ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ – Και πάλι στο προσκήνιο ο ημικόμβος στον Δρίσκο

Σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης με  διευθυντικά στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε» επανέφερε το αίτημα για την κατασκευή ενός ημικόμβου – Ένταση στη συζήτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της Ηπείρου

 

Με το ζητούμενο να είναι η υπάρξει μιας ακόμη λύση προσέγγισης στην Εγνατία Οδό, η Περιφέρεια Ηπείρου, φαίνεται πως δεν έχει «ξεχάσει» το θέμα της κατασκευής κόμβου ή στην χειρότερη περίπτωση ενός ημικόμβου στην περιοχή του Δρίσκου – Μπαλντούμας.

Στόχος άλλωστε ενός τέτοιου έργου δεν είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, καθώς επίσης όμως και της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφ. συμβουλίου η παράταξη «Ήπειρος Όλον – Τόπος να Ζεις» με τον επικεφαλής της Στεφ. Ζούμπα έθεσε προς την Περιφερειακή Αρχή το ερώτημα των ενεργειών που έγιναν, των εξελίξεων που τυχόν υπάρχουν κυρίως όμως των ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν στην πορεία, ώστε το βασικό αίτημα για τη δημιουργία ενός κόμβου εισόδου και εξόδου της Εγνατίας, στην εν λόγω περιοχή, να υλοποιηθεί.

Στην απάντησή της η Περιφ. Αρχή διά του Αλ. Καχριμάνη επισήμανε πως από την περίοδο 2009 – 2010 και μέχρι και σήμερα δεν άφησε στην τύχη του το θέμα, παρότι δεν είναι δικών της αρμοδιοτήτων, αλλά του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών, καθώς επίσης και της Εγνατίας Οδός Α.Ε.

Αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή των ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου από την παράδοση του αυτοκινητόδρομου σε κυκλοφορία, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως σε συνάντηση που είχε με διευθυντικά στελέχη της Εγνατία Οδός Α.Ε πριν από μερικούς μήνες επανέφερε το αίτημα για την κατασκευή ενός ημικόμβου, παραδίδοντας μάλιστα και μία οριζοντιογραφία αυτού στη θέση «Δρίσκος».

Η Εγνατία Οδός Α.Ε απάντησε πως από τη στιγμή που ο αυτοκινητόδρομος τελεί υπό παραχώρηση, ο μόνος αρμόδιος φορέας να απαντήσει, είναι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο και εστάλη επίσης η οριζοντιογραφία για να φτάσουμε στο σήμερα με την Περιφέρεια να περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του οδικού άξονα ώστε να επανέλθει και να θέσει το ζήτημα στη νέα ιδιοκτησία. «Την περίοδο που διανύουμε δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης της αρμοδιότητας και της χρήσης του οδικού άξονα από την εταιρία που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αφήσει το θέμα στην τύχη του, προσπαθεί να βρει λύση, έχει ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά από πόρους της, ωστόσο υπάρχουν διαδικασίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρμοδιότητές της.

Μόλις αναλάβει τυπικά και ουσιαστικά την ευθύνη λειτουργίας του οδικού άξονα η ανάδοχος εταιρία θα επανέλθουμε. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Από την άλλη, μια σχετική ένταση προκάλεσε στο Σώμα, η ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να Ζεις» κ. Παπαχρηστάκη σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της Ηπείρου, καθώς τα περισσότερα από τα ζητήματα που τέθηκαν δεν αφορούσαν αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά του κεντρικού κράτους, όπως είναι η οριοθέτηση του ποταμού Άραχθου.

Ο κ. Παπαχρηστάκης κατηγόρησε επί της ουσίας την Περιφ. Αρχή και προσωπικά τον Αλ. Καχριμάνη ότι επί της δικής του θητείας δεν έχει ασχοληθεί καν με το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ηπείρου συνολικά, αλλά και ειδικότερα με την περιοχή της Άρτας.

Στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης είπε πως ο κ. Παπαχρηστάκης τοποθετήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο είτε από άγνοια είτε για λόγους σκόπιμης παραπληροφόρησης. «Απορώ ειλικρινά, αν γνωρίζει ότι το θέμα της οριοθέτησης του Αράχθου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπ. Υποδομών και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως έργο εθνικής εμβέλειας. Μου ζητά να εγγυηθώ, ότι δε θα πλημμυρίσει η Άρτα, ότι δε θα πλημμυρίσει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ότι δε θα πέσει η γέφυρα της Άρτας. Το μόνο που δε μου ζήτησε, είναι να εγγυηθώ και για το πόσα χιλιοστά βροχής θα πέσουν το χειμώνα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε μελέτες, έργα και δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας.

Για τη γέφυρα της Άρτας η Περιφέρεια έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και μελέτη στο υπουργείο Υποδομών και αναμένει τη χρηματοδότηση. Το ρέμα Μπούση καθαρίζεται κάθε χρόνο από την Π.Ε Άρτας.

«Δυστυχώς, η διαδικασία εγκρίσεων και ωρίμανσης έργων διευθέτησης και οριοθέτησης είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδης και χρονοβόρα. Παρόλα αυτά έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν προς χρηματοδότηση, μόλις προκύψει πρόσκληση από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αρκετά έργα, ενώ προχωρούν και άλλες μελέτες.

Θα πρέπει το καθεστώς αυτό να αποσαφηνιστεί, να γίνει πιο απλό και πιο εύκολο στη λειτουργία του. Η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων γεννά σύγχυση, δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα, που στοιχίζει σε περιουσίες, υποδομές και,  όπως αποδείχτηκε στη Θεσσαλία  και σε ανθρώπινες ζωές.

Πολύ σημαντικές θεωρώ τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται για καθαρισμούς ποταμών, γιατί όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν και στη Θεσσαλία, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στην Ήπειρο, τα «μικρά» προβλήματα, μπορούν πολύ γρήγορα να μετατραπούν σε μεγάλα και να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές.

Οι καθαρισμοί των ρεμάτων και τάφρων συνεχίζονται σε όλη την Ήπειρο και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο ως προς την αντιπλημμυρική προστασία. Το γεγονός μάλιστα ότι στις έντονες καταιγίδες των τελευταίων ημερών, δεν προέκυψαν προβλήματα, είναι θετική ένδειξη, χωρίς ασφαλώς να επιτρέπει εφησυχασμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης για να καταλήξει: «Μας κατηγορούν μεταξύ άλλων το τελευταίο διάστημα ότι κάνουμε πολλές απευθείας αναθέσεις της τάξης των 20 χιλ. ευρώ. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες γιατί αν δε γινόταν, σήμερα, δε θα μιλούσαμε με τον ίδιο τρόπο».