Από αύριο Πέμπτη στα Ιωάννινα το πανελλήνιο συνέδριο, το οποίο φέτος, αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, φιλοξενώντας και μια ημερίδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Διαγνωστικοί Αλγόριθμοι και Σύγχρονες θεραπευτικές Προσεγγίσεις στη Παθολογία» διοργανώνουν οι Α’& Β’ Παθολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και η Ιατρική Εταιρεία Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Grand Serai.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο με τη συμμετοχή 350 τουλάχιστον ατόμων που έχουν δηλώσει τη φυσική τους παρουσία και πολλών εκατοντάδων ακόμη που θα συμμετέχουν διαδικτυακά, συνέδριο το οποίο ξεκινά από αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή στα Ιωάννινα.
Ένα κλινικό φροντιστήριο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με την καθοριστική τότε συμμετοχή του αείμνηστου Καθηγητή Παθολογίας και δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι αφιερωμένο και στη μνήμη του και στην τεράστια συνεισφορά του στην ιατρική επιστήμη.
Ο βασικός στόχος του συνεδρίου όπως εξήγησε ο Καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Χαράλαμπος Μηλιώνης, είναι η βελτίωση των ιατρικών γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.
Το συνέδριο απευθύνεται άλλωστε σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας και της τριτοβάθμιας υγείας, αλλά και σε φοιτητές Ιατρικής, αναδεικνύοντας έτσι και τον εκπαιδευτικό του ρόλο και την αντίστοιχη σημασία.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι καταξιωμένοι ιατροί και επιστήμονες από διάφορα πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, ειδικοί σε θέματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της εσωτερικής Παθολογίας και των ειδικοτήτων της.
«Το διαφορετικό της φετινής διοργάνωσης είναι η συνεργασία του συνόλου των ιατρικών ειδικοτήτων ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο προσέγγισης του ασθενούς και να φτάσουμε πιο γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά, στην εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι γιατροί του ΕΣΥ και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στα Ιωάννινα είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικής εκπαίδευσης αλλά απαιτείται συνεχής εκπαίδευση, ενημέρωση και ολιστική θεώρηση των ασθενών», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.
Για τον Μ. Ελισάφ
Φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Μηλιώνης, το Συνέδριο αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, φιλοξενώντας την ημερίδα «Διαταραχές της Οξεοβασικής Ισορροπίας και των Ηλεκτρολυτών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, από τις 09:00 έως τις 14:00, στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει την κατανόηση ενός από τα πιο απαιτητικά κεφάλαια της ιατρικής.
Για την πανδημία
Από την άλλη και διανύοντας πλέον τον πέμπτο χρόνο από την εκδήλωση της πανδημίας της covid η κόπωση στις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εμφανής από την ολοένα και μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης, παρότι τα στοιχεία είναι απογοητευτικά με τους αριθμούς εκείνων που χάνουν τη ζωή τους να μεγαλώνει διαρκώς.
Το ερώτημα που τέθηκε προς τον κ. Μηλιώνη ήταν αν ως ελληνική κοινωνία έχουμε συμφιλιωθεί πλέον με το θάνατο λόγω της πανδημίας και αν αυτό επιβεβαιώνεται και από τους συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς των ασθενών, αλλά δυστυχώς και των θανάτων.
«Ο λαός μας λέει πάντα ως πρώτη ευχή την καλή υγεία, έχοντας όμως στο μυαλό του να είναι ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του καλά στην υγεία τους. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του λαού μας είναι η βραχεία μνήμη. Η πανδημία δε σταμάτησε ποτές να μας δίνει μαθήματα διαχείρισης κρίσεων και αυτό συμβαίνει ακόμη και σήμερα όπου οι διαστάσεις της είναι σημαντικές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα είτε του θανάτου είτε της απουσίας κάποιων ημερών από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να στελεχώνεται σήμερα από τους “ήρωες” της πανδημίας, οι οποίοι όμως κουράστηκαν, μεγάλωσαν, εξαντλήθηκαν και κάποιοι έχουν ήδη αποχωρήσει. Απευθύνω λοιπόν κι εγώ μία δημόσια έκκληση προς κάθε κατεύθυνση ώστε το εθνικό σύστημα υγείας να στελεχωθεί από νεότερους γιατρούς και νοσηλευτές που θα έχουν τις απολαβές που αξίζουν για να μη χρειαστεί να αναζητούμε τους επόμενους “ήρωες” όταν προκύψει κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.