Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των περισσοτέρων δήμων της χώρας, αλλά και της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας, που εκφράζουν την απογοήτευση τους για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών, τόσο από πλευράς υπουργείου Εργασίας, όσο και της ΔΥΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπ. Πρωτοψάλτη, τονίζει ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με απαράδεκτο και εντελώς λανθασμένο τρόπο, αποκλείοντας ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις της Αυτοδιοίκησης και οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Κυρίζογλου απευθύνει έκκληση προκειμένου να υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος, με αύξηση του αριθμού δικαιούχων και πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών.
Το ζήτημα προέκυψε όταν η ΚΕΔΕ στις 28 Μαρτίου με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκε από το δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ, ότι «έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών», εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι αιτήσεις για 6.000 διαθέσιμες θέσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στην επιστολή του υπογραμμίζει επίσης πως πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη για το σύνολο των δήμων της χώρας εξέλιξη, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αφενός εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων που προβλέφθηκαν, μόλις 6.000, όταν μόνον οι ανάγκες των δήμων ξεπερνούν τις 10.000 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο για το οποίο έγκαιρα η ΚΕΔΕ είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα. Αφετέρου, εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρόγραμμα απευθυνόταν σε πολύ μεγάλο αριθμό δημόσιων φορέων κι οργανισμών που διεκδικούσαν έναν μικρό αριθμό θέσεων, οι οποίες δεν επαρκούν τελικά, για να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες.
Σημειώνει ακόμη ότι ο ουσιαστικός αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των Δήμων, αλλά και ο πολύ μικρός αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στους μικρούς περιφερειακούς, τους μικρούς ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους.
Καταλήγοντας στην επιστολή του πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι με βάση τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ εκφράζει καταρχήν την απογοήτευσή της για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος, τόσο από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, όσο και της ΔΥΠΑ, απευθύνει έκκληση προκειμένου να υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος, με αύξηση του αριθμού δικαιούχων και πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών και να αντιμετωπισθούν κοινωνικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια, απαιτεί τη διαρκή και ισότιμη συνεργασία και ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του, όταν αυτοί σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, που αφορούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Στην Ήπειρο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, μόνον ο δήμος Πρέβεζας στην Ήπειρο κατάφερε να προλάβει τις προθεσμίες και να υποβάλλει την πρότασή του στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών, ενώ ο δήμος Αρταίων εντάχθηκε μεν, ως επιλαχών όμως και θα πρέπει να περιμένει την αξιολόγηση των προτάσεων που προηγούνται.
Οι υπόλοιποι 16 δήμοι στην Ήπειρο είτε δεν υπέβαλαν καν αίτηση για λόγους που είχαν να κάνουν με την αδυναμία εξεύρεσης των χρημάτων για να καλύψουν το σκέλος της ίδιας συμμετοχής στο πρόγραμμα, είτε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβάλλοντας την αίτησή τους μέχρι τις 28 Μαρτίου όταν η ΔΥΠΑ ως φορέας υλοποίησης ανακοίνωσε πως καλύφθηκαν και οι 6.000 θέσεις που ήταν διαθέσιμες για τους δικαιούχους φορείς.
Η μερίδα του λέοντος των 6.000 προσλήψεων κατανέμεται σε υπουργεία και περιφέρειες ενώ αρκετές θέσεις κατανέμονται σε πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η ανακοίνωση που έγινε από τη ΔΥΠΑ την Παρασκευή ότι έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη των 6.000 θέσεων προκάλεσε την αντίδραση της ΚΕΔΕ που με ανακοίνωσή της, εκφράζει την απογοήτευση των μελών της και του Δ.Σ προς το υπ. Εργασίας και τη ΔΥΠΑ.
Ο δήμος Ιωαννιτών
Μεταξύ των δήμων της Ηπείρου που είχαν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για να υποβάλλουν την αίτηση είναι και ο δήμος Ιωαννιτών που με βάση πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής θα υπέβαλλε αίτηση για την πρόσληψη 87 ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών.
Βασική προϋπόθεση ήταν όμως να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη πίστωση για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής του προγράμματος.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού την Τετάρτη 26 Μαρτίου, όμως η αίτηση δεν υποβλήθηκε καν, καθώς η διαδικασία έκλεισε στις 28 Μαρτίου αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» και τον δήμο Ιωαννιτών, όπως και την πλειονότητα των δήμων.
Μάλιστα σε ανάρτησή του στα social media, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την αγανάκτησή του, γράφοντας τα εξής: «Μας έχουν στερήσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να αντικρίσουμε τους δημότες μας. Έχουμε στεγνώσει και από ανθρώπινο δυναμικό και από πόρους. Δεν πάει άλλο!».
Ανεξάρτητα πάντως από την αρνητική αυτή εξέλιξη και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα από την ΠΕΔ Ηπείρου και την ΚΕΔΕ, ο δήμος Ιωαννιτών επεξεργάζεται σχέδιο ώστε τα χρήματα που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό μέσω μίας νέας αναμόρφωσης να δοθούν για την πρόσληψη εργαζόμενων που θα παρέχουν αυτές τις κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες, μέσω όμως αυτεπιστασίας. Μέχρι χθες το μεσημέρι, η δυνατότητα δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμη εάν υπάρχει ή όχι…
Βασίλης Λούπας