ΕΠΟΣ 1940-1941 – Σε εξέλιξη η διαδικασία για τους άταφους νεκρούς

Η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την ταυτοποίηση των συγγενών των θυμάτων επιχειρεί να ενημερώσει συγγενείς των νεκρών ώστε να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα και να δεχθούν να δώσουν αίμα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για να ακολουθήσει η γενετική ανάλυση

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία για τον εντοπισμό των σορών των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών που παρέμειναν άταφοι στο αλβανικό έδαφος μετά τις φονικές μάχες του Έπους του 1940-1941.

Έστω και με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς η διαδικασία προχωρά, μετά και την διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας για την συγκέντρωση των οστών που έχουν εντοπιστεί και εκείνων που εικάζεται ότι βρίσκονται θαμμένα κάτω από το έδαφος υλοποιείται με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στην περιοχή της Κλεισούρας όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.500 άταφοι Έλληνες στρατιώτες.

Τα οστά συγκεντρώνονται και εφόσον είναι δυνατό κατηγοριοποιούνται, ωστόσο το ακόμη πιο σημαντικό είναι η διαδικασία της συγκέντρωσης γενετικού υλικού από απογόνους – συγγενείς τους, που ενδιαφέρονται να τους αναζητήσουν και να επιβεβαιώσουν και με επιστημονικό τρόπο ότι χάθηκαν στον πόλεμο του 1940-41.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο Μιχάλης Πολυμιάδης με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, Σμηναγός εν αποστρατεία είναι μέλος της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στην Ελλάδα για την ταυτοποίηση των συγγενών των θυμάτων και από το Σακελλαρικό Ζίτσας όπου βρέθηκε χθες μίλησε για την εξέλιξη της διαδικασίας απευθύνοντας έκκληση στους απογόνους των άταφων ηρώων να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα και να δεχθούν να δώσουν αίμα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ώστε να ακολουθήσει η γενετική ανάλυση.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συγγενείς των νεκρών για τη διαδικασία γιατί ακόμη και σήμερα πολλοί δεν γνωρίζουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο αλβανικό έδαφος έχουμε ήδη 2.800 τμήματα οστών, ενώ έχουμε συγκεντρώσει 3.000 δείγματα αίματος. Σύντομα, ευελπιστούμε να ξεκινήσει η διαδικασία της συσχέτισης των δειγμάτων με τα οστά, ώστε οι άταφοι νεκροί μας να πάρουν ονοματεπώνυμο και όχι έναν αριθμό, χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποιον ανήκουν», ανέφερε ο κ. Πολυμιάδης.