ΠΑΝΔΗΜΙΑ – 4ο κύμα με κυρίαρχη τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των μολύνσεων με την μετάλλαξη, οδηγούν σε σταδιακή αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Ηπείρου – Έκκληση των επιστημόνων προς τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

 

Την πόρτα της χώρας μας και φυσικά και της Ηπείρου, χτυπά όσο περνά ο καιρός και περισσότερο, πλησιάζοντας προς το Φθινόπωρο η μετάλλαξη «Δέλτα», με την Ελλάδα να έχει μπει πλέον στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως έκανε γνωστό χθες, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους. Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα», είπε ο καθηγητής.

Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος. Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%, επισήμανε.

Είπε, επίσης, ότι πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα κι έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην Ήπειρο

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο συνδυασμός της μεγάλης αύξησης της κινητικότητας προς την περιοχή της Ηπείρου ευρύτερα κα της σταδιακής χαλάρωσης των πολιτών στην τήρηση των μέτρων, παράλληλα με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη, έχει αρχίσει ήδη να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην Ήπειρο.

Οι συνεχώς αυξητικοί ρυθμοί στην καταγραφή ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις Π.Ε. της Ηπείρου και όχι μόνο στα Ιωάννινα, αποτυπώνονται σε μικρό βαθμό προς το παρόν σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων κυρίως, αφού μέχρι στιγμής μόνο στο ΠΓΝΙ και το Χατζηκώστα αντίστοιχα διακομίζονται και νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό ακόμη και στις απλές κλίνες λοιμωδών και όχι μόνο στις ΜΕΘ.

Την εκτίμηση, ότι και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα και στη συνέχεια το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την περιοχή μας, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα υγείας, Αγνή Νάκου, τονίζοντας, πως η εικόνα της ιχνηλάτησης επιβεβαιώνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.

«Έχουμε μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, κυρίως νέους, έχουμε ανεμβολίαστους, αλλά και πλήρως εμβολιασμένους, έχουμε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όπως όμως και τουρίστες από το εξωτερικό που βρίσκονται θετικοί και αυτό δείχνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού», ανέφερε η κα Νάκου, απευθύνοντας έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους από διακοπές, να τηρούν κάποιες ημέρες οικειοθελούς καραντίνας ή να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή τους στον εργασιακό τους χώρο.

Το πρόβλημα που υπάρχει, όπως ανέφερε είναι., ότι ειδικά σε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όταν εντοπίζονται θετικοί, αρνούνται να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας και επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους.

«Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν μόνο στα Ιωάννινα και τη Λευκάδα, αλλά αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι πως ελάχιστοι τηρούν την καραντίνα και είναι δύσκολο και να ελεγχθούν παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και η Αστυνομία», ανέφερε η κα Νάκου.

Οι δομές υγείας της περιοχής

Από την άλλη, σταδιακή αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό, που χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες λοιμωδών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που είναι τα μόνα στην Ήπειρο, αυτή την περίοδο που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Σε αυτά άλλωστε διακομίζονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα ίσως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην επανέναρξη λειτουργίας και της ΜΕΛ 2 στο ΠΓΝΙ.

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο Ioannina TV, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα τόνισε, ότι αποδείχθηκε, πως «ο ιός δεν κάνει διακοπές» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν επιστρέφουν από διακοπές.

Επίσης, με αφορμή την επιβεβαίωση ολοένα και περισσότερων κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά έχουν συμπληρώσει σχεδόν 8 μήνες από τον εμβολιασμό τους, ανέφερε, ότι ανεξάρτητα από την ανοσιακή κάλυψη των εμβολίων, είναι βέβαιο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το να νοσήσει κάποιος σοβαρά και κυρίως από το να καταλήξει διασωληνωμένος σε κάποια ΜΕΘ.

Η χθεσινή εικόνα

Εν τω μεταξύ, στα 3.273 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ κατά το ίδιο διάστημα 20 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου. Στους 286 οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.896 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -4.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, χθες σε όλη την Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε 101 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 34 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 29 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 28 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 10 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας.

Η μετάλλαξη Δέλτα

Ακόμη, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου έως 8 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36.

Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 27.529 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 23.809 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.002 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 23.809 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 64,78%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 15,25%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,72% και το Beta με ποσοστό 1,23%.

Από τα 3.002 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.839 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,64% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,21% στο Delta, 15,79% στο Alpha, 6,70% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 247 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 116 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η μετάλλαξη «Δέλτα» και στην Ήπειρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκε για το διάστημα από 19 Ιουλίου μέχρι 1 Αυγούστου παρουσίαζε το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Έτσι το ποσοστό της συγκεκριμένης μετάλλαξης για τις εβδομάδες 29 και 30 φτάνει το 100% ενώ για το συνολικό διάστημα επιτήρησης το ποσοστό για την Ήπειρο υπολογίζεται στο 13,81%.

Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων με την συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι για την Π.Ε. Άρτας τρία, για την Π.Ε. Θεσπρωτίας τέσσερα, για την Π.Ε. Ιωαννίνων 27 και για την Π.Ε. Πρέβεζας, τρία.

Έκκληση προς τους υγειονομικούς

Τέλος, έκκληση στους υγειονομικούς έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους» τόνισε.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για τη δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους να μη βλάψουν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται, είπε, για μία μελετημένη ρύθμιση, διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας