εργαζόμενων στις διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική
Συμμαχία
Τέλος, ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Βορίδη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρχικά αναφέρει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπουργό εσωτερικών τον κ. Βορίδη, πιστή στο δόγμα της άλωσης του κράτους με διορισμένα «δικά της παιδιά» και πέρα από κάθε έννοια αξιοκρατίας, διόρισε, παραμονή Χριστουγέννων, μετακλητούς Γραμματείς στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με δικαιολογία την ισχυροποίηση του θεσμού».
Και στη συνέχεια σημειώνει: «Η κυβερνητική αυτή απόφαση, τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 και μερικούς μήνες πριν τις επόμενες, στερείται σοβαρότητας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργού κ. Βορίδη για αποκέντρωση με ισχυρή αυτοδιοίκηση και μέριμνα για την αποτελεσματικότερη, χρηστή και αμερόληπτη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα ακόμα αφήγημα του επιτελικού κράτους.
Αντ’ αυτών επανερχόμαστε στην ισχυροποίηση του κομματικού κράτους που τόσο έχει στοιχίσει στην ελληνική κοινωνία. Δε μας προξενεί καμία εντύπωση αφού είναι η συνηθισμένη τακτική προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αλώσει το κράτος με κομματικούς – μετακλητούς, με απευθείας αναθέσεις και με αδιαφάνεια. Το κόστος της μεταρρύθμισης αυτής περιλαμβάνει, εκτός άλλων, την αμοιβή του Γραμματέα καθώς και των τεσσάρων συμβούλων που τον πλαισιώνουν, και ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ τον μήνα για την κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση… ενώ ταυτόχρονα παραμένει και ο θεσμός του Συντονιστή. Έχουμε έτσι τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες να πληρώνουν για τα ίδια (;) καθήκοντα και Συντονιστή και Γραμματέα σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ακριβώς όπως η αξιοκρατία μεταλλάχθηκε σε ευνοιοκρατία και σε κομματοκρατία».