Μια περίοδο που χαρακτηρίζεται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο από συγκεκριμένες ενθαρρυντικές εξελίξεις, που επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι αυτή που διανύουμε αναφορικά με την πανδημία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή στο Ioannina TV, η Εύη Ντζάνη, καθηγήτρια επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και το αποτύπωμα αυτής της περιόδου, η πλέον ενθαρρυντική εξέλιξη αναφέρεται στην προοπτική της δημιουργίας ενός εμβολίου που θα χορηγείται μία φορά το έτος, θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές και κυρίως θα αφορά τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Εκτός από αυτήν την προοπτική όμως, εκείνο που καταγράφει η επιστημονική κοινότητα στη χώρα σε επίπεδο νοσηρότητας, είναι η συνεχιζόμενη παρουσία του ιού στην κοινότητα, με τα χαρακτηριστικά του όμως, να είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τις δύσκολες περιόδους και με τις παραλλαγές που προκάλεσαν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
«Είναι μία ευτυχής συγκυρία το ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που τα χαρακτηριστικά του ιού είναι προς όφελός μας. Παρόλα αυτά τους χειμερινούς μήνες και στην περιοχή μας είχαμε και έχουμε πολλές αφηγήσεις ιατρών για πολλαπλές νοσηρότητες με άλλους ιούς, αλλά σίγουρα με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, να είναι πιο ήπιες. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εδώ και πως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον ιό», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Για τα κρούσματα
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω της ανάλυσης των αστικών λυμάτων αναμένεται με ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες καθώς θα καταγραφεί η επίπτωση στη διασπορά του ιού, από τον συγχρωτισμό τις ημέρες της Αποκριάς.
Επίησς, η κα Ντζάνη τόνισε, πως ακριβώς επειδή η μέθοδος με την ανάλυση των αστικών λυμάτων, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα, έχει ήδη προταθεί στον ΕΟΔΥ, να υπάρξει μία διαφορετική ερμηνεία των αποτελεσμάτων, με βάση και τη χρονικότητά τους.
«Αυτό που έχουμε μάθει να περιμένουμε πλέον, ειδικά σε πόλεις όπως τα Γιάννενα είναι τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα μετά από περιόδους γιορτών και αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και την εβδομάδα που έρχεται», ανέφερε η κα Ντζάνη.