ΔΕΥΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Σε δεύτερο στάδιο η συζήτηση για συγχωνεύσεις

Απέναντι στο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για συγχώνευση των ΔΕΥΑ, τάσσεται και η ΠΕΔ Ηπείρου – Προετοιμασία όμως και για επικείμενες αλλαγές, με τον σχεδιασμό να προβλέπει για την Ήπειρο τη λειτουργία τεσσάρων ΔΕΥΑ, μία σε κάθε νομό

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων, σε περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, βρίσκονται οι δήμοι και οι δήμαρχοι της Ηπείρου.

Το παραπάνω προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη συζήτηση που έγινε στην ΠΕΔ Ηπείρου, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όπως και άλλες ΠΕΔ ανά τη χώρα να τάσσεται απέναντι στο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ ώστε να υπάρχει μία ΔΕΥΑ ανά νομό.

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου, ωστόσο, σκέφτονται και πως θα προετοιμάσουν το έδαφος, για το ενδεχόμενο που κάποια στιγμή θα γίνει βεβαιότητα και θα τεθεί σε εφαρμογή του νέου σχήματος των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, υπενθυμίζεται πως η Ένωση των ΔΕΑΥ της χώρας, σε πρόσφατο ψήφισμά της, αναφέρει πως η αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ΔΕΥΑ, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ πολύ δε περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας ο βραχνάς των χρεών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, έχει προκαλέσει αίσθηση η πρόταση που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης στην ΕΔΕΥΑ και η οποία αφορά στην αντιμετώπιση των οφειλών, προβλέπει την επιδότηση ενός ποσού 250 εκ. ευρώ τα οποία όμως θα δοθούν  με τη μορφή δανείου προς τους δήμους, δάνειο όμως που θα παρακρατείται από τους ΚΑΠ.

Η ΠΕΔ Ηπείρου στη χθεσινή της συνεδρίαση και αφού η απαρτία επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων με τη φυσική παρουσία μόλις έξι μελών της διοίκησης και τους υπόλοιπους μέσω τηλεδιάσκεψης, συντάχθηκε με τη θέση της Ένωσης των ΔΕΥΑ ότι θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα των δημοτικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις αν και αυτό έχει ήδη γίνει και μάλιστα όχι με την προαιρετική βάση που είχε αναφερθεί, αλλά με καθολικό χαρακτήρα.

Ο σχεδιασμός

για την Ήπειρο

Εν τω μεταξύ, στα πιο ενδιαφέροντα έτσι ζητήματα ήταν η παρουσίαση από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Νταή του προσχεδίου που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο αναφέρει τις προβλέψεις – προτάσεις του υπουργείου για τις ΔΕΥΑ και ξεχωριστά μάλιστα για την περιφέρεια της Ηπείρου.

Όπως ανέφερε στην Ήπειρο προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων ΔΕΥΑ, μία σε κάθε νομό που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη ΔΕΥΑ κάθε νομού και τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης (εάν υπάρχει) των άλλων δήμων της Περ. Ενότητας. Έτσι, στην Άρτα συγχωνεύεται η ΔΕΥΑ Άρτας με τις υπηρεσίες των δήμων Νικ. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κεν. Τζουμέρκων.

Στη Θεσπρωτία συγχωνεύονται σε μία ΔΕΥΑ, η υφιστάμενη ΔΕΥΑ του δήμου Ηγουμενίτσας με τις υπηρεσίες των δήμων Σουλίου και Φιλιατών. Ομοίως στα Ιωάννινα, συγχωνεύεται η ΔΕΥΑ του δήμου Ιωαννιτών με τις υπηρεσίες των άλλων επτά δήμων του νομού.

Εκεί που υπάρχει αλλαγή όμως είναι στην Πρέβεζα όπου προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας ΔΕΥΑ που θα ενσωματώνει την ΔΕΥΑ του δήμου Πρέβεζας, τις υπηρεσίες των δήμων Ζηρού και Πάργας, όπως όμως των δήμων Ακτίου και Λευκάδας, προφανώς σε μία προσπάθεια για τη συνολική διαχείριση του νερού ύδρευσης με το υπό εκτέλεση μεγάλο έργο από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου που θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο εκτός Ηπείρου, δήμων.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα ότι στο προσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο τι θα γίνει με τους Συνδέσμους Ύδρευσης, όπως όμως και η περίεργη προτεινόμενη σύνθεση των Δ.Σ των ΔΕΥΑ καθώς σε αυτά προβλέπεται η συμμετοχή ενός εκπροσώπου για κάθε δήμο, ενός εκπροσώπου των εργαζόμενων και από ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας κα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου με τους δύο τελευταίους φορείς να μην έχουν – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – την παραμικρή σχέση με τη διαχείριση των ζητημάτων ύδρευσης.