«Δε σέβονται την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης με αφορμή τις αδειοδοτήσεις για αιολικά
«Άστραψε και βρόντηξε» για υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Περιβάλλοντος ο περιφερειάρχης Ηπείρου το βράδυ του Σαββάτου από το Τσεπέλοβο όπου βρέθηκε, με αφορμή τη στάση των Γενικών Διευθύνσεων, για μία σειρά ζητημάτων και κυρίως για τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Ζαγορίου και όχι μόνο.
Ο κ. Καχριμάνης που και πρόσφατα επιτέθηκε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους προς τις ίδιες υπηρεσίες για το θέμα των δασικών χαρτών, τόνισε, ότι το προσωπικό των Διευθύνσεων αυτών δε σέβεται την τοπική κοινωνία και έδωσε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντιμετώπισης που έτυχαν αιτήματα των τοπικών φορέων από τις ίδιες υπηρεσίες.
«Αν δεν υπήρχαν κάποιοι κάτοικοι του Ζαγορίου να με ενημερώσουν και να με βοηθήσουν, ώστε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση και να την πείσουμε, ότι δε γίνεται να χαλάσουμε κάτι, για να φτιάξουμε κάτι άλλο, σήμερα θα είχαμε ανεμογεννήτριες στο Ζαγόρι. Το προσωπικό των Γεν. Διευθύνσεων στο υπ. Περιβάλλοντος παίζει με τους πολίτες και δε σέβεται τις τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος τούς ζητούσε να δώσουν άδεια για να βελτιωθούν οι δρόμοι πρόσβασης σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Μιτσικέλι και έλεγαν ότι δε γίνεται, ενώ οι ίδιοι έδιναν άδειες για να ανοίξουν δρόμους 50 και 60 μέτρων, για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Ισχυρές προοπτικές συνεργασίας με το ΙΤΕ
Τις προοπτικές συνεργασίας της περιφέρειας Ηπείρου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης για τη δημιουργία ενός ερευνητικού πόλου στα Ιωάννινα, συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον εκπρόσωπό του στα Ιωάννινα, καθηγητή Σάββα Χριστοφορίδη.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΙΤΕ για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι με τη δημιουργία του Τμήματος Βιοϊατρικών Ερευνών που έχει προγραμματιστεί στα Ιωάννινα (και σε έκταση απέναντι του οικοπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί το Πάρκο), δίνεται πλέον η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο θα προσδώσει νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε επίσης την πρόθεση της περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει την επίβλεψη του έργου του ΙΤΕ σε συνδυασμό και με το υπό κατασκευή Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς όπως εκτιμάται ο χρόνος αποπεράτωσής των δύο κτιριακών συγκροτημάτων – με δεδομένο ότι χρηματοδοτούνται και τα δύο έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης – θα είναι περίπου ίδιος. Τέλος συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα επικοινωνία κατά την οποία θα εξεταστούν επιμέρους ζητήματα.