Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Βολές για την έκπτωση στο έργο του οδοφωτισμού

Από τις δημοτικές παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Πολίτες για την Ανατροπή»

 

Ανακοινώσεις με αιχμές και βολές κατά της Δημοτικής Αρχής, αλλά και κατά του Περιφερειάρχη, εξέδωσαν χθες οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Πολίτες για την Ανατροπή» αναφορικά με το έργο του οδοφωτισμού στα Γιάννενα.

Στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις ο δημοτικός οδοφωτισμός, βασική υποδομή του δήμου, παραδίδεται για 12 χρόνια σε ιδιώτη με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ενός μόνο ενδιαφερόμενου και με έκπτωση μόλις 1%, για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 19 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε βάρος των γιαννιωτών, οι οποίοι «θα πληρώσουν το μάρμαρο».

Γιατί άραγε η δημοτική αρχή κρατάει «χαμηλούς τόνους» μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κατακύρωσης του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία παρέδωσε εν λευκώ ένα έργο αποκλειστικής αρμοδιότητας του δήμου Ιωαννιτών; Μετά το αποτέλεσμα φιάσκο αυτού του διαγωνισμού θα ενημερώσει κανείς τους γιαννιώτες ποιο θα είναι το όφελος γι’ αυτούς, ειδικά σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά; Η δημοκρατία απαιτεί τουλάχιστον μια συζήτηση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. Οι μέρες της ραστώνης του Αυγούστου μπορεί να βοηθάνε για να μην πάρει διαστάσεις ένα ακόμα φιάσκο της δημοτικής αρχής. Το θέμα όμως δεν κλείνει εδώ. Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των γιαννιωτών».

Η παράταξη Νάτση στην ανακοίνωσή της αναφέρει και τα εξής: «Με τις τιμές ενέργειας να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα, όλες οι δημόσιες δηλώσεις των τοπικών αρχόντων πήγαν στον βρόντο. Να πληρώσουμε 19.000.000 ευρώ στον “μισητό εχθρό” του κ. Καχριμάνη, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, τα επόμενα 12 χρόνια για να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με led. 50% έκπτωση έλεγε και ξαναέλεγε ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις  και συνεντεύξεις του, θα είχε προαπαιτούμενο το έργο. Θα είχαμε μεγάλη συμμετοχή, μία εταιρεία μόνο. Μάλλον δεν είχε καταλάβει.

Ακολουθούσε ασθμαίνοντας υποτακτικά και η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ίδιο τροπάριο. Δεν θα κάνουμε τίποτε δεν θα πληρώσουμε τίποτε. Οπότε τι να πουν τώρα στους πολίτες; Προτίμησαν να μην πουν τίποτα.

Άνθρωποι και πολιτικές επικίνδυνες και ζημιογόνες για τον τόπο και την κοινωνία. Πριν δύο χρόνια τα είπαμε όλα και τα εξηγήσαμε αναλυτικά. Με χαρτί και μολύβι τα βάλαμε κάτω (οκ χρησιμοποιήσαμε και excel) και αποδείξαμε την ζημιά που θα επέφερε στον Δήμο η απόφαση να πάει το έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων led με ΣΕΑ. Υπολογίσαμε μάλιστα την ζημιά θεωρώντας ότι το έργο θα έπαιρνε 25% έκπτωση. Τελικά πήρε 1%. Τρομάζουμε να υπολογίσουμε πλέον την συνολική ζημιά στην συγκεκριμένη ενεργειακή συγκυρία που από τα 6,3 εκ. ευρώ με τις προ διετίας παραδοχές ξεπερνάει πλέον τα 10 εκ. ευρώ μιας και το έργο δεν πήρε ουσιαστικά έκπτωση. Οι τιμές ρεύματος ανηφορίζουν και η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πλέον αναπόφευκτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ