ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ – Έτοιμο να περάσει την πύλη του Ταμείου Ανάκαμψης

«Πράσινο φως» από την Οικονομική Επιτροπή του Δ. Ιωαννιτών την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για την ανάπλαση και ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα – Προχωρά η συγκρότηση φακέλου για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς έγινε το πιο καθοριστικό βήμα για να αλλάξει οριστικά η εικόνα του Πάρκου Πυρσινέλλα και να μετατραπεί σε έναν πραγματικό «πνεύμονα» για το λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, χθες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη συνεδρίασή της ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για την ανάπλαση και ανάδειξη του Πάρκου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών ώστε να δρομολογηθεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή.

Το έργο έχει προϋπολογισμό εννέα εκατομμυρίων ευρώ και η πρόταση αποτελείται από τρία υποέργα:

1) Το κύριο υποέργο «Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα».

2) Το δεύτερο υποέργο: «Υπογειοποίηση Δικτύων ΔΕΗ Α.Ε. στο Πάρκο Πυρσινέλλα.

3) Το τρίτο υποέργο: «Έξυπνες εφαρμογές για την ανάπλαση – ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα».

Σύμφωνα με τον τεχνικό φάκελο – μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ιωαννιτών, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ανά υποέργο είναι:

1. Υποέργο με τίτλο «Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα»

• Ανακατασκευή δύο κεντρικών εισόδων πάρκου.

• Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης.

• Επανασχεδιασμός Δικτύου Διαδρομών.

• Δημιουργία χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων.

• Δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων.

• Κατασκευή Πάρκων Ζώων Συντροφιάς.

• Δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης.

• Δημιουργία Παιδικής Χαράς.

• Δημιουργία οργανωμένου χώρου στάσης και σκίασης.

• Συντήρηση και Εξωραϊσμός κτιρίων.

• Αστικός εξοπλισμός.

• Εργασίες πρασίνου.

• Εξωτερικός Φωτισμός σε όλους τους χώρους του Πάρκου.

• Εξυγίανση των λιμνών του πάρκου.

2. Υποέργο: «Υπογειοποίηση Δικτύων ΔΕΗ στο Πάρκο Πυρσινέλλα»

• Κατασκευή υπογείου δικτύου χαμηλής τάσης.

• Αποξήλωση των εναέριων δικτύων χαμηλής τάσης.

• Κατασκευή υπογείου δικτύου μέσης τάσης.

• Αποξήλωση εναέριου δικτύου μέσης τάσης.

• Αποξήλωση ενός εναέριου υποσταθμού.

• Κατασκευή ενός υπαίθριου συνεπτυγμένου (compact) υποσταθμού.

3. Υποέργο: «Έξυπνες εφαρμογές για την ανάπλαση – ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα»

• Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων σταθμών ανάπαυσης (Smart Benches).

• Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων σταθμών πληροφόρησης (Infokiosks).

• Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνης διάβασης.

• Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

• Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης.

• Προμήθεια πληροφοριακού συστήματος πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς.

• Σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).

Μ. Ελισάφ και Γ. Αρλέτος

Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη για το Πάρκο Πυρσινέλλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε δήλωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Το Πάρκο Πυρσινέλλα που με την υποβολή της πρότασης για την χρηματοδότηση ολοκληρώνεται μία επίπονη διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου. Για την παρούσα Δημοτική Αρχή ήταν μία δέσμευση. Πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση της δημοπράτησης. Έτσι τα επόμενα χρόνια θα παραδοθεί στους πολίτες ένας υποδειγματικός χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες μας που δούλεψαν με μεράκι ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος μιλώντας χθες στο Ioannina TV μετά τη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής σημείωσε πως ολοκληρώθηκε μία μεγάλη διαδικασία που απαιτούσε κόπο και χρόνο, πλέον όμως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση θα τύχει της έγκρισης και το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Μετά την ολοκλήρωση της διεκδίκησης αρχίζει η υλοποίηση του έργου μες την υποβολή της πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότησή του. Είναι μία αναγκαιότητα για να ξαναπάρει ζωή ο χώρος και να τον αποδώσουμε ξανά στους Γιαννιώτες», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Η Τ. Καλογιάννη

Από την άλλη και παρά τη θετική της ψήφο στη συνεδρίαση, η παράταξη «Ιωάννινα 2023» σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα σχέδιο, που αφορά έναν γενικευμένο καθαρισμό της έκτασης των 275 στρεμμάτων του Πάρκου και σίγουρα όχι ουσιαστικές.

«Άλλωστε, ακριβώς επειδή οι επεμβάσεις είναι υποτυπώδεις και σημειακές, χορηγήθηκε απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Είναι, βέβαια, ευχή όλων, το έργο όπως και όταν θα δημοπρατηθεί να έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα, καθώς ο δήμος μας πράγματι έχει ανάγκη να λειτουργεί αυτός ο “πνεύμονας”. Πρέπει να μνημονεύσουμε για ακόμη μία φορά, ότι σε αυτόν τον αποσπασματικό σχεδιασμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη:

Για τη διασύνδεση με ποδηλατόδρομο του πάρκου με τον αστικό ιστό και άλλους δημόσιους χώρους, δηλαδή ο ποδηλάτης θα επισκεφθεί το πάρκο αναγκαστικά με αυτοκίνητο, στο οποίο θα μεταφέρει το ποδήλατό του.

Για τη διασύνδεση του πάρκου με το υπόλοιπο τμήμα του, δυτικά της Ε.Ο Ιωαννίνων Άρτας.

Για τη μελλοντική επέκταση των λειτουργιών του πάρκου προς το όμορο στρατόπεδο Βελισσαρίου, αφού, μέχρι σήμερα, καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή δεν επεδίωξε σοβαρά η δημοτική αρχή.

Παρότι το κεντρικό κτίριο του πάρκου, δημιούργημα του αείμνηστου Αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση, δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένο φιλότιμο σε κάθε επέμβαση επ’ αυτού.

Προϊόντος του χρόνου, είναι αναγκαίο να συσταθεί ο οργανισμός λειτουργίας του πάρκου, με οργανόγραμμα που θα περιλαμβάνει κρίσιμες, και για την δενδροκομία αλλά και για τη λειτουργία των διαφόρων εγκαταστάσεων, ειδικότητες τεχνητών, ώστε να μην ξαναβρεθεί σύντομα στη σημερινή του τραγική κατάσταση», αναφέρει η παράταξη της κας Καλογιάννη.

Ο φάκελος για το Παλιό Πανεπιστήμιο

Παράλληλα και λίγες μέρες μετά την σύσκεψη που έγινε με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή προχωρά την διαδικασία για την μετατροπή του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Έτσι στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξειδίκευση της πίστωσης για την συγκρότηση φακέλου που θα αφορά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ο φάκελος είναι απαραίτητος ώστε να ακολουθήσει η αναζήτηση χρηματοδοτικής πηγής για την ανακατασκευή και την επανάχρηση ενός ιστορικού κτιρίου των Ιωαννίνων.

Το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο με τις δημοτικές παρατάξεις όσο και με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής και κυρίως με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο θα έχει διακριτό ρόλο.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γεώρ. Αρλέτος η σύνταξη του φακέλου είναι απαραίτητη και για να καταλήξει ο δήμος Ιωαννιτών στην καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίηση του κτιρίου, αλλά και για να αναζητηθεί η πηγή χρηματοδότησης.

Το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο με τις δημοτικές παρατάξεις όσο και με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής και κυρίως με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο θα έχει διακριτό ρόλο.

«Θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό, ότι δε χωροθετούμε Δημαρχείο, αλλά αναζητούμε τον καλύτερο τόπο για την αξιοποίηση ενός κτιρίου, που παραχωρήθηκε μετά από κοπιώδη προσπάθεια και συζητήσεις στον δήμο Ιωαννιτών. Μιλάμε για τη λειτουργία ενός Διοικητικού κέντρου και αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όπως άλλωστε έτσι ήταν και η πρόταση του δήμου μας προς την κυβέρνηση και την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε να στεγάσει υπηρεσίες του δήμου. Ούτε αιφνιδιάσαμε κανέναν, ούτε προσπαθήσαμε να αποκρύψουμε κάτι. Ο κεντρικός μας στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κτίριο που θα είναι όμως ανοιχτό και λειτουργικό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με διάφορες λειτουργίες και δε θα υπηρετεί μία λογική ωραρίου του δημοσίου από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Ο κ. Ελισάφ για την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ξεκινούμε την προσπάθεια για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο μέσω της αναγέννησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου. Είμαστε βέβαιοι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την χρηματοδότηση κι αυτού του έργου. Η πόλη χρειάζεται ένα διοικητικό κέντρο που θα απαντά στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες, θα παρέχει υπηρεσίες στον πολίτη και θα βάζει τέλος στον κατακερματισμό των υπηρεσιών και τη διάθεση σημαντικών πόρων για μισθώματα. Παράλληλα θα διαθέτει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ανοιχτή στην πόλη και τους φορείς. Εργαζόμαστε με συνέπεια και προχωρούμε».

Κριτική από την παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Τέλος, η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προειλημμένες αποφάσεις και σημειώνει πως οι παρατάξεις του δημ. συμβουλίου τίθενται προ τετελεσμένων.

«Η επίσπευση αυτή και η προσχεδιασμένη αντιμετώπιση του θέματος, όπως επιλέχθηκε από τη δημοτική αρχή, είναι προφανώς αταίριαστη με το συγκεκριμένο κτίριο, την πόλη μας και τον δήμο μας. Απαξιοί κάθε φορέα (συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου) που θα ήταν δυνατόν να καταθέσει μία αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση, ώστε συστηματικά και συντεταγμένα να προχωρήσει η αξιοποίηση του κτιρίου. Απαξιοί τους ίδιους τους εργαζομένους του δήμου που γνωρίζουν και τις σημερινές ανάγκες και είναι σε θέση να καταθέσουν διαμορφωμένη πρόταση περί των επιδιωκόμενων συνθηκών που θα κάνουν περισσότερο δημιουργική την εργασία τους. Η ανάσυρση και «αξιοποίηση» από το αρχείο της πολεοδομίας της Οικ. Άδειας 140/2004, που αφορούσε τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της τότε κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση), δεν αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του θέματος.

Είναι εύλογο να διερωτάται ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης, που απαντάται η «Νέα Εποχή» σε αυτή την πολιτική πρακτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

 

Βασίλης Λούπας