Με νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, βλέπουν το «φως» τα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη ποσότητα τσίπουρου, από τους διήμερους αποσταγματοποιούς, σε σχέση με τις προηγούμενες αποστακτικές περιόδους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ποσότητες αυτές είναι μειωμένες σημαντικά την αποστακτική περίοδο του 2024, ενώ εξαιρετικά μειωμένες ήταν οι ποσότητες τσίπουρου που παρήχθησαν το 2023, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν επιδράσει καθοριστικά στην παραγωγή των αμπελοκαλλιεργειών.
Σε δηλώσεις του, την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 7ης περιφέρειας, Πέτρος Λυκίδης, έκανε γνωστό πως συγκριτικά με τις περιόδους του 2023 και νωρίτερα, η μείωση φτάνει το 12%.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μείωση αυτή, έχει να κάνει με τη μείωση του αριθμού των άμεσα ενδιαφερόμενων, των διήμερων αποσταγματοποιών δηλαδή, σε συνάρτηση και με το πιθανά μειωμένο ενδιαφέρον των επαγγελματιών στους χώρους της εστίασης να προμηθευτούν προϊόν διήμερης απόσταξης.
Από την άλλη, στις δηλώσεις του ο κ. Λυκίδης παραδέχθηκε πως προφανώς μία από τις αιτίες είναι και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια.
«Τη φετινή αποστακτική περίοδο εκδόθηκαν 1.100 άδειες διήμερης απόσταξης και παράχθηκαν 20.000 λίτρα τσίπουρου, διήμερης απόσταξης. Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς από τους ελέγχους είναι πως οι ποσότητες είναι μειωμένες γιατί υπάρχει και μικρότερη ζήτηση για «χύμα» τσίπουρο στην αγορά. Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο γιατί με την πάροδο των χρόνων, υπάρχει περισσότερος κόσμος που αναζητά στην αγορά εμφιαλωμένο τσίπουρο και όχι χύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως και το προϊόν της διήμερης απόσταξης δεν είναι ποιοτικό. Είναι όμως και οι γραφειοκρατικοί λόγοι για τους οποίους πολλοί αποφεύγουν πλέον να βάλουν στα καταστήματά τους, προϊόν διήμερης απόσταξης και προτιμούν το εμφιαλωμένο.
Επίσης είναι πολύ ευχάριστο πως στη διαδικασία των ελέγχων, δε διαπιστώσαμε ουσιώδεις παραβάσεις παρά μόνο κάποιες διαδικαστικού χαρακτήρα, προφανώς γιατί αυτοί που έχουν μείνει και αποστάζουν τσίπουρο έχουν αντιληφθεί πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραβιάσουν τη νομοθεσία γιατί προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα. Από την άλλη, θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους η μείωση του αριθμού των ενδιαφερόμενων γιατί δεν πρέπει να χαθεί ο παραδοσιακός τρόπος της απόσταξης, όπως όμως δεν πρέπει να επιστρέψουμε και στο παρελθόν όπου ο καθένας έβγαζε όσο τσίπουρο ήθελε και το πωλούσε ανεξέλεγκτα», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.
Ο έλεγχος των αμβύκων
Από την άλλη, το κράτος πάντως δε σταματά να εκπλήσσει τους διήμερους αποσταγματοποιούς και με νέα οδηγία του καλεί τους ιδιοκτήτες αμβύκων να τους μεταφέρουν εκ νέου στο Τελωνείο για ογκομέτρηση και μετά στο Χημείο, για τον έλεγχο καταλληλότητας.
Η προθεσμία αυτή λήγει στο τέλος του 2027 αλλά για όσους δεν την ακολουθήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2028 προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα.