BURN OUT – Μία πρόταση για την πρόληψη της εργασιακής εξουθένωσης

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκδήλωση με τη συνεργασία της ΣΧΕΔΙΑ και της Νευρολογικής Κλινικής

 

Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα με τον όρο «burn out», βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΙ, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ένταση και με ακόμη πιο έντονες επιδράσεις και συνέπειες από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα.

Αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, του Καθηγητή Αγωγής Υγείας και επιστημονικώς υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ, Βασίλη Κούτρα και του Ζήκου Μαλάκου, από τη Νευρολογική Κλινική, είναι πως το σύνδρομο παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα και ένταση σε εργασιακούς και επαγγελματικούς χώρους, όπου υπάρχει αναπόφευκτα, η επαφή με το κοινό.

Ένας τέτοιος χώρος είναι το νοσοκομείο και γενικότερα ο χώρος του ιατρικού περιβάλλοντος, όπου μετά την εμφάνιση της πανδημίας, το σύνδρομο άρχισε να εμφανίζεται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση. Όπως ανέφερε ο κ. Κούτρας, το σύνηθες προφίλ των ατόμων, στα οποία παρατηρείται το εν λόγω σύνδρομο, είναι άνθρωποι με όρεξη και υψηλές προσδοκίες, όταν αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στη δουλειά, οι οποίες όμως ματαιώνονται στην πορεία.

Μάλιστα, μία από τις επιπτώσεις πέρα από τις προφανείς στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, είναι και η αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς του προς το κοινό, που συνήθως χαρακτηρίζεται από κυνικότητα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του αφορούσε την πρόληψη και τη διαχείριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, με τον κ. Κούτρα να εστιάζει στη σημασία της ικανότητας αντιμετώπισης του επαγγελματικού στρες, της διαθεσιμότητας υποστήριξης από το περιβάλλον –εργασιακό και μη- και της ύπαρξης ενός νοήματος και σκοπού στη ζωή.

Ως εργαλεία επίτευξης των παραπάνω, ανέφερε την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, τη σωστή διαχείριση του χρόνου, την ιεράρχηση των αναγκών, τον καλό ύπνο, την ενασχόληση με χόμπι, την κοινωνική δικτύωση, τον εθελοντισμό, την ενασχόληση με ζώα συντροφιάς, για να καταλήξει, ότι όταν δεν μπορείς να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα, τότε… δεν είναι πρόβλημα.

Η πρόταση

Μία ματιά εκ των έσω στο πως οδηγούνται οι εργαζόμενοι στο αποκαλούμενο burn out, αποτέλεσε η ομιλία του προϊσταμένου της Νευρολογικής Κλινικής Ζήκου Μαλάκου, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στη Νευρολογική Κλινική, η οποία εφημερεύει σε καθημερινή βάση και καλείται να διαχειριστεί πολλά και σοβαρά περιστατικά, με την πίεση να είναι συνεχής.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Κούτρα να προτείνει τη διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για την πρόληψη και διαχείριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) σε εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νικόλαος Κατσακιώρης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ Γιολάντα Ζήκα, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία να αναδειχθούν οι συνέπειες του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις υπηρεσίες υγείας και στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά να υπάρξουν και τα εργαλεία πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.

Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και γραμματέας στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Μαργαρίτα Κιτσανού, πέρα από την επισήμανση της ανάγκης έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, στάθηκε και στη σημασία να φτάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, που προφανώς δε θα θέλει να έχει εξουθενωμένους γιατρούς σε κάθε εφημερία.