Ούτε βήμα πίσω για τη διατήρηση των στρατοπέδων

Βέβαιο το «λουκέτο» στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων, ωστόσο από την πολιτική βούληση του υπ. Εθνικής Άμυνας θα εξαρτηθεί το μέλλον των στρατοπέδων στην Κόνιτσα και στους Φιλιάτες – Αγώνας από φορείς και πολιτικούς παράγοντες, με στόχο να πείσουν για την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των στρατοπέδων

 

Το ζήτημα της διατήρησης σε λειτουργία των στρατοπέδων σε Κόνιτσα, Φιλιάτες, Άρτα, ως και του Στρατοδικείου Ιωαννίνων έθεσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην πρόσφατη συνάντηση (σ.σ. το περασμένο Σάββατο), που είχαν στην Περιφέρεια.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Περιφερειάρχης, στη συνεδρίαση της Τρίτης, της Περιφερειακής Επιτροπής, ενημερώνοντας τα μέλη της.

Εκεί, αποφασίστηκε ομόφωνα, από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, να προχωρήσει η σύνταξη και αποστολή ενός κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπροστά στο ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα στρατόπεδα των Φιλιατών και της Κόνιτσας αρχικά, ενδεχομένως όμως και του Καλπακίου.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Δένδια στην πόλη των Ιωαννίνων όχι μόνο δεν μείωσε την ανησυχία που υπάρχει, αλλά αντιθέτως την έκανε ακόμη μεγαλύτερη αφού ο κ. Δένδιας προτίμησε να μην τοποθετηθεί, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι πως το Στρατοδικείο Ιωαννίνων θα είναι εκείνο που θα κλείσει, κάτι που είχε επιχειρηθεί και πριν μερικά χρόνια αλλά είχε αποφευχθεί, ενώ για τα στρατόπεδα του 583 στην Κόνιτσα και του 628 στους Φιλιάτες, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση του υπουργείου να προχωρήσει τις αποφάσεις του αφενός και κατά πόσον οι πολιτικοί παράγοντες και οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο θα καταφέρουν να πείσουν για την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων και τους λόγους που αυτά εξυπηρετούν.

Ζητούμενο οι ξεκάθαρες απαντήσεις

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Στέφος, Ζούμπας και Πρέντζας έθεσαν το ζήτημα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, τονίζοντάς πως θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το υπουργείο αφενός και αφετέρου πως πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τις τοπικές κοινωνίες οι τυχόν σχετικές αποφάσεις θα επηρεάσουν άμεσα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων στη μεθόριο.

Μάλιστα επέμειναν στο ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των μονάδων αυτών άρα και της ασφάλειας των ακριτικών περιοχών, με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει, όσα είπε στον κ. Δένδια στη συνάντησή τους το Σάββατο τόσο για το θέμα των στρατοπέδων στις ακριτικές περιοχές, όσο και για τις εξελίξεις με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

«Εμείς είπαμε στον υπουργό, ότι δε γίνεται να κλείνουμε στρατόπεδα στη μεθόριο όταν οι Αλβανοί κρατούν ανοιχτό το θέμα των Τσάμηδων, εκλέγοντας και βουλευτές ή έχοντας και υπουργούς που το υποστηρίζουν στο αλβανικό κοινοβούλιο, ενώ η ελληνική εθνική ομογένεια δεν έχει κανέναν. Η δυσκολότερη περιοχή της Ηπείρου στα σύνορα είναι αυτή των Φιλιατών και εκεί δε μπορούμε να κλείσουμε το στρατόπεδο. Επίσης για το στρατόπεδο Βελισσαρίου τονίσαμε πως μπορούμε να έχουμε λόγο σε συνεργασία με το υπουργείο, το ΤΕΘΑ και τον δήμο Ιωαννιτών για την άμεση αξιοποίηση  των κτιρίων. Το Τεχνικό – Μηχανικό που μεταφέρθηκε στο Πέραμα έχει τεράστια κτίρια που μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών δημοσίων υπηρεσιών. Το Δασαρχείο για παράδειγμα δεν έχει κτίριο στα Γιάννενα και θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταφερθεί εκεί. Το υπουργείο επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα της στέγασης των αξιωματικών που κι εμείς λέμε πως είναι πολύ σημαντικό αλλά μπορούμε να βρούμε παράλληλες λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.