ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – Αντίστροφη μέτρηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Το παράδειγμα του δήμου Ιωαννιτών με τα πλατάνια στο παραλίμνιο αποτελεί μία καλή πρακτική, σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ομάδα Εργασίας, που συστάθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να υποβάλλει τις προτάσεις της για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια.

Η Ομάδα Εργασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, έχει μπροστά της χρονικό διάστημα δύο μηνών, τη στιγμή που η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη σύσταση της Ομάδας, αποτελούμενης αποκλειστικά από υπηρεσιακούς παράγοντες συναρμόδιων διευθύνσεων και Δασικών Υπηρεσιών, με επιστημονική γνώση και εξειδίκευση, κρίνεται ως απόλυτα θετική.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος και μέλος της Ομάδας αυτής, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων. Η Ομάδα Εργασίας καλείται να ολοκληρώσει το έργο της εντός 60 ημερών και όπως ανέφερε ο κ. Τσιακίρης το σημαντικό σκέλος της εργασίας είναι να καθοριστεί το μοντέλο δράσης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και στο επίπεδο της πρόληψης.

«Για παράδειγμα θα πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα εφαρμόζονται ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ασθένειας στα νησιά, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων απολύμανσης των μηχανημάτων ή των οχημάτων που αποβιβάζονται στα νησιά. Δεν πρέπει να δούμε το θέμα ως τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο έχουμε χρέος να προστατέψουμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιακίρης.

Το παράδειγμα των Ιωαννίνων

Παράλληλα, η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους εξαπλώθηκε ταχύτατα την τελευταία 10ετία στην Ήπειρο, με πολλά πλατανοδάση σε παραποτάμιες περιοχές να έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, σήμερα η γνώση αλλά και τα αποτελέσματα μίας σειράς μέτρων για την καθήλωση ή και την εξαφάνιση του παθογόνου μύκητα αποδίδει καρπούς και υπάρχουν καλές πρακτικές, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στο παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

«Το παράδειγμα του δήμου Ιωαννιτών με τα πλατάνια στο παραλίμνιο αποτελεί μία καλή πρακτική, γιατί πιστεύουμε, ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την ασθένεια. Θα χρειαστεί μία πενταετία για να είμαστε σίγουροι, ότι την έχουμε καθηλώσει ή την έχουμε εξαφανίσει, όμως είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική και η λογική της αποκατάστασης σε τέτοιες περιοχές, όπως το παραλίμνιο. Συνεχώς, η γνώση μας γίνεται καλύτερη εμπλουτίζεται και με βάση αυτήν προχωράμε για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, γιατί τα πλατάνια δε διαθέτουν φυσική άμυνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιακίρης.