Η άνοδος της έμφυλης βίας, ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις ηγεσίας, η υποτίμηση και στοχοποίηση γυναικών, ορισμένα μόνο από τα μείζονα ζητήματα που αναδεικνύονται σήμερα – Αναγκαία η επαγρύπνηση και η εντατικοποίηση των αγώνων για ίσα δικαιώματα των γυναικών
Η ανάδειξη των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα, για να μπει «φρένο» στην έμφυλη βία και στις γυναικοκτονίες, βρίσκονται σήμερα, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τα μείζονα ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων και διεκδικήσεων.
Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας οι ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές, ενώ για το μεσημέρι στις 12.00 σήμερα, έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, απεύθυνε κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση: «Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα των γυναικών και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας», αναφέρθηκε στο κάλεσμα.
Στα διαχρονικά αιτήματα είναι: Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες. Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία. Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών. Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία. Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας. Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη). Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά. Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων. Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία».
Το Πανεπιστήμιο
Παράλληλα, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμά και φέτος την 8η Μαρτίου, ημέρα ορόσημο για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Η διαρκής άνοδος της έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες, η «γυάλινη οροφή», ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις ηγεσίας, η πολλαπλή υποτίμηση και στοχοποίηση γυναικών που διεκδικούν ορατότητα και άρση των ανισοτήτων επιτάσσουν διαρκή επαγρύπνηση και εντατικοποίηση των αγώνων, σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Η ΕΙΦΚΔ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από τα σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του Ιδρύματος, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους αγώνες όλων των γυναικών.
Η Περιφερειακή Επιτροπή
Ισότητας των Φύλων
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει για τη σημερινή ημέρα: «Ισότητα, Αξιοπρέπεια, Σεβασμός, Ίσες ευκαιρίες στην Εργασία, την Παιδεία, βελτίωση της θέσης και του ρόλου των γυναικών στην οικογένεια, στην κοινωνία, μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναπτύσσοντας την καινοτομία, τις νέες δεξιότητες, είναι τα θέματα που απασχολούν και σήμερα τις γυναίκες.
Έχει υπάρξει πρόοδος διαχρονικά, δυστυχώς μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, για την πλήρη ισότητα, και την ώθηση και ανάπτυξη των χαρισμάτων των γυναικών και των ικανοτήτων τους, μέσα σε ένα ευνομούμενο περιβάλλον με σεβασμό στην γυναικεία αξιοπρέπεια. Οι γυναίκες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλούς ρόλους καθημερινά κόρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, προσπαθώντας να εναρμονίσουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή, με την εργασία τους, και με μεγάλη προσπάθεια αποδεικνύουν πως είναι ικανές, πως όταν θέλουν μπορούν να πετύχουν παντού, αρκεί να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συγκλίνουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες δομές για τα παιδιά, για τα ΑμεΑ άτομα, για τους ηλικιωμένους γονείς, με σκοπό την διευκόλυνση των γυναικών στην πρόσβαση στην εργασία».
Και στη συνέχεια σημειώνεται πως η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, συνεργαζόμενη με όλους τους αρμόδιους φορείς, προσπαθεί να είναι αρωγός στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες και με συνεχείς δράσεις να ευαισθητοποιεί και να αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων, από τα πολύ απλά θέματα έως το δύσκολο θέμα της έμφυλης βίας με τα αμέτρητα περιστατικά καθημερινά και με τραγική κατάληξη δυστυχώς, για αρκετές γυναίκες θύματα βίας.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών μας καλεί να τιμήσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια για τη συμβολή τους στην κοινωνία, αλλά και να μας υπενθυμίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, με την έμφυλη βία, τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Στη χώρα μας γίνονται από την πολιτεία προσπάθειες στήριξης των γυναικών σε σχέση με τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν στην σημερινή κοινωνία αλλά και σε εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ευαλωτότητα όπως είναι οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων».
Όπως σημειώνεται στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με 65 δομές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο αποτελείται από την τηλεφωνική γραμμή SOS15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας. Την επιστημονική εποπτεία των δομών την έχει αναλάβει το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Στα Ιωάννινα από το 2013 λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Ιωαννιτών. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται ενήλικες γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων μαζί με τα παιδιά τους παρέχοντας τους ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή καθώς και τη δέουσα ψυχολογική, κοινωνική, νομική (μέσω των παραπομπών στα Συμβουλευτικά Κέντρα) και εργασιακή στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2651054265 και 2651054405.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής
Πολιτικής του Δ. Ιωαννιτών
Ακόμη, σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας και της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών για τη σημερινή ημέρα αναφέρονται και τα εξής:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο να γιορτάσουμε τις κατακτήσεις των γυναικών, αλλά κυρίως να αναλογιστούμε τις προκλήσεις, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν. Η συζήτηση γύρω από την ισότητα των φύλων, αν και συχνά παρουσιάζεται ως ένα «γυναικείο ζήτημα», είναι στην πραγματικότητα υπόθεση όλων μας. Η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες και η εξάλειψη των διακρίσεων συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς, ισορροπημένου και ευημερούντος κόσμου για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.
Η υποστήριξη των γυναικών, ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη κοινωνία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τις προσδοκίες μας απέναντι στους ρόλους των φύλων και να προωθήσουμε την ισότιμη κατανομή των ευθυνών μέσα στην οικογένεια. Η διατήρηση στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων δεν βλάπτει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες. Η κοινωνική πίεση που τους ασκείται να είναι πάντα δυνατοί, να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να έχουν αποκλειστικά τον ρόλο του «κουβαλητή» της οικογένειας είναι περιοριστική και επιζήμια. Σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας, οι άνδρες θα μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην οικογενειακή ζωή. Οφείλουμε, λοιπόν, ως κοινωνία, να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που περιορίζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες».
Και καταλήγοντας η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας και της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρει: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία και να στηρίξουμε πολιτικές και νόμους που προωθούν την ισότητα και προστατεύουν τα δικαιώματα όλων. Η ισότητα δεν είναι ένα παιχνίδι «νικητών και ηττημένων». Δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ των φύλων, αλλά μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Όταν μια κοινωνία προωθεί την ισότητα, ωφελούνται όλοι, καθώς η κατάκτηση της ισότητας οδηγεί σε μια πιο δίκαιη, ευημερούσα, συμμετοχική και συμπεριληπτική κοινωνία».
Ο Σύλλογος Μαιών
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Σύλλογοι Μαιών/τών ανά την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους σε μια ιστορική κοινή δήλωση αναγνώρισης του όρου «Μαιευτική Βία», όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών.
Συγκεκριμένα, δέκα Σύλλογοι Μαιών/τών της χώρας στέκονται πλάι στις χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποστεί μαιευτική βία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα τόσοι πολλοί επαγγελματίες υγείας δηλώνουν δημόσια ότι η βία αυτή είναι υπαρκτή και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει…
… Μαιευτική βία είναι η κακομεταχείριση που υφίστανται οι γυναίκες κατά τη γέννα τους σε κλινικές δομές ή όταν αναζητούν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ξεκάθαρες διαστάσεις έμφυλης βίας. Περιλαμβάνει σωματική και λεκτική βία, κλινικές παρεμβάσεις χωρίς τη λήψη πληροφορημένης συναίνεσης, αμέλεια ή άρνηση περίθαλψης, καθώς και την εφαρμογή μη επιστημονικά τεκμηριωμένων πρακτικών. Οι συνέπειές της είναι επιβλαβείς για τις γυναίκες και τα παιδιά τους, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η σωματική ή και η ψυχική τους υγεία. Επηρεάζει δε αρνητικά και τη σχέση χιλιάδων γυναικών με το σύστημα υγείας, το οποίο συχνά δεν εμπιστεύονται. Το πολυδιάστατο φαινόμενο της μαιευτικής βίας σε κλινικές δομές σχετίζεται με έμφυλες και κοινωνικές διακρίσεις που στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα των γυναικών κατά τη γέννα τους».
Η ΕΙΝΗ
Εν τω μεταξύ και η ΕΙΝΗ καλεί και συμμετέχει στην κινητοποίηση της 8ης Μάρτη, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου.
«Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Δύο και πλέον αιώνες αγώνων και διεκδικήσεων για πολιτικά, εργασιακά και αναπαραγωγικά δικαιώματα έχουν να επιδείξουν πολλές νίκες, όμως έχει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα. Τα τελευταία χρόνια επανέρχονται οπισθοδρομικές απόψεις που ζητούν την υποταγή των γυναικών σε έναν υποδεέστερο ρόλο, σηκώνοντας ταυτόχρονα περισσότερα βάρη στη δουλειά και το σπίτι. Οι κατακτήσεις είναι πολλές και σημαντικές, όμως οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, απαιτούν τη δυναμική μας απάντηση. Η οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών, λόγω των έμφυλων στερεότυπων και του αναπαραγωγικού τους ρόλου από τους εργοδότες και οι διακρίσεις ακόμη και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση παρόλες τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στην πορεία για την ισότητα των φύλων έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, προχωράμε μπροστά, δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την ισότητα. Η μάχη για την ισότητα των γυναικών είναι μάχη όλων των εργαζομένων», αναφέρει η ΕΙΝΗ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 8/3/2025