ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ – Στα ύψη οι πληρότητες για την 28η Οκτωβρίου

Αγωνία στις τάξεις των ξενοδόχων εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που επηρέασε τις αφίξεις Ισραηλινών

 

Σε υψηλά επίπεδα, παρά το ότι δεν είναι τριήμερο, κυμαίνονται οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα του νομού Ιωαννίνων, ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Έφη Εξάρχου, που μίλησε στο Ioannina TV, τα Γιάννενα και οι ορεινοί προορισμοί όπως το Ζαγόρι, το Μέτσοβο αλλά και τα Τζουμέρκα είναι στους κορυφαίους προορισμούς.
Σύμφωνα με την κα Εξάρχου η πληρότητα σε ξενοδοχεία και ξενώνες αγγίζει το 100% και οι επισκέπτες προέρχονται σχεδόν απ’ όλη τη χώρα και κυρίως από Βόρεια Ελλάδα.
Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα για την περίοδο των Χριστουγέννων που ήδη έχει ξεκινήσει η προκράτηση και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. «Η Ήπειρος έχει καταφέρει να γίνει προορισμός 365 ημερών και φυσικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις ημέρες εκείνες», αναφέρει η κα Εξάρχου.
Για τις αφίξεις Ισραηλινών
Εξάλλου, την ίδια στιγμή, οι αφίξεις Ισραηλινών έχουν σταματήσει καθώς ο πόλεμος έχει αλλάξει εντελώς τα όποια πλάνα είχαν καταρτιστεί και περιελάμβαναν και την Ήπειρο.
Το θέμα είναι μεγάλο μιας και ένα μεγάλο τμήμα του προγραμματισμού τινάχτηκε στον αέρα ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες καθώς υπάρχει συνολικά ανησυχία μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες «είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά η χώρας είναι ασφαλής προορισμός και ελπίζουμε σύντομα να κυριαρχήσει ειρήνη και νηφαλιότητα», κατέληξε η κα Εξάρχου κληθείσα να σχολιάσει.
Ενδιαφέροντα στοιχεία
του ΙΝΣΕΤΕ
Εν τω μεταξύ, τo 1/4 των συνολικών αφίξεων των εισερχόμενων επισκεπτών της Ελλάδας το 2022 αφορά διακοπές «all inclusive», με το μερίδιο των εισπράξεων να είναι μεγαλύτερο, φτάνοντας το 30% επί του συνόλου.
Σε απόλυτα νούμερα, το 2022 στη χώρα μας καταγράφηκαν 7,0 εκατ. αφίξεις για «all inclusive» διακοπές στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», επί του συνόλου των 27,8 εκατ. και 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, στο 28% επί του συνόλου των 216,9 εκατομμυρίων.
Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ως συνολική δαπάνη συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έξοδα του τουρίστα -δηλαδή τόσο αυτά που δαπανώνται εντός της χώρας για διαμονή, εστίαση κ.λπ., όσο και αυτά που δαπανώνται εκτός για την προμήθεια tour operator, αεροπορικό εισιτήριο κ.λπ.- στην Ελλάδα εκτιμάται ότι παραμένουν τα 5,5 δισ. ευρώ, 30% επί των συνολικών εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό (17,6 δισ.).
Τα στοιχεία, που αναδεικνύουν τελικά και τη σημασία των διακοπών «all inclusive» για τον ελληνικό τουρισμό, προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Η αγορά all inclusive στα ταξίδια για «Ήλιο και Θάλασσα» | Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία», με δεδομένα από την IPK International, εταιρεία με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών.
Οι τρεις χώρες αποτελούν και τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». Ως πακέτα «all inclusive» ορίζονται αυτά που περιλαμβάνουν στην τιμή τη διαμονή, το φαγητό και τα ποτά και συνήθως κάποιες πρόσθετες δραστηριότητες στις διακοπές.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη και αντίθετα με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι πρόκειται για διακοπές χαμηλής δαπάνης, οι τουρίστες για Η&Θ που επιλέγουν το σύστημα «all inclusive»  παρουσιάζουν υψηλότερη δαπάνη σε σχέση με τους μεμονωμένους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία και Τουρκία).
Ενδεικτικά για το 2022, στην Ελλάδα η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», «all inclusive» είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ΜΚΔ χωρίς «all inclusive», κατά 13%, ενώ στην Ισπανία και την Τουρκία κατά 22% και 7% αντίστοιχα. Επιπλέον, η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερη ΜΚΔ σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες Ισπανία και  Τουρκία στο προϊόν Η&Θ σε όλα τα υπό μελέτη έτη, 2015, 2019 και 2022, είτε πρόκειται για «all inclusive» είτε χωρίς.