Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – Πρακτικά δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το ΠΔΕ

Διαφορετική άποψη από αυτή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, εξέφρασε από το Μέτσοβο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όπως φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις του ο κ. Σκάλκος, κράτησε ουσιαστικά αποστάσεις από τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, αλλά παράλληλα προχώρησε σε μία έμμεση επιβεβαίωση ότι υπάρχει όντως ένα ζήτημα διαχειριστικού περισσότερου χαρακτήρα με το ΠΔΕ.

Πιο αναλυτικά, στην συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο ο κ. Σκάλκος άκουσε τον Αλ. Καχριμάνη στη διάρκεια της τοποθέτησής του να κάνει λόγο για μεγάλο προβληματισμό σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΔΕ, κάτι άλλωστε που έκανε αρκετές φορές και σε πρόσφατες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής.

Ο κ. Σκάλκος στην απάντησή του στη συνεδρίαση, όπως και αμέσως μετά σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα παραδέχθηκε πως υπάρχουν διάφορες δυσκολίες κυρίως γιατί πρέπει όπως είπε, να επέλθει εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών.

Έκανε επίκληση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας για να μην επιστρέψει η χώρα όπως είπε στο παρελθόν, αλλά πρόσθεσε πως από το Σεπτέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των πιστώσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα, τότε θα υπάρξει και αύξηση της κατανομής των πιστώσεων στο ΠΔΕ.

«Καταρχάς δεν πρέπει να υπάρχει η άποψη ότι το ΠΔΕ υποεκτελείται. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια υλοποιείται στο 100% και είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών απορροφώντας το σύνολο των διαθέσιμων πόρων. Παράλληλα όμως, τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ΕΣΠΑ, ενώ έρχονται και έργα από το παρελθόν, επομένως πρέπει να γίνεται καλή διαχείριση. Πρακτικά, δεν βλέπω να υπάρχει σοβαρό ζήτημα, αλλά σίγουρα υπάρχει μικρότερη άνεση από το παρελθόν, όπου τα χρήματα δεν ήταν περισσότερα, αλλά παρέμεναν αναξιοποίητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.