Συζήτηση στην Επιτροπή, εκτός ημερήσιας διάταξης και της λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιορευστών, στον Δήμο Σουλίου
Θετικά γνωμοδότησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης επί των εξής Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:
– Κατασκευή ασφαλών και συγχρόνων ισόπεδων οδικών κόμβων στη συμβολή της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την περιφερειακή οδό και τη σήραγγα αεροδρομίου και της περιφερειακής οδού με την οδό Φιλικής Εταιρείας, στη Δ.Ε. Ιωαννιτών, Δήμου Ιωαννιτών και στη Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων.
– Αναβάθμιση του Ημικόμβου Κομποτίου της Ιόνιας Οδού και την Τροποποίηση της υπ. αρ. 141564/25.07.2005 ΑΕΠΟ: «Ιόνια Οδός: Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς) – Νότιο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) – Ιωάννινα (Ελεούσα)», (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)», στα όρια του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας.
– Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.
– Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 37.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Μαρλες», της Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε. Φιλοθέης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας».
Οι μονάδες βιορευστών στον Δήμο Σουλίου
Παράλληλα, την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκτός ημερήσιας διάταξης, απασχόλησε και η υπόθεση που προκαλεί εντάσεις σε Τ.Κ. του δήμου Σουλίου με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιορευστών.
Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής και πρώην δημάρχου Σουλίου Στ. Μπραϊμη, που αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί επί του θέματος και να αναλάβει κατά κάποιον τρόπο τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, αφού ο δήμος Σουλίου, το διάστημα που ήταν δήμαρχος η ίδια, δεν είχε εκφράσει καμία άποψη επί του θέματος παρότι είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει. Επίσης όμως η Επιτρ. Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις δύο μονάδες, που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής τους.
Η κα Μπραΐμη επέλεξε βέβαια να κάνει μία συνολικότερη προσέγγιση στο θέμα, με αιχμές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όπως ανέφερε δεν εξετάζει σοβαρά τις γνωμοδοτήσεις είτε είναι θετικές είτε αρνητικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση φαίνεται πως έλαβε υπόψιν τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, η απόφαση της Αποκεντρωμένης ήταν νομότυπη και σύμφωνη με το γράμμα του Νόμου. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να γίνει γνωστή η προέλευση της πρώτης ύλης, αφού όπως προκύπτει στην Ήπειρο δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Επομένως θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το πώς μπορεί να ισορροπήσουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μία περιοχή, όταν για τέτοιες μονάδες χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη, προϊόντα που έρχονται από άλλες περιοχές», ανέφερε η κα Μπραΐμη προαναγγέλλοντας συζήτηση για το θέμα των δύο μονάδων στην Επιτρ. Περιβάλλοντος.