ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – «Πρεμιέρα», με έντονες αντιδράσεις, για το ψηφιακό πελατολόγιο

Μέσω της νέας πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να «παρακολουθεί» και να καταγράφει την είσοδο και έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια και συνεργεία – Για ένα μέτρο που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο οι επαγγελματίες

 

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της νέας πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το ψηφιακό πελατολόγιο.

Η αρχή θα γίνει στους επαγγελματίες του κλάδου του αυτοκινήτου ενώ τον Ιούλιο θα επεκταθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκδηλώσεων και δεξιώσεων.

Μέσω της νέας εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα μπορεί να «παρακολουθεί» και να καταγράφει την είσοδο και έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία και εταιρίες ενοικίασης. Έως τον Ιούνιο η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου και θα ενταχθεί στην πλατφόρμα MyDATAapp που ήδη χρησιμοποιούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Έτσι, όταν ένα αυτοκίνητο θα εισέρχεται ή θα εξέρχεται από ένα συνεργείο, πάρκινγκ, εταιρία ενοικίασης ή πλυντήριο, ο επαγγελματίας θα σκανάρει την πινακίδα του οχήματος.

Αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται στο ψηφιακό πελατολόγιο. Όταν το όχημα θα εξέρχεται από την επιχείρηση, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη ή το τιμολόγιο που θα έχει εκδοθεί με άμεση ενημέρωση του πελατολογίου. Έτσι θα ολοκληρώνεται η διαδικασία και η συναλλαγή.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εντός του Ιουνίου σχεδιάζεται η ένταξη του ψηφιακού πελατολογίου στην εφαρμογή κινητού My Data App, και με αυτό τον τρόπο θα γίνεται πιο εύκολη ακόμα η διαχείριση.

Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να σκανάρει την πινακίδα από το κινητό και να φέρνει την πληροφορία στην εφαρμογή, ενώ μετά το «κλείσιμο» της συναλλαγής θα μπορεί να σκανάρει και την απόδειξη ή το τιμολόγιο για να φαίνεται αν και πότε έγινε και η έξοδος του οχήματος.

Η επόμενη φάση αφορά έναν εντελώς διαφορετικό –αλλά εξίσου κρίσιμο– χώρο: τις εκδηλώσεις. Γάμοι, βαφτίσεις, δεξιώσεις, πάρτι και κάθε είδους μαζική διοργάνωση πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα του ψηφιακού πελατολογίου, με στόχο η εφαρμογή να ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιούλιο. Όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή, τοποθετείται το Φθινόπωρο.

Ο στόχος είναι διπλός: να καταγραφεί η πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στους κλάδους αυτούς, και παράλληλα να ενισχυθεί η διαφάνεια και η τήρηση φορολογικών υποχρεώσεων σε κλάδους όπου η καταγραφή πελατών παραμένει έως σήμερα αποσπασματική ή ανύπαρκτη.

Τι παρακολουθείται

Μέσω του ψηφιακού πελατολογίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο online του πελάτες των επιχειρήσεων και θα εντοπίζει όσους δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις.

Το Ψηφιακό Πελατολόγιο προσφέρει στους επαγγελματίες αυτοματοποίηση στη διαχείριση των πελατών τους και συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, μέσω μιας σειράς προηγμένων λειτουργιών όπως:

– Καταχώριση νέων πελατών
– Ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών
– Ακύρωση πελατών χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων
– Συσχέτιση των εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά.
Έντονες αντιδράσεις

Παράλληλα, έντονη είναι η αντίδραση των περισσότερων κλάδων τους οποίους αφορά το νέο ψηφιακό εργαλείο που θέτει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ και ειδικότερα τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα πλυντήρια κάθε είδους οχημάτων και τους χώρους στάθμευσης.

Μιλώντας στο Ioannina TV, ο Ευάγγελος Βλάχος, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών Φανοποιών και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Ο Αρχιμήδης», μετέφερε την αντίδραση και δυσαρέσκεια του κλάδου των συνεργείων και φανοποιείων για το νέο μέτρο που όπως είπε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.

«Είναι ένα ακόμη εργαλείο του Κράτους για να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις μας και τον κλάδο συνολικά. Μετά την τεκμαρτή φορολόγηση για την οποία φορολογούμαστε για ανύπαρκτα εισοδήματα, το νέο σύστημα απαιτεί από εμάς νέα υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστικά προγράμματα, ίσως και προσωπικό. Είμαστε σε μία περίοδο που το Κράτος δε μας αναγνωρίζει ως πιστοποιημένους για να εξυπηρετούμε τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που θα χρειαστεί επιπλέον έξοδα και εξειδίκευση του προσωπικού, επομένως και περισσότερα έξοδα για την επιμόρφωσή του. Και όλα αυτά έρχονται σε μία συγκυρία στην οποία υπάρχει κάθετη πτώση του τζίρου, γιατί οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε τα περιοδικά σέρβις στα αυτοκίνητά τους», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 15-4-2025