Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε η θετική πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού
Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε στην 7η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησής του, που έλαβε χώρα την Τρίτη, στα Ιωάννινα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευγενία Παπανικολάου, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% και οι δαπάνες στο 95%.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε λίγες ώρες πριν την αντίστοιχη συνεδρίαση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, με την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Παπανικολάου να παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία του απολογισμού.
Όπως είπε, παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς και της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Επενδύσεων, συνολικά στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020 έγιναν 106 προσκλήσεις, εκ των οποίων οι 63 αφορούσαν έργα με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και 43 με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ.
Συνολικά εντάχθηκαν 5.420 έργα εκ των οποίων 5.056 στο ΕΤΠΑ και 364 στο ΕΚΤ. Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% οι δαπάνες στο 95% και εκτιμάται, ότι το πρόγραμμα θα «|κλείσει» για την Ήπειρο με ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων στο 116%.
Για ένα εξαιρετικό αποτύπωμα στην Ήπειρο, σε μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επηρέασαν όπως ανέφερε την καθημερινότητα αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν, υπεύθυνος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πρόσθεσε, ότι η τεχνογνωσία και η πρακτική που εφαρμόστηκε και ακολουθήθηκε την τρέχουσα περίοδο, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη καλύτερη συνεργασία και σε άλλους τομείς.
Η κα Μπακοπούλου, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αναφέρθηκε σε απτά αποτελέσματα υλοποίησης έργων μέσω του εν λόγω Ταμείου στην Ήπειρο, όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία εννέα Τοπικών Μονάδων Υγείας, 10 Κέντρων Κοινότητας, καθώς επίσης και στη δημιουργία 288 νέων θέσεων εργασίας, με την αξιοποίηση δράσεων από 263 εταιρίες στην Ήπειρο, που στήριξαν την πρωτοβουλία για νέες θέσεις εργασίας.
Η δυναμική της Ηπείρου
Αρχικά και στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Η ανάπτυξη στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, από την καινοτομία μέχρι την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά, μαζί με την κοινωνική πρόνοια, δίνουν στους τομείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της. Είναι μια περιφέρεια που έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε Ήπειρο που όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω».
Και στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα, θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα κανονικά. Εντάχθηκαν 5. 420 έργα και σήμερα οι δαπάνες τους φτάνουν στο 95%. Είμαστε έτοιμοι για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Όχι μόνο με την απορρόφηση αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν. Οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουμε ότι απαιτείται για να αποδοθεί στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 45 εκ. που δώσαμε σε περίπου 4.000 επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Σήμερα αυτές πέρασαν όλες τις δυσκολίες, είτε από την πανδημία είτε από τον πόλεμο, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου».
Οι Κοινωνικές Παροχές
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου, όπως το Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους από την ΕΨΕΠ στα Ιωάννινα.
Αξίζει ωστόσο να σταθεί κάποιος και στα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον τομέα των Κοινωνικών Παροχών και τις Υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν στην προγραμματική περίοδο που είναι μεταξύ άλλων:
• 358 voucher προσχολικής αγωγής & δημιουργικής απασχόλησης για ΑμεΑ
• 14.935 voucher για παροχή φροντίδας σε παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς
• 10 Κέντρα Κοινότητας με 25.174 εξυπηρετούμενα άτομα
• 4 δομές προς όφελος γυναικών και παιδιών θυμάτων βίας, υπηρεσίες σε 1.742 γυναίκες και φιλοξενία σε 139 γυναίκες & παιδιά
• 5 δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης & 2 δομές διημέρευσης ΑμεΑ, υπηρεσίες σε 80 ωφελούμενους
• παράλληλη στήριξη 138 παιδιών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
• λειτουργία 9 ΚΗΦΗ, υπηρεσίες σε 399 άτομα
• 15 Δομές παροχής βασικών αγαθών, υπηρεσίες σε 7.391 άτομα
• λειτουργία 9 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ωφελούμενοι 5.405 άτομα
• λειτουργία 5 Δομών αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ωφελούμενοι 691 άτομα
• 6 Δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, υπηρεσίες σε 635 ωφελούμενους
• Ενισχύθηκε η λειτουργία 13 Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης για επιπλέον 4 μήνες.