Στα Γιάννενα το Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου
Την «πράσινη κάρτα» έλαβε για δύο ακόμη χρόνια το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου από την αρμόδια Επιτροπή των Γεωπάρκων της Unesco μετά την επαναξιολόγησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή το Γεωπάρκο, ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» το 3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco Ελλάδας και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε.» Γιώργος Θεοχάρης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πράσινη κάρτα». «Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, κατορθώσαμε να κάνουμε μια σειρά από δράσεις. Οι αξιολογητές μας έδωσαν την «πράσινη κάρτα», γεγονός που σημαίνει ότι όλα βρέθηκαν όπως θα έπρεπε να είναι» επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.
Το γεωπάρκο αφορά μια έκταση 1.200 τετ. χλμ. στους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, το οποίο περιλαμβάνει 62 οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται ως επί το πλείστον με τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοπονία και τη μεταποίηση. Στον χώρο κυριαρχούν τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου και κυρίως η Τύμφη (υψ. 2497μ) και ο Σμόλικας (υψ. 2637μ), καθώς και οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος.
Το διεθνές συνέδριο
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης, έκανε γνωστό πως ήδη ετοιμάζεται η περιοχή για το Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού στην περιοχή μας θα έρθουν ομάδες εργασίας από όλα τα Γεωπάρκα της χώρας αλλά και από την Κύπρο ενώ θα συμμετάσχουν και ομάδες ξένων χωρών που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και προτάσεις.
Ήδη, έχουν κληθεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης προκειμένου να κατατεθούν σχέδια που βρίσκουν εφαρμογή στην Ευρώπη και να ακολουθηθούν και στα δικά μας πάρκα ενώ ο κ. Θεοχάρης θέλει να βάλει μπροστά και άλλες καλές πρακτικές που αφορούν προϊόντα που παράγονται εντός του Γεωπάρκου προκειμένου να έχουν σχετική σήμανση και άρα προώθηση και προβολή.
Φιλοξενία και προβολή
Τέλος, μια ακόμη σημαντική δράση, η προκήρυξη της οποίας θα γίνει το επόμενο διάστημα, θα λάβει χώρα και αφορά στην έλευση ξένων δημοσιογράφων από τέσσερις χώρες που θα φιλοξενηθούν εδώ και θα ξεναγηθούν στα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Στόχος αυτής της δράσης όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης είναι η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί θα μεταφέρουν τις εικόνες αλλά και την εμπειρία τους από την ξενάγησή τους στους αρχαιολογικούς χώρους και τις διαδρομές μέσα στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Ηπείρου.
Θα γίνουν με τον τρόπο αυτό κοινωνοί των «Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» και θα αναδείξουν στις χώρες τους τον πολιτιστικό τουρισμό, με επίκεντρο τα πέντε θέατρα της αρχαιότητας.
Τα θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, της Κασσώπης και των Γιτάνων.
Στην περιοχή μας θα βρεθούν εκπρόσωποι του Τύπου από την Αγγλία, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την γειτονική Αλβανία. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι μέσα από αυτή την δράση οι εικόνες της Ηπείρου θα ταξιδέψουν και θα προσελκύσουν πολλούς δυνητικούς επισκέπτες ενώ έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής.