ΦΟΔΣΑ – Μεγαλώνει το ρήγμα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Διαχειριστικό έλεγχο για τα δυο τελευταία χρόνια διοίκησης του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, ζήτησαν οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων, Ευ. Πήχας και Γ. Αρλέτος – Σκληρή κριτική στη διοίκηση από τους Δημάρχους Ζίτσας, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ηγουμενίτσας

 

Πληθαίνουν και γίνονται ακόμη πιο σκληρές οι αντιδράσεις και η άσκηση κριτικής προς τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, αντιδράσεις και διαφωνίες που ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό.

Χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συνδέσμου για τον απολογισμό και την τιμολογιακή πολιτική, οι εκπρόσωποι του δήμου Ιωαννιτών, αντιδήμαρχοι, Βαγγέλης Πήχας και Γιώργος Αρλέτος, δεν αρκέστηκαν μόνο στην άσκηση σκληρής κριτικής για επιμέρους θέματα για τα οποία δικαιώθηκαν κιόλας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Συνδέσμου, αλλά να ζητήσουν διαχειριστικό έλεγχο για τα δύο χρόνια διοίκησης του φορέα.

Με τον τρόπο αυτό, παρότι δεν το ανέφεραν, έθεσαν ευθέως σε αμφισβήτηση και την ικανότητα χρηστής διοίκησης του Συνδέσμου, κάνοντας το χάσμα στις σχέσεις με τη διοίκηση, ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Πήχας στην αρχική του τοποθέτηση και εισήγηση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου Ιωαννιτών, να υλοποιήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος όμως προσκρούει σε μία σειρά ενεργειών και αποφάσεων του ΑΣΔΑ, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με τον σχεδιασμό του δήμου και με την ίδια τη λειτουργία του Συνδέσμου.

Τόσο ο κ. Πήχας, όσο και ο κ. Αρλέτος παρουσίασαν μία σειρά ανακριβειών στα στοιχεία που τους διέθεσε ο Σύνδεσμος για τον απολογισμό, καθώς μέσα από αυτά όπως είπαν, βεβαιώνεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι δημότες του δήμου Ιωαννιτών, επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά για ποσότητες απορριμμάτων και υπολείμματος αντίστοιχα, που δεν παράγονται από αυτούς.

Συγκεκριμένα τόνισαν, ότι ο καθορισμός της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής είναι προσχηματικός και σε κάθε περίπτωση άδικος για τον δήμο Ιωαννιτών, που πέραν των άλλων, διαπιστώνει πως διπλοπληρώνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ποσότητα του υπολείμματος που χρεώνεται για τη μεταφορά του στο ΧΥΤΑ Ελληνικού ο δήμος Ιωαννιτών για το 2021 είναι 12,8 χιλιάδες τόνοι, ενώ μέχρι τις 18 Νοεμβρίου και την ανάληψη της μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου, η χρέωση αφορά ποσότητα σχεδόν 22.000 τόνων.

Διαφορετικές απόψεις

Και οι δυο αντιδήμαρχοι, ζήτησαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του Συνδέσμου και την υπηρεσία, όπου και εκεί αποκαλύφθηκε μία κάθε άλλο παρά ορθολογική λειτουργία του Συνδέσμου.

Ο κ. Παπαγιάννης, που ανέλαβε να δώσει την πρώτη απάντηση τόνισε πως είναι απορίας άξιον που ο δήμος Ιωαννιτών αμφισβητεί στην ουσία τα επίσημα έγγραφα (ζυγολόγια) από το εργοστάσιο και τον ΧΥΤΑ, για να προκληθεί ένταση με τον κ. Αρλέτο.

Η απάντηση, αλλά και η αλήθεια αποκαλύφθηκε αμέσως μετά, όταν εκ μέρους του Συνδέσμου, ο κ. Γερακιανάκης, παραδέχθηκε πως στην περίπτωση του δήμου Ιωαννιτών υπάρχει μία στρέβλωση, έκανε λόγογια κατάφωρη αδικία σε βάρος των δημοτών της πόλης των Ιωαννίνων και τόνισε, ότι έχει ήδη εντοπιστεί το σφάλμα και η αδικία αυτή, θα αποκατασταθεί άμεσα.

Νέες σκληρές αντιδράσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ανάδειξη αυτού του θέματος έδωσε «πάτημα» και σε άλλα μέλη του Συνδέσμου να ασκήσουν σκληρή κριτική, στη διοίκηση για τον τρόπο λειτουργίας και σε πιο ήπιο επίπεδο να ζητήσουν από όλους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί προκύπτουν ζητήματα, για τα οποία οι δημότες σε όλη την Ήπειρο πληρώνουν.

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε στα λειτουργικά έξοδα του Συνδέσμου, που φτάνουν το μισό εκ. ευρώ λέγοντας, ότι «κοστίζετε ακριβά στους Ηπειρώτες».

«Μέσα σε ένα χρόνο οι Ηπειρώτες επιβαρύνθηκαν με μισό εκατομμύριο ευρώ για δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα (αμοιβές αιρετών και προσωπικού, πληρωμές τηλεφωνικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, αναλώσιμα και επίπλωση γραφείων, υπηρεσίες συμβούλων κ.α.) χωρίς να έχει παραχθεί ουσιαστικό έργο.

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς για εσάς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δύο χρόνια τώρα έχετε καταφέρει να οδηγήσετε το Σύνδεσμο σε τέλμα χωρίς να προφέρει κανένα ουσιαστικό έργο (λειτουργία Πράσινων Σημείων, διαχείριση Βιοαποβλήτων).

Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας πρωτότυπες πολιτικές, σε πανελλαδικό επίπεδο τουλάχιστον, καλείτε τους δήμους της Ηπείρου να προπληρώσουν υπηρεσίες που αφορούν επόμενη χρήση ή που δεν έγιναν ποτέ. Πόσο νόμιμο είναι άραγε να δεσμεύονται και πολύ περισσότερο να πληρώνονται ποσά που επιβαρύνουν του πολίτες για υπηρεσίες που δεν υλοποιούνται; Όσο αυτό το δεδομένο δεν αλλάζει εμάς θα μας βρίσκετε απέναντι. Γιατί συμφέρουσες λύσεις υπάρχουν, τις έχουμε προτείνει αλλά η διοίκηση του Συνδέσμου αρνείται αναίτια να τις υιοθετήσει. Γι’ αυτό καλούνται πρωτίστως οι βουλευτές σε συνεργασία με τους δήμους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που μόνο οικονομική “αιμορραγία” προκαλεί στους δήμους και κατ’ επέκταση τους Ηπειρώτες».

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν, προς τη διοίκηση του Συνδέσμου και άλλα μέλη όπως οι δήμαρχοι Κόνιτσας και Πωγωνίου, με τον δήμαρχο Δωδώνης να επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, όπως και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος που ζήτησε αυστηρό έλεγχο των ποσοτήτων που φτάνουν στο εργοστάσιο και του υπολείμματος που οδηγείται στους ΧΥΤΑ.

Ο απολογισμός

Τέλος, ο απολογισμός για το 2021 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με ενδιαφέροντα στοιχεία να παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για τις ποσότητες των απορριμμάτων που παρήχθησαν στην Ήπειρο, οδηγήθηκαν στο εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ είτε ανεπεξέργαστα είτε ως υπόλειμμα.

Οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν στο εργοστάσιο το 2021 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020 κατά 10,54%, όπως και οι ποσότητες από το ΚΔΑΥ, που αυξήθηκαν και αυτές σε ποσοστό 16,58%. Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 13,90% οι ποσότητες απορριμμάτων από τους «πράσινους» κάδους και τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα που φτάνουν και στο εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νικ. Καλαντζής στάθηκε περισσότερο πάντως στην ανάγκη να συζητηθεί και να ψηφιστεί ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός στην Ήπειρο, που θα ισχύσει μέχρι το 2030.