Με γνώμονα να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το υπέδαφος στην περιοχή του Πανηπειρωτικού, Περιφέρεια και Διαχειριστική Αρχή προχωρούν σε μελέτη, ώστε να ληφθούν και οι αποφάσεις για την εξέλιξη του έργου – Αναγκαστικό «ναι» στο πριμ έγκαιρης παράδοσης για τη Νιάρχου
Μια μελέτη για το υπέδαφος στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου θα λύσει τελικά τον «γρίφο», αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με το μέλλον του έργου του Μεγάλου Δακτυλίου.
Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Αρχής, η Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή, ζήτησαν και προχωρούν σε νέα μελέτη για να διαπιστωθεί πιθανή ρευστοποίηση του εδάφους στην περιοχή του Πανηπειρωτικού.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες κιόλας εβδομάδες η μελέτη αυτή να παραδοθεί στην Διαχειριστική Αρχή ώστε να ληφθούν και οι αποφάσεις για την εξέλιξη του έργου.
«Εμείς ψάχνουμε το θέμα και θα κάνουμε ότι πει η επιστήμη. Ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας, έχει το άγχος του να τελειώσει τον δρόμο… Και εγώ έχω το άγχος να μην πει κανένας ότι δώσαμε τρία εκατομμύρια έτσι…», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Επομένως, φαίνεται πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη, νέα μελέτη, προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή να δώσει το «πράσινο φως» για την προτεινόμενη λύση ή να προταθεί κάποια άλλη τεχνική παρέμβαση.
Για το πριμ για τη Νιάρχου
Από την άλλη, την Τρίτη, η Περιφερειακή Επιτροπή, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την καταβολή πριμ έγκαιρης παράδοσης στην Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε., βάσει υπουργικής απόφασης που υπογράφηκε στην περίοδο του κορωνοϊού.
Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είχε εγκρίνει τα αιτήματα της εταιρίας περί καταβολής πριμ έγκαιρης παράδοσης των έργων «Εργασίες οδού Σταύρου Νιάρχου» και «Μεταφορά Δικτύων ΔΕΥΑΙ», ύψους 500.000 ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα η εταιρία να κάνει ενστάσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έγιναν δεκτές.
Έτσι, η Περιφερειακή Επιτροπή έλαβε αποφάσεις συμμόρφωσης με τις αντίστοιχες του Υπουργείου, οι οποίες και θα διαβιβαστούν για τα περαιτέρω στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος, το πριμ καταβάλλεται από το σκέλος των εθνικών πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, δηλαδή του ΕΣΠΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του στην Περιφερειακή Επιτροπή ανέφερε ότι μετά την απόφαση του υπουργείου, εάν το θέμα δεν ψηφιστεί από την Περιφερειακή Επιτροπή η Εταιρία θα προσφύγει δικαστικώς και αν δικαιωθεί θα πρέπει τα χρήματα να καταβληθούν από πόρους της Περιφέρειας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Σε δελτίο τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γίνεται λόγος για «σκανδαλώδη υπουργική απόφαση».
Μεταξύ άλλων η περιφερειακή παράταξη αναφέρει και τα εξής: «Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την αποδοχή της υπουργικής απόφασης και ζήτησε από την Περιφέρεια Ηπείρου να προσφύγει στα δικαστήρια. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και με απόφαση της πλειοψηφίας η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί. Έτσι, ενώ λεφτά για να ολοκληρωθούν τα έργα της Περιφέρειας δεν υπάρχουν (όπως αποδείχθηκε στην συνεδρίαση του απολογισμού μετά την ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης») η Περιφέρεια θα πληρώσει και πανωπροίκι στην Εργοδυναμική Πατρών. Στο κράτος των καπιταλιστών, όπου νόμος είναι το δίκιο του εργολάβου, είναι λογικό ο υπουργός να δικαιώνει την εταιρία αλλά και η Περιφέρεια να αποδέχεται την απόφαση. Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τέτοιες αποφάσεις που στερούν λαϊκό χρήμα από άλλα έργα για να δώσουν τσάμπα χρήματα στους λίγους και εκλεκτούς».
Βασίλης Λούπας