ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Φιλόδοξο σχέδιο για μια Δημοτική Αγορά τοπόσημο

Η Δημοτική Αρχή θα προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον σχεδιασμό και  την αναβάθμιση της νέας Δημοτικής αγοράς – Στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου αστικού τοπίου και η ανάδειξη μιας γειτονιάς που κάποτε αποτελούσε τον εμπορικό και οικονομικό πυρήνα της πόλης

 

Την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον σχεδιασμό της νέας Δημοτικής αγοράς Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση της  στο αστικό τοπίο, ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας.

Όπως τόνισε, η δημοτική αρχή ξεκινά να παρουσιάζει το σχέδιο της για μια πόλη ανοιχτή, φιλική προς τον πολίτη, ελκυστική στον επισκέπτη, μια πόλη που στηρίζει και βοηθά τον αυτοαπασχολούμενο αλλά και τις επιχειρήσεις του τόπου.

Μια πόλη περιβαλλοντικά φιλική, με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους και σύγχρονες υποδομές, όπως επιτάσσουν άλλωστε τόσο οι σύγχρονες ανάγκες μιας βιώσιμης πόλης, όσο και οι φιλόδοξοι στόχοι της κλιματικής ουδετερότητας που πρέπει να πετύχουμε ως το 2030, στα πλαίσια της ένταξης μας στο Κλιματικό Σύμφωνο για τις 100 ενεργειακά ουδέτερες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Μια πόλη, εξίσου σημαντικά και συμπληρωματικά, που θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της και θα αξιοποιεί το σπουδαίο πολιτιστικό της απόθεμα.

«Βασική μας φιλοσοφία υπήρξε πάντα, από την 1η ακόμη περίοδο διοίκησης του Δήμου μας τα έτη 2014 – 2019, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Σπουδαίες παρεμβάσεις που οραματιστήκαμε και βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης εκείνη της περίοδο, σύντομα θα αποδοθούν στους Γιαννιώτες. Μεγάλος δακτύλιος, Κέντρο για το παιδί, αναπλάσεις στο Κάστρο, κεντρική πλατεία, μερικά μόνο από αυτά που αποδείξαμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, με τη συμβολή και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Ένας σχεδιασμός που θα αφορά παρεμβάσεις ευρύτερης κλίμακας, τόσο γεωγραφικά όσο και ως φυσικό αντικείμενο. Κύριο μέλημα μας θα είναι και σε αυτή τη θητεία, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες όλου του Δήμου, με το μεγάλο βάρος να πέφτει σε περιοχές υποβαθμισμένες, άλλοτε ακμάζουσες, όπου σήμερα κυριαρχεί η εγκατάλειψη και αδιαφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας.

Ακολούθως αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο θέμα της νέας δημοτικής αγοράς τονίζοντας ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η ολική αναβάθμισης της περιοχής από το Πνευματικό Κέντρο έως και το Τζαμί της Καλούτσιανης, με στόχο όχι μόνο την εμπορική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής  αλλά και την ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, ως τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός ευρύτερου τουριστικού πόλου έλξης που θα ξεκινά από τις παλιές στρατιωτικές φυλακές έως το Τζαμί της Καλούτσιανης και το Πάρκο στα Λιθαρίτσια.

Τρεις παρεμβάσεις

Για το σκοπό αυτό, θα προκηρυχτεί ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον σχεδιασμό της νέας Δημοτικής αγοράς Ιωαννίνων.

Αντικείμενο του διαγωνισμού και θεματολογία του αποτελούν οι τρεις ακόλουθες παρεμβάσεις που θα υπακούουν στο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός ενιαίου αστικού τοπίου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των εκεί μνημείων και, κυρίως, το ξαναζωντάνεμα μιας γειτονιάς που κάποτε αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό και οικονομικό πυρήνα της πόλης.

«1. Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πνευματικού Κέντρου. Δημιουργούμε ένα νέο ανοιχτό χώρο, λειτουργικό και ζωντανό ο οποίος θα αποδοθεί στους πολίτες τόσο για ανάπαυση όσο και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά το Δημοτικό parking στα Λιθαρίτσια και αναδεικνύουμε το Βελή τζαμί και τον Μεντρεσέ του σε σπουδαία τουριστικά αξιοθέατα.

2. Πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας από το ύψος της σημερινής Δημοτικής αγοράς μέχρι το τζαμί της Καλούτσιανης. Τονώνουμε έτσι τις επιχειρήσεις της περιοχής και τη ίδια ώρα δημιουργούμε μια περιπατητική διαδρομή που ξεκινά από το Πνευματικό Κέντρο, διασχίζει τη νέα Δημοτική αγορά και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (ένα άγνωστο σε πολλούς και αδικαιολόγητα αναξιοποίητο και χωρίς προβολή σημαντικά αναβαθμισμένο θρησκευτικό μνημείο) και καταλήγει στην Πλατεία Τζαβέλα όπου το σύντομα ανακαινισμένο Τζαμί της Καλούτσιανης υποδέχεται τον επισκέπτη για να του διηγηθεί την πλούσια ιστορία του.

3. Κεντρικός πυρήνας της όλης παρέμβασης, η νέα Δημοτική Αγορά της πόλης. Μια πολύπαθη υπόθεση για την αξιοποίηση αυτού του προνομιακού χώρου των 6 στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού. Οραματιζόμαστε μια νέα Δημοτική αγορά σύγχρονη, φιλική στους παραγωγούς και τους εμπόρους, ευχάριστης και ελκυστικής για τους επισκέπτες».

Στη συνέχεια ο κ. Γιωτίτσας, τόνισε και τα εξής: «Μια Δημοτική αγορά τοπόσημο.

Μια Δημοτική αγορά που δεν θα έχει τον αυστηρά αμιγή εμπορικό χαρακτήρα, αλλά θα συνδυάζει το εμπόριο με την ψυχαγωγία και την ανάπαυση. Μια Δημοτική αγορά τουριστικό πόλο έλξης, στα πρότυπα πολλών άλλων ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών πόλεων. Μια Δημοτική αγορά ζωντανή, πολύχρωμη και πολύβουη, με τους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους, με καταστήματα εστίασης αλλά και προβολής των τοπικών προϊόντων, πράσινη και ανοιχτή, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού».

Τα οφέλη

Ο κ. Γιωτίτσας σημείωσε πως έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, από καλές πρακτικές και αντίστοιχα εγχειρήματα άλλων πόλεων, ότι τα οφέλη από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι πολλαπλά, όπως: Εμπορική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς για τους παραγωγούς και εμπόρους, προσθήκη νέων κοινόχρηστων, πράσινων χώρων, μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή, ανάδειξη των πολιτιστικών – θρησκευτικών μνημείων.

Ο αντιδήμαρχος έκανε ακόμη γνωστό πως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία η παρέμβαση και να αποδοθεί στους Γιαννιώτες ένα έργο αντάξιο των προσδοκιών τους.

«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, για τον συνολικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Δεν αποτελεί τελική μελέτη ούτε μελέτη εφαρμογής. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ως παράταξη ότι πιστεύουμε στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως ένα σύγχρονο εργαλείο ωρίμανσης έργων που αφορούν κυρίως αστικές παρεμβάσεις σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους», είπε ο αντιδήμαρχος και έκανε γνωστό ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει σε περίπου 2 μήνες, αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία του φακέλου και των επί μέρους προδιαγραφών που ανέφερα.

Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία και η εκπόνηση των οριστικών μελετών, πάνω στις κατευθύνσεις που θα έχει δώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αξιοποιώντας, ιδανικά, το κονδύλι των 670.000 ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού και προορίζεται για το Δήμο μας. Ένα κονδύλι που εδώ και 4 χρόνια έμεινε αναξιοποίητο λόγω της επιλογής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να εμπλέξει την ΕΕΤΑΑ στην ωρίμανση των μελετών, με τα γνωστά αποτελέσματα».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας, μετά και τις οριστικές μελέτες θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε μέχρι το τέλος του 2025 το έργο να έχει δημοπρατηθεί.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας