Ελάχιστος φόρος τιμής για τους αστυνομικούς που «έπεσαν» την ώρα του καθήκοντος, το μνημείο που τοποθετήθηκε δίπλα στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου
Στη φιλοτέχνηση ενός μνημείου, υπέρ των πεσόντων αστυνομικών, προχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, μνημείο που τοποθετήθηκε δίπλα στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα μνημείο που φιλοτεχνήθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής και ως μία συμβολική κίνηση, στη μνήμη των 143 συναδέλφων τους αστυνομικών, που «έπεσαν» την ώρα του καθήκοντος, μεταξύ αυτών και πέντε αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Τα αποκαλυπτήρια του λιτού μνημείου, μία μαρμάρινη πλάκα, έγιναν χθες, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλα.
Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο κ. Οικονόμου, μαζί με τον Γεν. Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ Κων. Σκούμα, τον πρόεδρο της ΕΑΥΙ Αν. Κωνσταντινίδη και τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Γρηγ. Γερακαράκο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικά στελέχη της Αστυνομίας, αξιωματικών και υπαλλήλων αντίστοιχα, αλλά και συγγενικά πρόσωπα των πεσόντων αστυνομικών, με τη σύζυγο του Δημ. Κώτση, που έχασε τη ζωή του, το 2005 από τα πυρά του Ρώσου Μαξίμ Ζελίν στην Τρυγόνα, να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο.
Ο πρόεδρος της ΕΑΥΙ Ανέστης Κωνσταντινίδης στάθηκε στη γενναιότητα και αυτοθυσία των συναδέλφων τους, που θυσίασαν τις ζωές τους, για την προστασία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγ. Γερακαράκος. Για ένα «προσκλητήριο ηρώων», έκανε λόγο στην ομιλία του ο υφυπουργός Λευτ. Οικονόμου.
«Σήμερα σε συνθήκες δημοκρατίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στην καθημερινότητα των πολιτών. Ατενίζοντας το μνημείο μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο, μία πρέπει να είναι η σκέψη μας. Η ευθύνη του αστυνομικού απέναντι στην πατρίδα, την ιστορία και τον πολίτη», ανέφερε.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλας και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Σκούμας.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης ανέφερε: «Η πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ιωαννίνων για την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες Αστυνομικούς είναι αξιέπαινη και καθιστά ολοφάνερους τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ λειτουργεί παιδευτικά για όλους μας. Όποιος στο εξής περνά από αυτό το σημείο και αντικρίζει το μνημείο, θα συνειδητοποιεί πως για κάποιους ανθρώπους, το πολυτιμότερο αγαθό, η ίδια η ζωή, έπεται της προστασίας της ασφάλειας του πολίτη. Η διατήρηση της έννομης τάξης και η ασφάλεια των πολιτών είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Τις αξίες αυτές τις γνωρίζουν άριστα οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, από την άψογη επιτέλεση των καθηκόντων τους και από την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεών τους. Το ίδιο έπραξαν και οι πεσόντες στο καθήκον Αστυνομικοί, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των συμπολιτών μας και δίνοντας τη ζωή τους, τιμώντας τον όρκο τους. Αυτό το μνημείο, θα αποτελεί και ένα σύμβολο ευγνωμοσύνης από όλους εμάς και παραδείγματος προς τους νέους Αστυνομικούς, οι οποίοι είμαι βέβαιος πως και οι ίδιοι θα αναπτύξουν το αίσθημα καθήκοντος στον υπέρτατο βαθμό».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε λιτή δεξίωση στον 5ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου.
Οι νεκροί αστυνομικοί στην περιοχή μας
Συνολικά, 143 είναι οι νεκροί αστυνομικοί από το 1984, όταν και ενοποιήθηκε η Ελληνική Χωροφυλακή με την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι σήμερα, οι πέντε εκ των οποίων υπηρετούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, είτε είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες. Το Νοέμβριο του 1994, ο Κων. Ζαμπαλάς τραυματίστηκε θανάσιμα στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, από την εισβολή ενόπλου με κυνηγετικό όπλο, που αφαίρεση και τη ζωή του Αντιεισαγγελέα Σπύρου.
Ο Νίκος Μαρκάκης που υπηρετούσε στο Προξενείο της χώρας στο Αργυρόκαστρο, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου τον Μάιο του 1997.
Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2005, οι Δημ. Κώτσης και Κων. Βλαχοπάνος, εκτελούσαν τη μεταγωγή δύο κρατουμένων από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων στις φυλακές Τρικάλων, όταν στην Τρυγόνα, ο Ρώσος κακοποιός Μαξίμ Ζελίν, αφόπλισε τον έναν εκ των δύο, απέσπασε το όπλο του και με αυτό τραυμάτισε θανάσιμα και τους δύο αστυνομικούς.
Τον Μάιο του 2009, ο Σπύρος Θεοδώρου από την Κόνιτσα, κατά τη διάρκεια ελέγχου, δέχθηκε πυρά από άγνωστο άτομο, τραυματίστηκε σοβαρά και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, μετά από λίγες ημέρες.