ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Καμπανάκι» για τις χαμηλές πληρότητες στα ορεινά

Η Ένωση Ξενοδόχων καταθέτει μια σειρά από αιτήματα προς το υπ. Τουρισμού και τον ΕΟΤ για την έμπρακτη στήριξη των καταλυμάτων στους ορεινούς προορισμούς – «Αγκάθι» για τα ορεινά του νομού η ακρίβεια που επηρεάζει τους εγχώριους επισκέπτες, αλλά και η απουσία τουριστών από τον Ισραήλ

 

 

 

Το δικό της «καμπανάκι» για τις χαμηλές πληρότητες που παρουσιάζουν τα καταλύματα στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, κρούει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, με επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στην οποία περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα αιτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τον νέο Γ.Γ. του ΕΟΤ.

Αρχικά στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων, κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως το τελευταίο διάστημα στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων (Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Πωγώνι, Ζίτσα) παρατηρείται το φαινόμενο των πολύ χαμηλών πληροτήτων και του πολύ μικρού κύκλου εργασιών στα καταλύματα που είναι μέλη της Ένωσης και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Και στη συνέχεια η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρει τα εξής: «Προφανώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλοι οι ορεινοί προορισμοί της χώρας μας. Τουλάχιστον όσον αφορά την δική μας περιοχή, το πρόβλημα έγκειται στο ότι παραδοσιακές αγορές που στηρίζανε αυτούς τους προορισμούς έχουν σταματήσει να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό για διάφορους λόγους (Ισραήλ, αγορές Κεντρικής Ευρώπης), αλλά και στο ότι οι Έλληνες που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έχουν πλέον συρρικνωμένο εισόδημα λόγω ακρίβειας και αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για αναψυχή. Ακόμα και το νέο Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα μπορούσε τους προηγούμενους μήνες να δώσει μία τόνωση στην περιοχή μας, καθυστέρησε πάρα πολύ να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δικαιούχοι να χρησιμοποιούν τα vouchers για παραθαλάσσιους προορισμούς και στην ενδοχώρα να κατευθύνεται μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός αυτών».

Τα αιτήματα

Αμέσως μετά η Ένωση Ξενοδόχων τονίζει πως με αφορμή την παραίτηση του Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Φραγκάκη και την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Ζήκο και λόγω της κατάστασης που περιγράφεται παραπάνω, καταθέτει μια σειρά από αιτήματα τα οποία θα μπορούσαν αν γίνουν δεκτά από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και από τον ΕΟΤ, ώστε να αναστραφεί η απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στους ορεινούς προορισμούς.

Έτσι η Ένωση ζητά:

– Την διεξαγωγή εκ νέου διαφημιστικής καμπάνιας και προβολής της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των Ορεινών Προορισμών, εν όψει της σαιζόν του 2025.

– Την συμμετοχή των Ορεινών Προορισμών (Mainland Greece) σε στοχευμένες εκθέσεις του εξωτερικού, με διακριτική ξεχωριστή παρουσία στο περίπτερο του ΕΟΤ και παρουσία εκπροσώπων αυτών των προορισμών σε αυτές.

– Την διοργάνωση από πλευράς του Ε.Ο.Τ. Fam Trips δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από συγκεκριμένες αγορές – στόχους που θα αφορούν προορισμούς της ενδοχώρας και της Ηπειρωτικής Ελλάδας και που θα μπορούσαν συνδυαστικά κάθε φορά να επισκέπτονται τουλάχιστον 2 και 3 περιοχές μαζί.

– Την ένταξη από πλευράς του ΕΟΤ στα προγράμματα συνδιαφήμισης που πραγματοποιεί με αεροπορικές εταιρείες και Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας μας, που βρίσκονται πιο κοντά στους Ορεινούς Προορισμούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προσβασιμότητας.

– Την δημιουργία από πλευράς του ΕΟΤ κοινού branding για τους Ορεινούς Προορισμούς και τους Προορισμούς της Ενδοχώρας με τον διακριτικό τίτλο «Mainland Greece».

– Τη δρομολόγηση προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μόνο για τους Ορεινούς Προορισμούς και τους Προορισμούς της Ενδοχώρας με ισχύ το χρονικό διάστημα από 01/11 έως 31/03.

Καταλήγοντας η Ένωση Ξενοδόχων απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναφέρει και τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι θα δείτε με κατανόηση τα συγκεκριμένα αιτήματα και θα τα προωθήσετε καταλλήλως στους αρμοδίους, γιατί πλέον η κατάσταση που επικρατεί στους Ορεινούς Προορισμούς είναι άκρως ανησυχητική, υπάρχουν ήδη καταλύματα που πωλούνται με πολύ χαμηλό τίμημα, κάποια άλλα μισθώνονται με πολύ χαμηλό μίσθωμα για πολλά χρόνια και πολλά καταλύματα βάζουν ήδη λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις απασχόλησης και τις τοπικές οικονομίες, σε πολύ ευαίσθητες δημογραφικά ακριτικές περιοχές της χώρας μας».

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ