ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – Αναγκαίος ένας νέος οδικός χάρτης διεκδίκησης πόρων

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ζητά τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε να αντιμετωπίζονται κάθε φορά οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα – Νομικές διαδικασίες από την ΠΕΔ για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών

 

Ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα απαντά στις ανάγκες των Δήμων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από φυσικά φαινόμενα, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, την ώρα που οι Δήμοι της περιοχής μετρούν ακόμα τις πληγές τους από το τελευταία κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιφέρειας

Ειδικότερα, με πολλές περιοχές στα πεδινά της Ηπείρου, να παραμένουν ακόμη μέσα στα νερά, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να μην αντιμετωπίζονται εξαρχής και άλλες περιοχές στα ορεινά κυρίως να μένουν χωρίς ρεύμα για τέταρτη ημέρα, όπως χωριά της Κόνιτσας και των δήμων Φιλιατών, Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, κάθε συζήτηση για παρεμβάσεις του κράτους, μέσω της Πολιτικής Προστασίας φαντάζει ως μία υπερβολή, για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ίδιο ισχύσει και για τη χρηματοδότηση των δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ήπειρο, που κηρύχθηκαν σε προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης και πλέον καλούνται να αποκαταστήσουν και τις προηγούμενες, αλλά και τις καινούργιες ζημιές σε δίκτυα και βασικές υποδομές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η κατάσταση είναι εφιαλτική σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα χωριά της Κόνιτσας, Πληκάτι, Αετομηλίτσα, Βούρμπιανη και άλλα, κάποια εκ των οποίων παρέμειναν χθες, για τέταρτη μέρα χωρίς ηλεκτροδότηση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να μεταφέρει κάποιες γεννήτριες για να δώσει ρεύμα, κάτι που έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν μερικές από τις τραγικές διαπιστώσεις των αιρετών – μελών της ΠΕΔ Ηπείρου, που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης για το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή και να αναζητούν κοινό βηματισμό για τον τρόπο δράσης και αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι για πρώτη ίσως φορά ακούστηκαν έντονα παράπονα από αιρετούς – μέλη των δήμων της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας και της Άρτας για ελλιπή έως ανύπαρκτη παρουσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως οι καλές προθέσεις και η ετοιμότητα του μηχανισμού δεν φαίνεται στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών, αλλά στην πράξη.

Περί έκτακτης χρηματοδότησης

Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε πως στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος οδικός χάρτης διεκδίκησης πόρων σε μόνιμη βάση, στο ΠΔΕ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για τους δήμους όλης της χώρας.

«Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση ένα νέο χρηματοδοτικό πόρο αντί να ζητάμε ως επαίτες κάθε φορά από τον εκάστοτε υπουργό, την έκτακτη χρηματοδότηση η την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς κιόλας να μας δίνουν τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης.

Οι διακοπές ρεύματος

Από την άλλη, τόσο ο κ. Ντακαλέτσης, όσο και άλλοι δήμαρχοι, που τοποθετήθηκαν, όπως ο δήμαρχος Φιλιατών, Σπύρος Παππάς και ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, μίλησαν σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση που δημιουργείται στα χωριά με τους λιγοστούς, ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους, κατοίκους, να μην έχουν ρεύμα για πολλές ημέρες.

«Τρέμει η καρδιά μας μην πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο ή επειδή δεν έχουν ρεύμα για τις συσκευές οξυγόνου και κανείς δεν ενδιαφέρεται», τόνισε ο κ. Παππάς, με τον κ. Μίγδο να προσθέτει πως έχει ήδη κινηθεί δικαστικά, ζητώντας την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για τις διακοπές ρεύματος, όπως επίσης και για τις διακοπές αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος μέσω ΕΡΤ ή Digea.

Η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε να κινήσει τη νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA, για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου. Ζητά δε να επιτραπούν στους δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών, στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη.

Για την Πολιτική Προστασία

Το σχέδιο για τη σύσταση υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο έχει μείνει στα χαρτιά, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, με την απόφαση να αναφέρει πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό αλλά και την ενίσχυση των δήμων με σύγχρονα μηχανήματα.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας με αναφορά στην κατάρρευση του γεφυριού στη Μεγ. Γότιστα, ο Βασίλης Γαρδίκος από τη αντιπολίτευση του δήμου Ζίτσας, ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ιωάν. Δαρδαμάνης, ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς και ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος.

Γενναία χρηματοδότηση

Καταλήγοντας, απαίτηση των δημάρχων, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι να προβλεφθεί άμεσα μια γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε δήμο που υπέστη ζημιές και σε δεύτερη φάση, να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος πόρος που θα εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό των δήμων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πρόθεση επίσης της ΠΕΔ Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει επίσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου.

Για την προστασία τέλος των γεφυριών της Ηπείρου, αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της στατικότητάς τους, τόσο των σύγχρονων όσο και των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.