Ικανοποίηση και ελπίδες για λύση στην ορεινή διάσωση, δίνει η σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό – Αναγκαία η δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης, σύμφωνα με τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Ηπείρου
Ικανοποίηση, αλλά και προσδοκίες φέρνει η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού να λειτουργήσει στη χώρα ένα νέο μοντέλο στην ορεινή διάσωση ατόμων, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, όπως αποτυπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα και με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Α», στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα μοντέλα λειτουργίας που εφαρμόζονται στην ορεινή διάσωση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία, και υποδείχθηκαν από τους εξειδικευμένους γνώστες του αντικειμένου οι καλύτερες μέθοδοι για την πιθανή υιοθέτησή τους και στην Ελλάδα.
Η δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός μετά τις τοποθετήσεις και εισηγήσεις ήταν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων βάσεων για ελικοδιακομιδές, η πρώτη εκ των οποίων θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις σε Κεν. Μακεδονία, Πελοπόννησο και Κρήτη.
Χθες, στο Ioannina TV, μίλησε ο Γεώργιος Ροκάς, οδηγός βουνού και διαχειριστής ορεινού καταφυγίου, σημειώνοντας πως είναι κοινή η πεποίθηση, ότι υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για να δοθεί επιτέλους λύση και πως σύντομα η πρώτη βάση ελικοδιακομιδών θα τεθεί σε λειτουργία στην Ήπειρο.
«Εμείς, ως οδηγοί βουνού προτείναμε ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ενοικίαση. Να αγοράσουμε δηλαδή την υπηρεσία από εξειδικευμένες εταιρείες στο εξωτερικό, που έχουν την τεχνογνωσία, τις τεχνικές δυνατότητες και το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε τουλάχιστον στην Ήπειρο να έρθει άμεσα και από εδώ να λειτουργήσει πιλοτικά για τη συνολικότερη οργάνωση της ορεινής διάσωσης. Δε μιλάμε για ένα απλό ελικόπτερο που νοικιάζει μία εταιρεία, αλλά μιλάμε για ένα ιπτάμενο ασθενοφόρο, με όλες τις παροχές ενός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και πιθανώς και ακόμη περισσότερες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι αλήθεια και το είπαμε και στον Πρωθυπουργό στη συνάντηση, αλλά ακόμη και η φτωχή, γειτονική μας χώρα, η Αλβανία, έχει κατανοήσει ότι ο ορεινός τουρισμός μπορεί να έχει μέλλον, όταν παρέχεται ασφάλεια και διαθέτει ελικοδιάσωση, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που είναι η τελευταία χώρα στα Βαλκάνια που δε διαθέτει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροκάς.
Ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Εξάλλου, χθες, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο Αλ. Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ενημέρωση από τον Ζ. Γαλατά έδωσε το στίγμα της συζήτησης και επιβεβαίωσε πως η Πρωθυπουργική δέσμευση είναι, η πρώτη βάση ελικοπτέρου διάσωσης να γίνει στην Ήπειρο και έπειτα θα ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές.
Δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης
Από την άλλη, την ξεκάθαρη πρόταση για δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης, δημοσίου χαρακτήρα, σε κάθε περιφέρεια, με υποστήριξη κατάλληλων εναέριων μέσων και κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών, καταθέτουν με ανακοίνωσή τους, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν αρχικά πως «οι προτάσεις μας υπήρχαν και εύκολα δύνανται να συγκεκριμενοποιηθούν στα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα με την ορειβατική κοινότητα θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και οι κάτοικοι ορεινών και δύσβατων περιοχών καθώς και οι επισκέπτες τους».
Και στη συνέχεια επισημαίνουν και τα εξής: «Στον απόηχο των πρόσφατων μοιραίων ατυχημάτων στα βουνά δημοσιεύτηκαν κάποιες απόψεις που αφορούν, επιπλέον της άμεσης ορεινής διάσωσης που είναι εύλογα πρώτιστα δική μας επιδίωξη, στο πώς θα πηγαίνουν οι ορειβάτες στα βουνά. Προφανώς οι εκφραστές αυτών των απόψεων δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το βουνό για τους λάτρεις του. Οι ορειβάτες που έφυγαν στα βουνά ήταν οι καλύτεροι και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι του είδους τους. Ερμής Θεοχαρόπουλος πρωταθλητής χιονοδρομίας και αγωνιστικής αναρρίχησης, Γιάννης Τορελλι πρωτοπόρος αναρριχητής trad, sport και πάγου, Θανάσης Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Τεκος σοβαροί αναρριχητές, και ας θυμηθούμε, τέτοιες μέρες έφυγε και ο Στέφανος Σκοπούλης ικανός και πεπειραμένος ορειβάτης.
Τα βουνά είναι βουνά: πανώρια και συνάμα εν δυνάμει επικίνδυνα. Και αυτό είναι τα χειμερινά σπορ στα βουνά, πανώρια και συνάμα εν δυνάμει επικίνδυνα. Άλλο θέμα το ότι μέσα από τους ορειβατικούς συλλόγους προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των μελών μας με έμπειρους αρχηγούς πορειών οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι με πιστοποιημένους εκπαιδευτές – οδηγούς βουνού στην αναρρίχηση και το χειμερινό βουνό και με διαβαθμισμένες πορείες ανάλογα με τις δυνατότητες των ορειβατών.
Το βουνό είναι ακατανίκητη έλξη και για μονήρεις ορειβάτες, χιονοδρόμους, δρομείς ή και για παρέες ορειβατών, φυσιολάτρες που με αυτόν τον τρόπο αγαπούν να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους. Δεν έχουν λιγότερο δικαίωμα να πάνε όπως θέλουν σε κάθε βουνό, εφ όσον το σέβονται, από τους ανθρώπους που αγαπούν έναν αστικό τρόπο διασκέδασης. Η διαφορά είναι ποιος μένει αβοήθητος από την πολιτεία.
Η διασωστική μονάδα με διασωστικό ελικόπτερο και διασωστική ομάδα θα γίνει γιατί ο ορειβατικός κόσμος μετράει τους νεκρούς του λόγω του σχεδόν ανύπαρκτου διασωστικού μηχανισμού σε μια ορεινή χώρα με απίστευτη ποικιλία βουνών. Η Ήπειρος είναι γεμάτη βουνά και αναπόφευκτα πόλος έλξης αθλητών διαφόρων ορεινών σπορ και αυτό συνεπάγεται βάση μόνιμου μηχανισμού διάσωσης αν θέλει η πολιτεία να θεωρείται “ανθρώπινη”. Διάβημα για την ορεινή διάσωση εκ μέρους των συλλόγων έγινε στη Περιφέρεια».