Τη συμφωνία για τη λειτουργία Κέντρου Επαφής, μεταξύ αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, υπέγραψε ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου – Στόχος η αναβάθμιση της συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης
Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας
Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία Ελλάδας και Αλβανίας, παίρνει σταδιακά «σάρκα και οστά», με στόχο την «θωράκιση» της Κακαβιάς, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση.
Ο λόγος για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Επαφής μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, Τζούλιαν Χοντάι, να συνυπογράφουν χθες στην Κακαβιά τη σχετική Συμφωνία, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιας για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Ρομίνας Κούκο.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Συμφωνία «συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας».
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.
Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.
Στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο ομολόγους του για θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πεδίο της αντιμετώπισης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Επιπλέον συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών. αναγνωρισμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.
«Η δημιουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στην Κακαβιά θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών ζητημάτων, που απασχολούν καθημερινά τις Υπηρεσίες των Χωρών μας. Ευελπιστούμε ότι, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητά μας για άμεση συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν ακόμη η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Σοφία Φιλιππίδου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης.
Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης, Eduard Merkaj, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού, Andi Likaj.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννη Ντόντη, τη Διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς, Παρασκευή Χήτα και τον Δήμαρχο Πωγωνίου, Κωνσταντίνο Καψάλη.
Σημειώνεται ότι τα Κοινά Κέντρα Επαφής αποτελούν βέλτιστη πρακτική (best practice) ανταλλαγής πληροφοριών και η αξία τους στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.
Με το Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά η χώρα μας διευρύνει την παρουσία της σε τέτοιου είδους περιφερειακά σχήματα, καθώς συμμετέχει επιπλέον στο διμερές Κέντρο Επαφής με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα Σερρών και στο τριμερές με τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.