Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το βράδυ της Δευτέρας.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, διήρκεσε δύο και πλέον ώρες, με το πρώτο ημίωρο να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση, ωστόσο ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία έγκριση του Σώματος της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου, της περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τη συζήτηση, η αρχική εισήγηση – τοποθέτηση του δημάρχου κ. Παπαγεωργίου ήταν προς την κατεύθυνση της αναζήτησης της βέλτιστης δυνατής λύσης, με την αποδοχή της αναγκαιότητας υπογραφής της σύμβασης και εν τέλει της λειτουργίας του ΣΜΑ, με το προσωπικό που μπορεί να διαθέσει ο δήμος.
Όμως στην πορεία και μετά τις έντονες παρεμβάσεις και των παρατάξεων και των εργαζόμενων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βάββας παρουσίασε την πρόταση που έχει περιληφθεί στην τροποποίηση του προϋπολογισμού για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βάββας ανέφερε και αφού είχε προηγηθεί αναλυτική συζήτηση για το τι μπορεί και τι δε μπορεί να αναλάβει ο δήμος, ότι έχει γίνει τροποποίηση στον προϋπολογισμό για την πρόσληψη 11 εργαζόμενων με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας που θα ενισχύσουν τον τομέα καθαριότητας και θα συμβάλλουν στη λειτουργία του ΣΜΑ.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε η ενημέρωση από την αρχή της συνεδρίασης, για την τροποποίηση αυτή και τη δυνατότητα εν τέλει να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνων, με προσωπικό που μπορεί να προσληφθεί επιπλέον, ούτε εξηγήθηκαν, ούτε και έγιναν γνωστοί…
Για την ιστορία ωστόσο η συζήτηση ξεκίνησε με μεγάλη ένταση λόγω της παρουσίας και της απαίτησης των εκπροσώπων των εργαζόμενων να προταχθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στη λειτουργία του ΣΜΑ, όπως και τελικά έγινε.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρ. Γρίβας ζήτησαν από το Σώμα να μην ξεκινήσει η λειτουργία του ΣΜΑ εάν δεν γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ανησυχία και προβληματισμός
Από την άλλη, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμά Μπέγκα και από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, ο κίνδυνος απένταξης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ καθώς η καθυστέρηση είναι μεγάλη.
Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έρχεται ασθμαίνοντας να συζητήσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης προσθέτοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία της διαρκούς προσπάθειάς του να αποτελέσει τροχοπέδη στη σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο.
Η κα Καλογιάννη τόνισε στην τοποθέτησή της, ότι οι αντιδράσεις των εργαζόμενων είναι και βάσιμες και τεκμηριωμένες, πλην όμως η εφαρμογή μίας λύσης, καθίσταται απολύτως αναγκαία.
«Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους συνδημότες μας σήμερα να ψηφίσουμε υπέρ της προτεινόμενης προγραμματικής σύμβασης για τη δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε αμέσως μετά να αναλάβει ο ΦοΔΣΑ τη διαχείρισή του είτε προσλαμβάνοντας άμεσα νέο προσωπικό (εποχικό) είτε με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για την εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής».
Αιχμές επέρριψαν στη δημοτική αρχή για τη στάση της στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Λαζ. Νάτσης, η Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας, ενώ την αναγκαιότητα να προχωρήσει η λειτουργία του ΣΜΑ κατέδειξαν οι κ.κ Γκόντας και Μπαρτζώκας αντίστοιχα.
«Πράσινο φως»
Σχεδόν δύο ώρες μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνων.
Ο όρος που τροποποιήθηκε αναφέρει ότι «ο δήμος αναλαμβάνει να συνδράμει στη δοκιμαστική λειτουργία με την παροχή υποστήριξης προσωπικού ανάλογων ειδικοτήτων που θα το εξασφαλίσει με τις νόμιμες διαδικασίες».
«Πρέπει να προχωρήσουμε στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης χωρίς να αποδυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας. Ήδη τις ίδιες συμβάσεις έχουν υπογράψει οι περισσότεροι δήμοι της Ηπείρου χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις. Γνωρίζουμε τις τεράστιες ανάγκες στην καθαριότητα και παράλληλα αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο να χαθεί ένα μεγάλο έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για λογαριασμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο δήμαρχος στην τελική του τοποθέτηση.
Με την εισήγηση του δημάρχου τάχθηκαν υπέρ οι τρεις συμπράττουσες μέχρι πρότινος τουλάχιστον, παρατάξεις, η παράταξη Μπέγκα με δύο αρνητικές ψήφους όμως από τους κ.κ. Νάστο και Σίντο αντίστοιχα και η παράταξη Καλογιάννη. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι «Πολίτες για την ανατροπή» και η «Αριστερή Παρέμβαση», ενώ απείχε της ψηφοφορίας η «Λαϊκή Συσπείρωση».