Να καταστεί «γόνιμος» ο διαγωνισμός

Επιστολή του δημάρχου Ιωαννίνων για την άμεση επαναπροκήρυξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο

 

Επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την οποία κοινοποιεί επίσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, και του Προέδρου της Βουλής με θέμα το αίτημα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά την επιδοτούμενη γραμμή μεταξύ Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και Διεθνούς Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Μαζί με την επιστολή επισυνάπτονται και όλες οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων καθώς και αυτή της ΠΕΔ Κρήτης.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Διανύουμε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση αλλαγών στη γεωγραφία των τουριστικών προορισμών. Νέοι προορισμοί αναδύονται στο χάρτη, ιδίως περιοχές που εμφανίζουν στοιχεία ανάπτυξης και αποτελεσματικής διαχείρισης προορισμού.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί μια κρίση επιβίωσης για όλες τις τοπικές οικονομίες. Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις τοπικές κοινωνίες μας. Η κατάσταση αυτή επηρέασε αρνητικά το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ περιόρισε  τις  εσωτερικές  δραστηριότητες ανάπτυξης  σε όλες τις κατηγορίες – τομείς(πρωτογενής , δευτερογενής, τριτογενής).

Ιδιαίτερης σημασίας για όλους μας πρέπει να αποτελούν οι προκλήσεις σε σχέση με τη διατήρηση των τοπικών οικονομιών μας σε καλή βιώσιμη κατάσταση. Η δικτύωση και επικοινωνία με άλλες περιοχές της χώρας είναι σημαντική και απαραίτητη, μεταξύ άλλων, στον προσδιορισμό σύγχρονων ευκαιριών για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης της υιοθέτησης καλών πρακτικών, της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας καθώς και  της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η είσοδος λοιπόν της χώρας μας στη νέα διαμορφούμενη εποχή, απαιτεί από τους ΟΤΑ να είναι δραστήριοι και ευρηματικοί, συμμετέχοντας έτσι στην ευρύτερη προσπάθεια της συνολικής ανάπτυξης των περιοχών τους,  με ευθύνη ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον και τις υποδομές στις κρίσιμες περιόδους που διανύουμε.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται στη προκειμένη περίπτωση, μια κοινή προσπάθεια απ’ όλους μας με έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό,  με όραμα και στόχευση για να καταφέρουμε  φτάσουμε στον τελικό στόχο.

Το 2023 ο πρώτος διαγωνισμός  για την επιδοτούμενη γραμμή  μεταξύ Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και Διεθνούς Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», απέβη άγονος γιατί δεν κατέστη δυνατή η ανάδειξη αναδόχου.  Αποτέλεσμα να αναμένουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, την επαναπροκήρυξή του, με αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αεροπορική διασύνδεση της Ηπείρου με την Κρήτη αποτελεί ένα γεγονός ύψιστης ιστορικής, γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διαχρονικών σχέσεων ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες των δύο περιοχών, ενώ παράλληλα εξαιτίας του ευρύτερου ρόλου της αμφίδρομης  ανταλλαγής πληθυσμών μέσω των αεροδρομίων, θα οδηγήσει στην ανάδειξη  των τοπικών επιχειρήσεων και στην αύξηση δραστηριοτήτων  στον εσωτερικό τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, τις εμπορικές συναλλαγές, την εκπαίδευσή, τις πολιτιστικές δράσεις καθώς και στο ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο προκλήσεων για όλους που συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων “Βασιλιάς Πύρρος” είναι το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ηπείρου. Αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου για τους επισκέπτες της περιοχής, προσφέροντας συνδέσεις τόσο εντός Ελλάδας όσο και με προορισμούς στο εξωτερικό.

Το αεροδρόμιο “Βασιλιάς Πύρρος” παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Με τις σωστές στρατηγικές, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεισφορά του στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η σύνδεση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του Ηρακλείου θα ωφελήσει πολυπαραμετρικά Ήπειρο και Κρήτη. Η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων και η προώθηση συνεργασιών με όλους τους  συσχετιζόμενους φορείς μπορούν  να ενισχύσουν την αμφίδρομη ροή τουριστών στις αντίστοιχες περιοχές, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των προορισμών.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι οι επενδύσεις που  προγραμματίζονται στη νότια περιοχή της γείτονας χώρας (Αλβανία) οι οποίες σε επίπεδο σχεδιασμού περιλαμβάνουν και την  κατασκευή αεροδρομίου. Οι εξελίξεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν την  ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Β.Δ. Ελλάδας.

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να ενστερνιστείτε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες μας, προχωρώντας στην άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στο 2024», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.