Με τις γνωστές υποχρεώσεις και διαδικασίες η αδειοδότηση για τους άμβυκες
Χωρίς αλλαγές αφού αυτές που έγιναν πέρυσι και τα προηγούμενα, τελευταία χρόνια ήταν σαρωτικές ξεκινά η αποστακτική περίοδος με τους αμβυκούχους και τους διήμερους αποσταγματοποιούς να ετοιμάζουν τα ρακοκάζανά τους, για την απόσταξη.
Η διαδικασία είναι πλέον γνωστή, ωστόσο ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου Πέτρος Λυκίδης, κατέστησε σαφές πως επειδή τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία είναι εξοντωτικά, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος για κανέναν να μην ακολουθήσει τη νόμιμη οδό. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ένα ραντεβού για να συνεχίσουν τη διαδικασία έκδοσης της άδειας του διήμερου αποσταγματοποιού.
Ο κ. Λυκίδης κάλεσε τον κόσμο να μην κλείνει ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά ηλεκτρονικά και αυτό γιατί στην πλατφόρμα φαίνονται λίγα τα καθημερινά ραντεβού ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει χρόνος για την έκδοση αδειών.
Αναφορικά με την διαδικασία, όποιος έχει αμπέλι πάνω από ένα στρέμμα μπορεί να εκτυπώνει την οριστικοποιημένη δήλωση συγκομιδής από το διαδίκτυο και να την πηγαίνει στο Τελωνείο. Όσοι έχουν κληματαριές μπορεί να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στο Τελωνείο, αρκεί να ξέρουν το ακριβές στίγμα της ιδιοκτησίας τους, το Χ και το Ψ, και να συμπίπτει με αυτό που έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο.
Αυτοί που διαθέτουν δικό τους άμβυκα- καζάνι πρέπει να πάνε στο Τελωνείο για να αποσφραγίσουν τον άμβυκα. Ο άμβυκας δεν μπορεί να μετακινηθεί, παρά μόνο τα σταφύλια μπορούν να μετακινηθούν, για την απόσταξη. Ο άμβυκας έχει συγκεκριμένο σημείο που δουλεύει και ο κάτοχος τού οφείλει να δηλώσει το ακριβές το στίγμα.
Ο κ. Λυκίδης κάλεσε τους παραγωγούς να προσέξουν την παραγωγή τους και το θέμα του άμβυκα.
Όσο για τα ρακοκάζανα δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα καθώς η περιοχή μας έχει τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα με τον εκτιμώμενο αριθμό τους να ξεπερνά τα 1500.