Αρκετά και σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στο μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειάς μας το νέο κύμα κακοκαιρίας – Κατέρρευσε η γέφυρα «Γκούρα» στο Κομπότι Άρτας, καθώς και μια μικρή γέφυρα στα Τζουμέρκα – Μεγάλες ζημιές στον κάμπο Φιλιατών εξαιτίας της υπερχείλισης του Καλαμά
Αρκετά και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα, προκάλεσε σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, η κακοκαιρία «Gaia», που όπως φαίνεται άφησε έντονα τα «σημάδια» της στην περιοχή μας.
Τα σημαντικότερα προβλήματα προέκυψαν εξαιτίας της πολύ μεγάλης ποσότητας νερού που έπεσε στην Ήπειρο, το Σαββατοκύριακο, με τη βροχή που είχαμε στην περιοχή μας, από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής, να ισοδυναμεί με το 1/3 της μέσης βροχής του Δεκεμβρίου, του πιο βροχερού μήνα του έτους, σύμφωνα και με ανάρτηση στα social media, του καθηγητή Μετεωρολογίας, Άρη Μπαρζτώκα.
Η κακοκαιρία άφησε πίσω της πολλές «πληγές». Συγκεκριμένα, δυο γέφυρες κατέρρευσαν από την δύναμη και τον όγκο του νερού. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφθηκε το σημείο εκείνο στο Κομπότι Άρτας, όπου κατέρρευσε η γέφυρα «Γκούρα». Παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, καθώς και κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τμήμα της ίδιας γέφυρας είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτρη Μαυρογιώργο, στο συγκεκριμένο σημείο το τμήμα της γέφυρας που έπεσε θα αντικατασταθεί με νέα τύπου μπέλεϋ. Ήδη έχει ζητηθεί ενίσχυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού.
Κατάρρευση γέφυρας έγινε το Σαββατοκύριακο και στα Τζουμέρκα απέναντι από τη γέφυρα Πλάκας που επίσης θα δοθεί λύση με την τοποθέτηση γέφυρας τύπου μπελεϋ. Στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπου ο μεγάλος όγκος του νερού προκάλεσε κατολισθητικά φαινόμενα.
Στους Μελισσουργούς η βροχή και ο όγκος του νερού προκάλεσε κατολίσθηση και ένα σπίτι παρασύρθηκε και κατέληξε πάνω σε άλλο προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιώργο, η Πολιτική Προστασία, ενημέρωσε το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων πραγματοποίησε αυτοψία. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το φαινόμενο ενώ ζητήθηκε από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας να μην επέμβουν προς το παρόν.
Ο κάμπος Φιλιατών
Την ίδια ώρα, πλημμύρες σημειώθηκαν σε τρεις οικισμούς στη Θεσπρωτία, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά κατά την διάρκεια της νύχτας εξαιτίας των βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία «Gaia».
Οι τρεις οικισμοί Σμπόκια, Άγιος Αρσένιος και Κυπάρισσος αποκλείστηκαν καθώς ο δρόμος και τα περίπου 15.000 στρέμματα κάμπου που τον περιβάλλουν έχουν μετατραπεί σε λίμνη εξαιτίας της υπερχείλησης του Καλαμά στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών.
Στο φράγμα του Καλαμά στο Ράγιο, αλλά και κατά μήκος της κοίτης έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κορμοί δέντρων, τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν από το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Μαυρογιώργος κάλεσε όλους να είναι σε εγρήγορση καθώς και οι επόμενες μέρες θα είναι βροχερές και το έδαφος δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει αυτές τις τεράστιες ποσότητες νερού. «Είμαστε σε επιφυλακή και ζητούμε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε τονίζοντας ότι τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να καθαρίσουν όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα σημεία όπως τάφρους και αύλακες.
Οι παραγωγοί στην Βρυσέλλα και την Κορύτιανη, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 22.000 δένδρα βούλιαξαν στα νερά. Όπως λένε, είχαν συλλέξει μόνο το 1/3 της παραγωγής.
Το ΚΚΕ
Τέλος, ανακοίνωση για τις πληγές που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία, εξέδωσε και το τοπικό ΚΚΕ.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Οι κάτοικοι της πλειοψηφίας των χωριών του Δήμου Πωγωνίου έμειναν σχεδόν 24 ώρες χωρίς ρεύμα το σαββατοκύριακο 10-11 Δεκέμβρη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που περίμεναν περισσότερο από 1 μέρα για να αποκατασταθεί η ζημιά στην ηλεκτροδότηση από ειδικό τεχνικό συνεργείο. Η ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας για αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως το πρόσφατο, αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία για τις λαϊκές οικογένειες, όταν για ένα ολόκληρο δήμο όπως το Δήμο Πωγωνίου υπάρχει μόλις ένας τεχνικός της ΔΕΗ.
Ενώ οι κάτοικοι του παραμεθόριου αυτού δήμου, όπου μάλιστα η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, καταδικάστηκαν σε τουλάχιστον 1 μέρα χωρίς ηλεκτροδότηση, την εποχή της ενεργειακής φτώχειας ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ορίζει την ενέργεια ως εμπόρευμα, και μάλιστα ακριβοπληρωμένο και την πολιτική προστασία που είναι λαϊκή ανάγκη ως κόστος χωρίς όφελος. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, πριν την επόμενη κακοκαιρία. Να στελεχωθούν άμεσα και πλήρως όλες οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Να μην κινδυνεύσει κανένα λαϊκό σπίτι από διακοπή ρεύματος, πτώσεις γεφυρών, κατολισθήσεις κλπ».
Βασίλης Λούπας