ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σταθερά, σε υψηλά επίπεδα, τα νέα κρούσματα

Εφικτή παραμένει, ωστόσο, η σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

 

Ξανά κοντά στους εκατό είναι οι ημερήσιοι θάνατοι που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ενώ 516 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 19.154 νέα κρούσματα έπειτα από 308.950 τεστ, ενώ έγιναν 493 εισαγωγές και δόθηκαν 474 εξιτήρια.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.154, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 396 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.236 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, βρίσκονται τα 830 από τα 19.154 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Από αυτά τα 479 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 131 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 121 στην Π.Ε. Άρτας, ενώ 99 νέες μολύνσεις βρέθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας.

«Σε τροχιά συρρίκνωσης η μετάλλαξη Όμικρον»

«Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας στον κόσμο», ανέφερε εξάλλου χθες, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Επίσης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 403 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,8 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 17% των διαγνώσεων με 2,5 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και 4% αύξηση των θανάτων, με 10.500 θανάτους την ημέρα.

Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα μείωση των διαγνώσεων κατά 8% και αύξηση των θανάτων κατά 8%. Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε μικρή βελτίωση και μείωση κατά 5% των διασωληνωμένων. Επίσης από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας έχουν διατεθεί 108 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν από επαγγελματίες της υγείας 494.000 θετικές ενδείξεις.

Από την άλλη, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Ωστόσο, όπως είπε, παρότι ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, λέγοντας: «Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Omicron. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του. Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, αν και το φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στο ΕΣΥ. Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει».

Η αίτηση για αντιικά χάπια

Τέλος, τη σημασία της γρήγορης υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με Covid-19 τόνισε στην ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως ανέφερε, οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός και το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για τη δράση τους. «Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά». Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία τής κατ οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας