ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ SOCIAL MEDIA – «Προβληματική συμπεριφορά» με στοιχεία εξάρτησης

Στην Ελλάδα το 2019, το 36% των εφήβων, αφιερώνουν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες τις καθημερινές στα social media – Μια διέξοδο για τους νέους από κάθε εξάρτηση, μπορεί να αποτελέσει ο αθλητισμός – Σημαντική εκδήλωση, στα Ιωάννινα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου

 

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το 95% των παιδιών ξεπερνά τον ενδεδειγμένο χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Ελάχιστα είναι σήμερα τα παιδιά που δεν έχουν περάσει ώρες επί ωρών μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, σε κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή σε ένα κινητό τηλέφωνο, παίζοντας ένα από τα εκατοντάδες video games.

Παράλληλα, τη δεκαετία του 1990 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία υποστήριζε, ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων για περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως. Σήμερα, τα παιδιά και δη οι έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών περνούν πολύ λιγότερες ώρες μπροστά στις τηλεοράσεις, πολλές περισσότερες ώρες όμως μπροστά στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων και των tablets, είτε συνομιλώντας με άλλους στα social media είτε παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Έτσι, από τον κίνδυνο της δίωρης παρακολούθησης ενός τηλεοπτικού προγράμματος, φτάσαμε πλέον στην εξάρτηση από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές εφαρμογές. Τα στοιχεία και της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας και του ΠΟΥ από το 2019 δείχνουν, ότι σε ποσοστό 95% τα παιδιά ξεπερνούν τον ενδεδειγμένο χρόνο χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, ενώ αντίστοιχα μειώνεται διαρκώς ο χρόνος που διαθέτουν για τη σωματική τους δραστηριότητα και άθληση.

Το ενδεχόμενο της απόκτησης ψυχικών διαταραχών για τα παιδιά ακριβώς λόγω της πολύωρης πλέον έκθεσης και χρήσης των μέσων του διαδικτύου απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ και η Ελλάδα δε διαφοροποιείται πλέον από τους διεθνείς μέσους όρους.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται το Σάββατο στα Ιωάννινα από τον Αθλητικό Σύλλογο Alpha sports, την ΕΔ του ΠΕΑΚΙ και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία».

Οι έφηβοι στην Ελλάδα

Χθες, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στην εξάρτηση και το χρόνο που αφιερώνουν παιδιά και έφηβοι μπροστά στο διαδίκτυο σε σχέση με την αθλητική τους δραστηριότητα.

«Δεν είναι σίγουρο, ότι μιλάμε για εξάρτηση, αλλά είναι σίγουρο, ότι μιλάμε για προβληματική συμπεριφορά, που έχει στοιχεία εξάρτησης», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Στην Ελλάδα το 2019, οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών που αφιερώνουν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες τις καθημερινές στα social media είναι το 36% ενώ τα Σαββατοκύριακα το ποσοστό εκτινάσσεται στο 58%. Τα κορίτσια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν την κατηγορία, πολύ πιο μπροστά από τα αγόρια.

Ως προς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το 17% των εφήβων αφιερώνει καθημερινά πλέον των δύο ωρών και το Σαββατοκύριακο το ποσοστό φτάνει το 33%, με τα αγόρια να είναι περισσότερα από τα κορίτσια.

Ως προς την ενασχόληση αντίστοιχα με τον αθλητισμό τα παιδιά ηλικίας 13-15 των, έχουν κάποια καθημερινή, αθλητική δραστηριότητα σε ποσοστό 16% ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία τους, η ενασχόληση με την άθληση μειώνεται σταδιακά.

«Δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε στα παιδιά τι να κάνουν, είμαστε όμως σε θέση να ενισχύσουμε την αντίληψη της αναγκαιότητας και της σημασίας που έχει και για την σωματική και για την ψυχική τους υγεία, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, όπως όμως και οι συναντήσεις με φίλους, παρέες έξω από το σπίτι, μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών ή των τηλεφώνων. Ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση είναι μία σημαντική διέξοδος, που στο τέλος της, σου αφήνει ένα αίσθημα ευχαρίστησης, που μπορεί να είναι και μικρότερο από αυτό που σου αφήνει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να σου δημιουργήσει εξάρτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούτρας.

Διέξοδο στην αθλητισμό

Παράλληλα, για τον ρόλο του αθλητισμού στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα μιλήσει στην εκδήλωση, ο Παντελής Κολόκας, με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, πρώην πρωταθλητής στίβου, που μίλησε για την συμβολή του αθλητισμού στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων.

«Αυτό που επιζητούμε, είναι να ανοίξει ένας διάλογος για το πως ο αθλητισμός είναι και μπορεί να αποτελέσει μία πραγματική διέξοδο από κάθε είδους εξάρτηση», τόνισε ο κ. Κολόκας.

Για ένα πρόβλημα που στην ουσία είναι πολύ βαθύτερο και μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται, έκανε λόγο και ο εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Νίκος Παπασπύρου εκ μέρους του συλλόγου Alpha sports.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς, προπονητές και εκπαιδευτικούς, και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac. Είσοδος ελεύθερη.