Νέες εκκλήσεις προς τους πολίτες, για να μην ξεφύγει και πάλι η κατάσταση σε Ήπειρο και Ιωάννινα, από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης – Αιχμές από Αλ. Καχριμάνη και Μ. Ελισάφ για τη στάση γιατρών του «Χατζηκώστα»
Νέα έκκληση προς τους κατοίκους της Ηπείρου να τηρούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε χθες ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Μας προβληματίζουν συγκεντρώσεις με τραπεζώματα κ.α., χωρίς κάποιοι να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα lockdown, αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε με τον κορωνοϊό και να φέρνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως με αυτόν από τον οποίο δημιουργήθηκαν θέματα στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Χρειάζεται προσοχή, αυτοσυγκράτηση και υπομονή καθώς σε λίγο καιρό με τον εμβολιασμό θα μπορούμε να δρούμε διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι κάποιοι «έδειξαν τον κακό τους εαυτό», ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία και συνεργασία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που εξαρτάται από την Κυβέρνηση, αλλά από τα 30 μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων – Λοιμωξιολόγων που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, μετρώντας διάφορες παραμέτρους.
«Αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι εκτελούν, είτε Κυβέρνηση, είτε Περιφέρειες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την εικόνα που υπάρχει σήμερα, είπε ότι «τα νοσοκομεία μας δεν έχουν πίεση, ούτε στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΕΛ».
Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι ύστερα από τη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και αντιμετωπίστηκε το ζήτημα που υπήρχε με τα στατιστικά στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, καθώς όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου δεν χρεώνονται σε αυτή.
«Ξεκαθάρισα ότι δεν είχα τίποτε με τους ανθρώπους που είναι ελληνικής καταγωγής και οι οποίοι έρχονται από τη γειτονική Αλβανία στα νοσοκομεία μας και είναι βαριά περιστατικά. Εκείνο που ήθελα, είναι να μη μας τους “χρεώνουν” ως μόνιμους κάτοικους της Ηπείρου και για τα υπόλοιπα να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Εν τω μεταξύ μέχρι και χθες, δεν υπήρχαν νεότερα για το ενδεχόμενο να μπει η Ήπειρος ή ο νομός Ιωαννίνων σε καθεστώς πιο αυστηρών μέτρων, με τις αρμόδιες επιτροπές των ειδικών να συνεδριάζουν και να εξετάζουν διάφορα σενάρια, όχι μόνο για τα Ιωάννινα, αλλά και για το σύνολο της περιφέρειας.
Το αν αυτές οι συζητήσεις θα αποτυπωθούν και σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ή όχι, θα φανεί το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή, στην εβδομαδιαία αποτύπωση και ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.
Φαίνεται ωστόσο πως διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικό επίπεδο δύο βασικές κατευθύνσεις. Η μεν πρώτη αναφέρεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά όχι με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, εκτός πια κι αν αυτό κριθεί τις επόμενες ημέρες, επιβεβλημένο. Τη στιγμή αυτή όμως, επειδή η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται με κάποια πίεση στο σύστημα υγείας, με την πληρότητα στις ΜΕΛ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων των Ιωαννίνων να είναι κάτω από το 40%, δεν είναι και το πλέον επικρατέστερο σενάριο.
Η δεύτερη κατεύθυνση σχετίζεται με τον εξαντλητικό έλεγχο για τον εντοπισμό και την απομόνωση το συντομότερο δυνατό των μεταλλαγμένων στελεχών, κυρίως της βρετανικές μετάλλαξης του ιού, που είναι περισσότερο μεταδοτική και όχι τόσο της νοτιοαφρικανικής, που σύμφωνα με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, έχει εντοπιστεί σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή, σε άτομα που έφτασαν από την Αθήνα και απομονώθηκαν άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτής της παραμέτρου, όπως είχε αποκαλύψει το Ioannina TV από την περασμένη Παρασκευή υπήρξαν συζητήσεις του κ. Ελισάφ με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα και λοιμωξιολόγους, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στοιχεία για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με το βρετανικό στέλεχος στη γειτονική Αλβανία.
«Το να βρεθούμε στο “κόκκινο” υγειονομικά δεν θα προσφέρει τίποτα. Σημασία έχει όχι να λαμβάνουμε μέτρα, αλλά να υλοποιούμε τα μέτρα. Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες που αποφασίζουν και όπως προκύπτει στην περιοχή καταγράφεται σημαντικός αριθμός της βρετανικής μετάλλαξης. Ήδη υπάρχει εξορθολογισμός των διακομιδών από την γειτονική Αλβανία ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα κι αυτό είναι σημαντικό για την περιφέρεια. Είναι αδύνατο να μηδενίσουμε τις διακομιδές και νοσηλείες από τη γειτονική χώρα, αλλά απαιτούνται περισσότερο αυστηρά κριτήρια. Υπάρχουν δυνατότητες νοσηλείας ασθενών και σε άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και όχι μόνο στο ΠΓΝΙ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Έτσι, η οριακή κατάσταση στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε σε επίκεντρο της διασποράς του ιού και όχι μόνο ενδονοσοκομειακά, απειλεί εκ των πραγμάτων και συνθηκών, να τινάξει στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό υπάρχει για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος.
Ο κ. Ελισάφ με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε υγειονομικούς, ιατρούς και νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο, να υπάρχει μετάδοση του ιού από υγειονομικούς σε ασθενείς.
«Έχει μεγάλη σημασία για την θωράκιση του συστήματος υγείας να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Είναι αδιανόητο να νοσούν γιατροί και να μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κόπωση
Επίσης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε τη συμβολή τους για τον περιορισμό της διάδοσης αναγνωρίζοντας ότι η πολύμηνη διάρκεια των μέτρων έχει επιφέρει κόπωση.
Στη δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η άριστη εικόνα του Ιανουαρίου έχει ανατραπεί μέσα σε λίγες μέρες και βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων. Στον αγώνα που κάνουμε είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Δήμος και πολίτες. Είμαστε σύμμαχοι. Ξέρουμε ότι κουραστήκατε. Κι εμείς κουραστήκαμε. Πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στη ζωή μας. Όμως αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο. Τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί και να δείξουμε υπομονή.
Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια συνέπεια που κάναμε και τους προηγούμενους μήνες. Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Απευθύνω έκκληση για μία ακόμη φορά.Εδώ, στο τέλος της διαδρομής να δείξουμε ότι μπορούμε και ότι με την δική μας θέληση η έξοδος θα έρθει πιο γρήγορα».
Αρνητικά 386 rapid test
Εν τω μεταξύ σε 386 ανήλθαν οι δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης (rapidtest) που έγιναν χθες στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.
Από τα 386 τεστ δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού.
Τα χθεσινά κρούσματα
Τέλος, ακόμη 28 θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη.
Υψηλά παρέμειναν τα νούμερα στα νέα κρούσματα (1.913) αλλά και στους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (357, όσοι και την Τρίτη).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686, εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι είναι 69 έτη. To 86.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή χθες στην Ήπειρο, εντοπίστηκαν συνολικά 44 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 19 βρέθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα 16 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, επτά στην Π.Ε. Άρτας και δυο κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας