Στο επίκεντρο δριμείας κριτικής βρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, ο ΦΟΔΣΑ, με το προεδρείο του να κατηγορείται για την αδράνεια που έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος – Αναγκαία η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, για την επίτευξη σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων
Ένα «βουνό» από εμπόδια, φαίνεται πως πρέπει να ξεπεράσει η Ήπειρος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το θέμα αυτό, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, με την αντιπρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου και επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, να ασκεί δριμεία κριτική για την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τρόπο αλλά και τον καθορισμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.
Η κα Καλογιάννη φάνηκε πως επέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο για να ασκήσει κριτική καθώς ο Σύνδεσμος δεν συνεδριάζει επί της ουσίας, και έτσι η αντιπρόεδρος του, εξαπέλυσε βολές προς το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή ουσιαστικά, επισημαίνοντας κάποια βασικά στοιχεία που ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη συζητηθεί, δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία αυτή.
Η κα Καλογιάννη περιέγραψε σε αδρές γραμμές την ζοφερή κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα, με την Ήπειρο να έχει κάνει μεν σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον οι αποφάσεις έχουν καθυστερήσει σημαντικά και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών αλλά θα έχει και στο άμεσο μέλλον με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους διαχείρισης.
Στη χώρα μας, τα ογκώδη δεν συλλέγονται, ούτε επεξεργάζονται, ούτε αξιοποιούνται. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων λειτουργούν ως ΧΥΤΑ, η ανακύκλωση υστερεί κατά 38% του καθορισμένου στόχου, τα βιοαπόβλητα αφήνονται στην τύχη τους, ο πολίτης πληρώνει ό,τι χρεώνεται και δεν πληρώνει για ό,τι «παράγει».
Οι δήμοι, ως υπεύθυνοι και αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όφειλαν να έχουν προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς σε δράσεις και έργα που θα ικανοποιήσουν τους δείκτες που ανέφερα παραπάνω, σχετικά με την ανακύκλωση, τα ογκώδη, τα βιοαπόβλητα», ανέφερε η κα Καλογιάννη επισημαίνοντας επιπλέον την απόλυτη αναγκαιότητα κατάρτισης του στρατηγικού σχεδιασμού του ΦοΔΣΑ αφού επισπευσθούν συγκεκριμένες δράσεις.
«Επιβάλλεται, να ξεκινήσει μία ουσιαστική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦοΔΣΑ, για την επίτευξη σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων, ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, να προτεραιοποιηθούν οι μελέτες και τα νέα έργα και να προγραμματιστεί ποιος κάνει, τί και πότε», τόνισε η κα Καλογιάννη.
Το κόστος και το… έργο
Στη συζήτηση πήρε τον λόγο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρυσοστόμου που σημείωσε πως επί της ουσίας ο Σύνδεσμος δεν λειτουργεί και αυτό πέραν των άλλων έχει προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών.
Έκανε την πρόβλεψη μάλιστα πως το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξηθεί για τους δήμους άρα και για τους πολίτες.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, με την ιδιότητα και του μέλους του Συνδέσμου, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου του Δ.Σ. δεσμεύτηκε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις του δήμου Ιωαννιτών και να επικοινωνηθούν στο ΦοΔΣΑ προκειμένου να προωθηθούν, λέγοντας ωστόσο πως η νέα διοίκηση δεν παράγει έργο.
«Είναι ένα θέμα μείζον και πρέπει προφανώς να γίνει για αυτό μία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να ληφθεί μία απόφαση στην κατεύθυνση που θέλουμε να λειτουργήσει ο ΦοΔΣΑ διότι είναι αντικειμενικό το γεγονός ότι το νέο του διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη δεν παράγει έργο», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί μία συνεχής συνεργασία μεταξύ του Φορέα και των δήμων, να υπάρξει μια ξεκάθαρη πληροφόρηση για το ποια αντικείμενα σε σχέση με τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αφορούν το Φορέα και ποια αφορούν τους δήμους και τέλος, να υπάρξει άμεσα μία προγραμματική συμφωνία με το ΦοΔΣΑ ώστε ο κάθε δήμος να πάρει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τη λειτουργό εταιρία του εργοστασίου για να γίνει πράξη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.