ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑΙ – Ζητούν απαντήσεις για τη λειτουργία του νέου βιολογικού

Το ζήτημα της ανάθεσης της υπηρεσίας λειτουργίας του νέου βιολογικού καθαρισμού, αλλά και τμήματος της ύδρευσης σε ιδιώτη ανάδοχο, έθεσαν στο Δ.Σ. της επιχείρησης οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο να πάρουν απαντήσεις, όπως απαντήσεις δεν πήραν ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Για τους εργαζόμενους, όσα τους απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης, Γιώργος Παπαδιώτης, δεν ήταν πειστικά, αλλά ούτε και ρεαλιστικά και έτσι, επιμένουν στο ότι στην πράξη υποθηκεύεται ο ρόλος της ΔΕΥΑΙ ως θεματοφύλακας της διάθεσης νερού για ύδρευση και της διαχείρισης και λειτουργίας των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ioannina TV, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, Πόπη Σηφακάκη, ανέφερε πως όλη αυτή η συζήτηση μάλιστα έρχεται σε μία περίοδο που το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης έχει εκτιναχθεί και από την άλλη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ της χώρας είτε με τις αναγκαστικές είτε με τις εθελοντικές συγχωνεύσεις.

Το μόνο βέβαιο όπως ανέφερε η κα Σηφακάκη είναι, πως οι νέες αποφάσεις θα αυξήσουν τα κόστη λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ με τους πολίτες – καταναλωτές να είναι εκείνοι που θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.

«Και μιλάμε μάλιστα για μία εκτόξευση των δαπανών σε μία επιχείρηση που εφαρμόζει σήμερα την τιμολογιακή πολιτική από το 2007, χωρίς να έχει εξορθολογιστεί ποτέ το σκέλος των εισπράξεων και των δαπανών της», ανέφερε αρχικά.

Αναφορικά με την πρόταση που παρουσίασε η διοίκηση για την ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας του νέου βιολογικού σε ιδιώτη, η κα Σηφακάκη τόνισε πως η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική καθώς δε συνυπολογίζει άλλες παραμέτρους που θα ανεβάσουν το κόστος σε ετήσια βάση πολύ πάνω από το ένα εκ. ευρώ που αναφέρεται. «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ότι οι νέες τεχνολογίες στο νέο βιολογικό είναι πιο ενεργοβόρες από τις παλαιές, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κόστος των αναλώσιμων και των υλικών συντήρησης που θα απαιτηθούν. Επίσης, δεν υπάρχει καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί αναφέρεται ως χρονική περίοδος ισχύος της σύμβασης τα τρία χρόνια και δε γίνεται εκτάκτως αφού δεν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, για ένα έτος και μάλιστα προστίθεται και η παραχώρηση τμήματος της διαχείρισης και λειτουργίας της ύδρευσης σαν προίκα στον ανάδοχο. Τότε, τι μένει στη ΔΕΥΑΙ; Ένα κουφάρι και μόνο» σημείωσε η κα Σηφακάκη.

Επιπλέον κόστος

Από την άλλη, η εκτίμηση των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΙ είναι πως οι κάτοικοι – καταναλωτές του Μητροπολιτικού δήμου θα επιβαρυνθούν με την ευθύνη του επιπλέον κόστους, όπως γίνεται άλλωστε από το 2010 μέχρι και σήμερα.

«Τα τιμολόγια των καταναλωτών της ΔΕΥΑΙ από τους πρώην δήμους που εντάχθηκαν στον Μητροπολιτικό δήμο, εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως ο δήμος Ζίτσας που δεν πληρώνει ακόμη και σήμερα τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΥΑΙ. Και φτάνουμε στο σημείο να εκχωρούμε και το πόσιμο νερό, εκτιμώντας πως η συνολική αξία της επιχείρησης είναι μόλις 150 εκ. ευρώ; Τα δικαιώματα στο νερό πόσο αποτιμώνται; Τα Γιάννενα είναι η μάνα του νερού σε όλη τη χώρα, αλλά η ΔΕΥΑΙ δε μπορεί να είναι βακούφικο, για να της φορτώνουμε τα πάντα», κατέληξε η κα Σηφακάκη, κάνοντας γνωστό πως σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ ετοιμάζονται κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.