Πρώιμη η ανακοίνωση για εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αερίου (LNG) στη ΒΙΠΕ, αφού οι επιχειρήσεις και η ΕΤΒΑ το… έμαθαν από τις ανακοινώσεις
Άγνοια δηλώνουν από τη ΒΙΠΕ για το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, όπως αυτός ανακοινώθηκε τη Δευτέρα για την έλευση του φυσικού αερίου, με αναφορά σε εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.
Σε ρεπορτάζ του ITV την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λευτ. Αραμπατζής υποστήριξε, ότι ούτε ο Σύνδεσμος ούτε όμως και η ΕΤΒΑ έχει την παραμικρή ενημέρωση, ούτε υπήρξε και κάποια επαφή το προηγούμενο διάστημα, με τη ΔΕΔΑ.
Στο ρεπορτάζ του ITV αναφέρθηκε ωστόσο, ότι στελέχη της ΔΕΔΣΑ πρόκειται εντός του Ιανουαρίου να επισκεφτούν την περιοχή και να έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων και της αγοράς, αναζητώντας μεταξύ άλλων και πιθανές εκτάσεις εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στην ανακοίνωση της ΔΕΔΑ, για τα Ιωάννινα γίνεται λόγος για την κατασκευή ενός δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
«Με χαρά είδαμε την ανακοίνωση αλλά ούτε ως Σύνδεσμος, ούτε και ως ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση ή κρούση από τη ΔΕΔΑ. Πιθανότατα θα γίνεται λόγος για κάποιο ενδιαφέρον για την αγορά οικοπέδων, για τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή μέχρι σήμερα. Όπως και να έχει βέβαια, η έλευση του φυσικού αερίου είναι μία ευχάριστη εξέλιξη για την περιοχή, γιατί όπου υπάρχει δίκτυο, δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής.
Πως θα αναπτυχθεί το δίκτυο
Η αναζήτηση πάντως οικοπέδων, στα οποία θα γίνουν οι εγκαταστάσεις για το υγροποιημένο αέριο, που θα χρησιμοποιείται από το τοπικό δίκτυο δεν είναι μία καινούργια υπόθεση στην πόλη. Μία εξαετία πριν, είχε γίνει ένας αρχικός σχεδιασμός από τη ΔΕΠΑ, στελέχη της οποίας είχαν επισκεφτεί μάλιστα την πόλη των Ιωαννίνων και είχαν συναντήσεις με τοπικά στελέχη και παράγοντες, ενώ είχαν επισκεφτεί και το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ, που τότε βρισκόταν σε φάση αναζήτησης και τελικά προχώρησε στην εγκατάσταση της μονάδας φυσικού αερίου κίνησης, που εξυπηρετεί χιλιάδες Ι.Χ από όλη την Ήπειρο.
Η αναζήτηση τότε της ΔΕΠΑ γινόταν περισσότερο προς την περιοχή του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου, με το σκεπτικό, πως η λειτουργία ενός δοκιμαστικού δικτύου στην περιοχή, θα εξυπηρετούσε δύο μεγάλους καταναλωτές ταυτόχρονα, με ένα πολύ μικρό δίκτυο, αφού οι χώροι γειτνιάζουν. Μάλιστα είχε γίνει και μία προκαταρκτική μελέτη για τη χρήση του φυσικού αερίου τόσο από το ΠΓΝΙ, όσο και από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα κριτήρια επιλογής
Ακόμη, θα πρέπει να διευκρινιστούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των 2.650 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, που θα συνδεθούν με το δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης. Είναι σαφές, ότι η επιλογή ούτε μπορεί να είναι τυχαία, ούτε να αφορά διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, αλλά να είναι πολύ περισσότερο συγκεκριμένη και στοχευμένη και να αφορά συγκεκριμένες περιοχές – συνοικίες της πόλης, που θα καλύπτουν και τα οικιακά και τα εμπορικά κριτήρια της κατανάλωσης.
Αυξημένη ισχύς ρεύματος στη ΒΙΠΕ
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι όπως έκανε γνωστό ο κ. Αραμπατζής ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ και που είχε να κάνει με την παρεχόμενη ισχύ ρεύματος από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αντιμετωπιστεί. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο ενίσχυσης του τοπικού δικτύου στον υποσταθμό της Ελεούσας, που δίνει πολλαπλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ να το αξιοποιήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Αραμπατζής, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει ήδη και εκτός της ΒΙΠΕ, όπως είναι για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.