«Μάστιγα» στους δρόμους η επικίνδυνη οδήγηση

Τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα νέα παιδιά, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης γονέων και παιδιών – Σημαντικός ο ρόλος και στα Γιάννενα της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων – Αυξημένα μέτρα για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Ακόμη πιο επιτακτική γίνεται, κάθε φορά που ένας νέος χάνει τη ζωή του στην άσφαλτο, η ανάγκη για ενημέρωση γονέων και παιδιών, αλλά και η αυστηροποίηση των ελέγχων για παραβατικές οδηγικές συμπεριφορές.
Πριν από λίγες ώρες, στην Μπάφρα Ιωαννίνων, ένα νέο παιδί, μόλις 18 ετών, άφησε την τελευταία πνοή στην άσφαλτο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με έναν 19χρονο, έπεσε πάνω σε τσιμεντένια κολώνα γέφυρας.
Την Παρασκευή, σε δηλώσεις του ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, Γρηγόρης Καρράς μίλησε για την ανάγκη επιπλέον ενημέρωσης τόσο των νέων παιδιών όσο και των ενηλίκων στην κατοχή των οποίων είναι συνήθως τα οχήματα.
Ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία στήνονται «κόντρες» είτε με αυτοκίνητα είτε με μηχανάκια και μηχανές, φαινόμενο καθόλου άγνωστο και στα Γιάννενα.
Το θέμα είναι σε γνώση της Τροχαίας που με την Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, η οποία στελεχώνεται με προσωπικό από την Τροχαία Ιωαννίνων, έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες, το δύσκολο έργο της καταπολέμησης της παραβατικότητας στους δρόμους.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι την περίοδο μετά τις εξετάσεις τα παιδιά προσπαθούν να εκτονωθούν. Αυτός ο τρόπος εκτόνωσης με την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή τους. Καλούμε τους γονείς, τους κηδεμόνες αλλά και τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ταχύτητα είναι επικίνδυνη και οι συνέπειες ολέθριες», ανέφερε, στις δηλώσεις του, ο κ. Καρράς που σύντομα αναμένεται να ετοιμάσει καμπάνια ενημέρωσης στοχευμένη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ρόλος της ΟΕΠΤΑ
Παράλληλα και όπως είναι γνωστό, οι τροχαίες παραβάσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και η μάχη που δίνεται σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους δρόμους, αυτομάτως αναβαθμίζεται σε έναν αγώνα εθνικής σημασίας.
Στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα οι Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, που έχουν συσταθεί με μοναδική αποστολή την πρόληψη και καταστολή της τροχαίας παραβατικότητας, τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Η υπερβολική ταχύτητα, οι «κόντρες» σε δημόσιους δρόμους, η επίδειξη οδηγικών ικανοτήτων και η πραγματοποίηση επικίνδυνων ελιγμών βρίσκονται στο καθημερινό λεξιλόγιο όσων μάχονται καθημερινά ώστε πεζοί και οδηγοί να κινούνται σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.
Προφανώς η μάχη της παραβατικότητας στους ελληνικούς δρόμους δεν θα κερδηθεί με μοναδικό όπλο τις προσπάθειες, σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Ήπειρο, των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, αν δεν αποτελέσει συνείδηση όλων ότι παραβάσεις όπως η υπερβολική ταχύτητα σε αστικό περιβάλλον έχουν έναν και μόνο κοινό παρονομαστή, την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Αυξημένα μέτρα για
το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
Την ίδια στιγμή, τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία από χθες, Παρασκευή έως και τη Δευτέρα, ενόψει του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
– αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
– αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
– ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,
– συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ)
– συνεργασία και συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους φορείς – υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν και
– ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών επικοινωνίας της Αστυνομίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Η ΕΛΑΣ, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση τους οδηγούς:
– να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
– να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
– να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
– σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει και το Σάββατο (22/6) από τις 08:00 έως τις 13:00. Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (24/6) από τις 16:00 έως τις 23:00.