Εν αναμονή της νέας ΚΥΑ για τα επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας τελούν και οι δικηγόροι των Ιωαννίνων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Μαρία Νάκα.
Η κα. Νάκα μιλώντας χθες τηλεφωνικά στο Ioannina TV, επανέλαβε την αγωνία και την πάγια θέση του σώματος για τη διαρκή λειτουργία των δικαστηρίων και τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών με προσαρμογή στα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ζήτησαν άμεση έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της αναστολής ώστε οι δικηγόροι των 7 Π.Ε. που βρίσκονται σε αναστολή να έχουν σαφή ενημέρωση και να μη δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει από την Τρίτη το πρωί.
Συγκεκριμένα ζήτησαν να εκδοθεί άμεσα σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης που να περιλαμβάνει και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων στις 7 ΠΕ που βρίσκονται ήδη σε αναστολή έως 6.11.2020 για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου καθώς πρέπει να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και να διασφαλιστεί κάθε ουσιαστικό και δικονομικό δικαίωμα.
«Ως Πρόεδρος του ΔΣΙ δήλωσα ενώπιον όλων και εξακολουθώ να θεωρώ προβληματικό το να πούμε ότι άμεσα λειτουργούν τα Δικαστήρια στις 7 περιφέρειες όταν όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν ειδοποιηθεί για το αντίθετο – πέρα από τα πολλά δικονομικά προβλήματα όπως ανταιτήσεις, ανταγωγές που δεν ασκήθηκαν εμπρόθεσμα ή ένορκες Βεβαιώσεις που δεν ελήφθησαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε η κα. Νάκα το σχέδιο της ΚΥΑ προβλέπει τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων για τις ΠΕ που βρίσκονται στο νέο «κόκκινο» επιδημιολογικό πεδίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος στις οποίες αναφέρθηκε η κα. Νάκα.
Στην μακροσκελή ανακοίνωση τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας ενώ υπογραμμίζουν ότι η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.
Τέλος, η κα. Νάκα αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης του κλάδου από πλευράς της Πολιτείας. Η ολομέλεια των προέδρων ζητά η οικονομική στήριξη των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και στην περίπτωση τυχόν περιορισμού της λειτουργίας τους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης. Ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό καθώς και μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.