ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Αναγκαιότητα η ενιαία λίστα χειρουργείων

Στόχος του υπ. Υγείας να ξεκαθαρίσουν οι λίστες ανά νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς έχουν ακόμη ανάγκη για χειρουργείο και ποιοι έχουν βρει τη λύση στον ιδιωτικό τομέα – Μειωμένη και αριθμητικά και σε ποσοστό είναι η λίστα αναμονής των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΠΓΝΙ

 

Άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου για την ενιαία λίστα χειρουργείων που θα περιλαμβάνει την σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πριν τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, να γίνει «ξεσκαρτάρισμα» στις λίστες ανά νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς έχουν ακόμη ανάγκη για χειρουργείο και ποιοι έχουν βρει τη λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε στις λίστες εμφανίζονται ασθενείς να περιμένουν ακόμη και 5 χρόνια, χωρίς να έχουν δει νυστέρι. Παράλληλα θα διαγραφούν και οι διπλοεγγραφές, αφού πολλοί ασθενείς όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο απευθύνονται σε άλλο. Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχει το όνομά τους σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που έχει την ευθύνη της ενιαίας λίστας αναμένεται να αποστείλει συγκεκριμένες οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς ξεχωριστά που είναι σε αναμονή για να ξεκαθαρίσουν εάν χρειάζονται ακόμη την επέμβαση ή όχι.

Μετά τη διαδικασία αυτή και σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας. Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Η λίστα θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, η ενιαία λίστα χειρουργείων θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι θα καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος.

Η ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2024, καθορίζεται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Η εικόνα με

τα χειρουργεία στο ΠΓΝΙ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, μειωμένη και αριθμητικά και σε ποσοστό είναι η λίστα αναμονής των χειρουργικών επεμβάσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε σχέση με τον αριθμό που είχε φτάσει τον Αύγουστο του 2022.

Τότε και έπειτα από μία οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να υπάρξει εκκαθάριση της λίστας σε όλα τα νοσοκομεία, είχαν εντοπιστεί 5.000 εκκρεμείς χειρουργικές επεμβάσεις, όμως ακολούθησε η διαδικασία της εκκαθάρισης καθώς οι λίστες περιελάμβαναν επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί πλέον της πενταετίας.

Οι περισσότερες εξ αυτών είχαν ήδη γίνει σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά κέντρα ενώ ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια μετά την εκκαθάριση να μειωθεί στην πράξη ο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Έτσι, σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων και εκπρόσωπό τους στη διοίκηση του ΠΓΝΙ, Γιώργο Φλούδα η λίστα των χειρουργείων στο νοσοκομείο περιλαμβάνει 1.900 επεμβάσεις με την πλειονότητα αυτών να έχουν προγραμματιστεί από το 2022 και το τρέχον έτος. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός χειρουργείων από το 2021 τα οποία όμως δεν έχουν γίνει γιατί αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών αφενός και αφετέρου γιατί προτεραιοποιούνται τα έκτακτα περιστατικά και εκείνα των βαριών παθήσεων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο κ. Φλούδας τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα στο ΠΓΝΙ είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε Κλινικές όπως η Χειρουργική κάτι που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί με δεδομένο ότι οι αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού ως το τέλος του έτους θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. «Έχουμε ήδη απευθυνθεί προς το υπουργείο και την 6η ΥΠΕ για να μας δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού, νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Η διενέργεια των δευτερευουσών διακομιδών

Παράλληλα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ένα επίσης σημαντικό ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων για τα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως όμως για μεγάλα νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΙ αλλά και το Χατζηκώστα έχει να κάνει με την υλοποίηση της οδηγίας του υπ. Υγείας σχετικά με τη διενέργεια των δευτερευουσών διακομιδών από ασθενοφόρα και προσωπικό των νοσοκομείων ή από ιδιώτες και όχι από το ΕΚΑΒ.

Δευτερεύουσες διακομιδές είναι αυτές που προκύπτουν από τα εξιτήρια των ασθενών που βρίσκονται σε κατάσταση που δε μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, ογκολογικών ασθενών, νεφροπαθών μετά την αιμοκάθαρση, ασθενείς μετά από ελαφρές χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Το ΠΓΝΙ προχώρησε στον διαγωνισμό για την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας σε ιδιώτη, όμως ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και μάλιστα τρεις φορές. Έτσι, αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, της ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ να προχωρήσει το ΠΓΝΙ σε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τις δευτερεύουσες διακομιδές που θα γίνονται από το νοσοκομείο με τη διάθεση ασθενοφόρου αλλά όχι πληρώματος από το ΕΚΑΒ. Μέχρι την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού, και οι δευτερεύουσες διακομιδές θα καλύπτονται από το ΕΚΑΒ όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δευτερευουσών διακομιδών από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπερβαίνει τις 100 μηνιαίως.

«Το πρόβλημα ειδικά για το ΠΓΝΙ είναι πως πολλές από τις διακομιδές αυτές γίνονται εκτός του νομού Ιωαννίνων και εκτός Ηπείρου ακόμη, προς την Κέρκυρα και άλλα νησιά του Ιονίου ή τη Δυτ. Μακεδονία, επομένως κατανοούμε απόλυτα το θέμα που θέτει το ΕΚΑΒ. Υπάρχουν όμως από την άλλη και περιπτώσεις διακομιδών βαρέων περιστατικών που χρειάζεται να συνδράμει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ αλλά πιστεύω ότι έχουμε ήδη βρει μία προσωρινή λύση και πως σύντομα θα υπάρξει και η μόνιμη λύση με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Για τον δεύτερο αξονικό τομογράφο

Εξάλλου, ακόμη το ΠΓΝΙ τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την χρηματοδότηση της προμήθειας δεύτερου αξονικού τομογράφου, όπως όμως και της αναζήτησης τεχνικής λύσης για τον υφιστάμενο δεύτερο αξονικό που δε λειτουργεί λόγω βλάβης ή και για μία εναλλακτική. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται στη μεταφορά ενός αξονικού από άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας, ο οποίος δεν έχει τεθεί καν σε λειτουργία.

Τέλος, αύριο Παρασκευή στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αφορά στην παραμονή των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλου τύπου. Ο κ. Φλούδας τόνισε πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν.

«Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία οριστική λύση που θα ικανοποιεί πρώτα τους εργαζόμενους και έπειτα θα δίνει λύση και στα νοσοκομεία», κατέληξε ο κ. Φλούδας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας