ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Σχεδιασμός προσαρμοσμένος στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου, ο Μ. Ελισάφ, έκανε γνωστό πως από την Ενδιάμεση Αρχή ζητήθηκαν οι κατευθυντήριοι άξονες για το νέο ΕΣΠΑ -Έκκληση του δημάρχου για καθαρισμό των οικοπέδων από ιδιώτες

 

Σε γρίφο εξελίσσεται ο καθαρισμός οικοπέδων από ιδιώτες, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και στον Δήμο Ιωαννιτών.

Για το μείζον αυτό ζήτημα που αφορά την πρόληψη από τις πυρκαγιές ρωτήθηκε την Πέμπτη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, απευθύνοντας έκκληση στους ιδιώτες προκειμένου να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από χόρτα και κλαδιά.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, ερωτηθείς για το θέμα υποστήριξε ότι είναι αναγκασμένοι εκ του νόμου να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους οικοπεδούχους δε φροντίζουν να κόψουν και να καθαρίσουν τα χορτάρια από τα οικόπεδα. Το μεγάλο θέμα ωστόσο είναι ότι δεν είναι εύκολο και είναι χρονοβόρο να ψάξουν οι υπηρεσίες και να βρουν τους οικοπεδούχους.

«Η νομοθεσία μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους. Όμως δεν μεταφέρει και την δυνατότητα της άμεσης επέμβασης σε ιδιωτικούς χώρους. Οι ιδιώτες θα πρέπει να εντοπιστούν και να ενημερωθούν κι αυτή είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη σε κάποιες περιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τους ιδιώτες να λάβουν μέριμνα για τον καθαρισμό των εκτάσεών τους στη διάρκεια της θερινής περιόδου ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Για το νέο ΕΣΠΑ

Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε και για την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως έκανε γνωστό, από την Ενδιάμεση Αρχή ζητήθηκαν οι κατευθυντήριοι άξονες για το νέο ΕΣΠΑ.

«Ο Δήμος προετοιμάζεται και προσαρμόζει τον σχεδιασμό και στο νέο εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε όλα τα εργαλεία για να αξιοποιήσουμε και επιπλέον πόρους στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε ενώ καυτηρίασε τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

«Είναι γνωστοί οι βασικοί άξονες στους οποίους θέλει να κινηθεί η Δημοτική Αρχή, το επόμενο διάστημα. Και αυτό είναι εν γνώσει των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Οι άξονες είναι η αστική αναζωογόνηση, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη κινητικότητα. Βασικοί άξονες είναι αυτοί πάνω  στους οποίους πρέπει να κινείται μια προοπτική και οι οποίοι τώρα, θα πρέπει ενόψει της προοπτικής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, να μορφοποιηθούν σε δράσεις που θα κατατείνουν ακριβώς προς αυτή τη πλεύση. Αυτό σημαίνει, περισσότερη προσπάθεια στην βιώσιμη αστική κινητικότητα, στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για το οποίο πρόγραμμα η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ, ο δήμαρχος τηρεί σαφείς αποστάσεις καθώς είναι γνωστή η πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα που υπάρχουν: «Η ολοκλήρωση του «Τρίτσης» η οποία καρκινοβατεί ακόμη…

«Δυστυχώς δεν έχουμε ολοκληρώσει την έγκριση των προτάσεων που πρέπει, ώστε να κλείσει ο κύκλος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Ευελπιστώ πως μέχρι τέλος του χρόνου θα εγκριθούν και τα υπόλοιπα έργα, ήδη έχουμε ενημερωθεί πως έχει πάρει έγκριση το έργο για τις επισκευές των σχολικών μονάδων, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλης ζωτικής σημασίας για εμάς έργο και περιμένουμε εντός του καλοκαιριού για την μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων, με κάθε επιφύλαξη για τι το καθυστερούν πάρα πολύ. Δε νομίζω πως εδώ είναι επαρκής η αποδοτικότητα του υπουργείου» υπογράμμισε.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Αναφορικά με τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία/ προγράμματα όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο και οτιδήποτε άλλο προκύψει σε αυτή τη διαδικασία ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «οι δήμοι, όπως ο δικός μας, θα έχει μια προνομιακή μεταχείριση σε πολλά επίπεδα και είναι κάτι που διεκδικούμε οι έξι δήμοι που έχουν επιλεγεί στη χώρα, με τη βοήθεια του Υπουργείου, έτσι ώστε να έχουν κάποια προνόμια στην διαχείριση των προγραμμάτων, για να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους στη κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, υπάρχει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή εξοικονόμηση το οποίο εμείς μελετάμε ήδη και θέλουμε να εντάξουμε κτήρια δομών του Πνευματικού Κέντρου, όπως είναι η Πινακοθήκη, που είναι πολύ ενεργοβόρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε προνομιακούς όρους γιατί αυτό δεν γίνεται με 100% χρηματοδότηση από την Πολιτεία, να έχουμε ευνοϊκούς όρους στη χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών για την ενεργειακή αναβάθμιση. Επομένως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα που έχουμε, λόγω της ένταξης των Ιωαννίνων στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, οπότε θα υπάρξει μια επιπλέον χρηματοδότηση που έρχεται και από εθνικούς και από κοινοτικούς πόρους» κατέληξε.