ΗΠΕΙΡΟΣ – Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό

Μείζον ζήτημα για τους επαγγελματίες των Τζουμέρκων η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ, καθώς δεν ταξιδεύουν προς την περιοχή επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα – Τι περιλαμβάνει το νέο αφήγημα του ελληνικού τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο

 

Δειλά – δειλά άνοιξαν οι επιχειρήσεις του τουρισμού στην Ήπειρο, καθώς κυρίως στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, πολλές επιχειρήσεις είχαν ως βασικούς επισκέπτες τους Ισραηλινούς, κάτι το οποίο στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι δύσκολο να συμβεί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι ισραηλινοί, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονταν την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, με τον αριθμό τους να αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε χρόνο.

Πριν ακόμη δοθεί το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τα ξενοδοχεία και καταλύματα στα Ιωάννινα, είχαν κρατήσεις σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος καλοκαιριού από τους ισραηλινούς.

Η έναρξη της εμπόλεμης κατάστασης όμως στη Λωρίδα της Γάζας, από τις αρχές της εβδομάδας με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, μέχρι και χθες, είχαν ως παράπλευρη απώλεια, τις μαζικές ακυρώσεις των κρατήσεων αυτών, αφού απαγορεύτηκαν αι οι αεροπορικές πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Η Νίκη Νικολάου, από τους ιδιοκτήτες καταλύματος στην περιοχή των Τζουμέρκων, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, επιβεβαίωσε την παραπάνω αρνητική εξέλιξη, εκφράζοντας την ευχή, να τελειώσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες, να επιστρέψει η ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή και να επιτραπεί και πάλι στους ισραηλινούς να ταξιδέψουν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στη χώρα μας βρίσκονται ήδη από τις αρχές του μήνα κάποιες χιλιάδες ισραηλινών, οι οποίοι είχαν φτάσει με τις πρώτες αεροπορικές πτήσεις από το Ισραήλ, για διακοπές, οι οποίοι όμως μέχρι και σήμερα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού δε μπορούν να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Κρατήσεις

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV και αναφορικά με την επιστροφή στη δουλειά για τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, η κα Νικολάου μετέφερε τη συγκρατημένη αισιοδοξία, που υπάρχει για την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι, κάτι που αποτυπώνεται από τις κρατήσεις από το εξωτερικό και από το μεγάλο ενδιαφέρον των ελλήνων, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές.

Αναφορικά με την υποχρέωση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κα Νικολάου τόνισε, ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί χρέος κάθε επιχείρησης και επαγγελματία να ακολουθεί και να εφαρμόζει πιστά τα πρωτόκολλα, αναγνωρίζοντας, τη δυσκολία που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα.

«Υπάρχει ήδη κινητικότητα και από το εξωτερικό με κρατήσεις, αλλά και από την Ελλάδα με συνεχείς ερωτήσεις και διερευνητικές επαφές. Για τους έλληνες είναι λίγο νωρίς με την έννοια πως τα σχολεία κλείνουν και φέτος αργά, επομένως όλοι αναζητούν περίοδο διακοπών από τον Ιούλιο και έπειτα. Είναι όμως σαφές, ότι ο κόσμος, έλληνες και ξένοι θέλουν να ξεσκάσουν, θέλουν να κάνουν διακοπές μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε για όλους», ανέφερε η κα Νικολάου.

«All you want is Greece»

Εν τω μεταξύ, τo νέο αφήγημα του ελληνικού τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, στην εκδήλωση, με αφορμή την εκκίνηση του τουρισμού χθες Παρασκευή.

Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις της νέας περιόδου με ένα πρωτόγνωρο επικοινωνιακό σχέδιο, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, παρουσιάζοντας τα 5 βίντεο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, με κεντρικό μότο, «All you want is Greece».

Φέτος ο ΕΟΤ για πρώτη φορά, όπως εξήγησε ο κ. Φραγκάκης, πραγματοποιεί συνδιαφήμιση με 18 αεροπορικές εταιρίες αλλά και 76 Tour Operators, συνολικού προϋπολογισμού 10,6 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΤ θα τρέξει, μεταξύ άλλων, έξυπνες ψηφιακές καμπάνιες, συνολικού προϋπολογισμού 12,3 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει πανιά με ασφάλεια, με στόχο την επιστροφή του στην ελευθερία και την κανονικότητα. «Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με την φιλοξενία και την ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι το 2020 ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα. «Ανοίξαμε με αυστηρές διαδικασίες και υποδεχθήκαμε τους επισκέπτες της χώρας μας με ασφάλεια», είπε.

Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί εκτενώς, ενώ βελτιώνονται σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό απαιτεί:

α. Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση

β. Πιστοποιητικό εμβολιασμού

γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν

δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης

ε. Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Την ίδια στιγμή λειτουργεί το Σύστημα Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test. Παράλληλα υπάρχει πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας στη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020. Στο μεταξύ, θα εφαρμοστούν φέτος νέα πρωτόκολα δραστηριοτήτων στον τουρισμό. Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εμβολιασμού στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Ο κ. Θεοχάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη βράβευση της Ελλάδας, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, το WTTC, σαν πρωτοπόρος στο άνοιγμα του τουριστικού κλάδου το 2020. Η διάκριση αυτή επιβραβεύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλαμε πέρυσι, όλοι μαζί, κάθε εργαζόμενος και κάθε επιχειρηματίας του κλάδου, από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, δήλωσε. Ο στόχος και το υπέρτατο καθήκον μας ήταν να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό, μέσα στη χειρότερη κρίση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. «Θεωρώ όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι σήμερα η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως σαν υπόδειγμα διαχείρισης του Covid 19 σε σχέση τον ασφαλή τουρισμό», ανέφερε ο κ. υπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοχάρης, εστιάζοντας στον εσωτερικό τουρισμό στάθηκε και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και στέλνονται κουπόνια σε δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και σύντομα νέες ανακοινώσεις για το μέτωπο αυτό. Αναφορικά με τους ποσοτικούς στόχους της φετινής περιόδου, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι θα είναι ευχαριστημένος, όχι με τα νούμερα που θα πετύχει η Ελλάδα, αλλά με την διατήρηση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι η χρονιά μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη από πέρυσι.

Το πρόγραμμα στήριξης

Από την άλλη, με ένα νέο πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 425 εκ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει η ελληνική κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία έχουν καταγράψει δυσθεώρητες ζημιές εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Με βάση το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα στηριχθούν κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους με ενίσχυση που θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εστίαση.

Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματίες στην πορεία προς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Το κεφάλαιο κίνησης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ένταξη στο πρόγραμμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων.