Δεκάδες κάτοικοι από τους δήμους Ζίτσας, Δωδώνης, Πωγωνίου και Σουλίου, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους για ακύρωση της προοπτικής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδες παραγωγής βιοαερίου
Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουν, δεκάδες κάτοικοι περιοχών της Ηπείρου, που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ακυρώσουν την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας ή την αναστολή των εργασιών όπου έχουν ξεκινήσει, για τις μονάδες βιορευστών ή παραγωγής βιοαερίου.
Χθες, το πρωί, δημότες από τους δήμους Ζίτσας, Δωδώνης, Πωγωνίου και Σουλίου, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και στη συνέχεια παρέδωσαν στον Συντονιστή, Βασίλη Μιχελάκη υπόμνημα ενόψει της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, την προσεχή Τρίτη στην οποία θα συζητηθούν οι αδειοδοτήσεις των Μονάδων και οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.
Στην χθεσινή συγκέντρωση βρέθηκαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζάψας, Γ. Πρέντζας και Τ. Ζέκα και άλλοι.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα έκαναν λόγο για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων που δημιουργούν και δε λύνουν περιβαλλοντικά προβλήματα, προσθέτοντας επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις αιτήσεις αδειοδότησης, κάποιες εκ των οποίων όπως στο δήμο Σουλίου έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από το 2016.
Εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν μίλησαν ο Βασίλης Αναστασόπουλος για τις μονάδες βιορευστών στο δήμο Σουλίου, η Βούλα Στεφάνου για τις μονάδες βιορευστών στους δήμους Δωδώνης και Ζίτσας και ο Γ. Γκιόκας, πρόεδρος της κοινότητας Άνω Ραβενίων για τη μονάδα βιοαερίου στα Άνω Ραβένια.
Ευθύνες από τον Συντονιστή
Ωστόσο, πέρα από τη διαμαρτυρία και την κατάθεση υπομνήματος, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν, χθες, οι επισημάνσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη που αφού έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις επέρριψε ευθύνες, διατυπώνοντας σοβαρές αιχμές για την Περιφέρεια Ηπείρου και τις δικές της γνωμοδοτήσεις μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες και διαμαρτύρονται, η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Είναι γεγονός ότι όπου δεν υπάρχουν οριζόντιες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Δε θεωρώ επίσης ότι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να ζητήσει την επανεξέταση του φακέλου για το δήμο Σουλίου, ότι μπορεί να σταθεί εκτός κι αν ο υπουργός αποφασίσει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο συνολικά για τη χώρα, για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων.